Kartacze Iglotex
Nigdy
nie jadłam kartaczy, nie mówiąc już o tym , że ich nigdy nie
robiłam! To tradycyjne danie podlaskiej kuchni.
Postanowiłam
zatem „poczuć” je jako produkt gotowy, zrobiony przez kogoś.
Bo jest taka zasada, że inni zawsze robią ciut lepiej.
W zapoznaniu się z kartaczami pomogła mi rzecz jasna firma Iglotex
Zanim
jednak wrzucilam mrożone kartacze Iglotex na wrzątek, musiałam zrobić dla nich typowo swojskie towarzystwo.
Kapustę
kwaszoną z grzybami i ze śliwkami.
Składniki
na danie
-kartacze
Iglotex
-kapusta
kwaszona z grzybami
- rodzynkiSkworcu
- suszona włoszczyzna
- liść laurowy
- pieprz zielony
- czosnek
- oliwa z oliwek
Uduś
kapustę z podanymi składnikami, aż nabiora aromatu i przejdą sobą
wzajemnie.
Do
zagęszczenia kapusty użyłam...mielonego siemienia lnianego !
Gdy
kapusta już będzie gotowa, to zabieramy się za kartacze.
Ugotuj
wodę i wrzuć kartacze na wrzątek.
Gotuj
około 8 minut od wypłynięcia. Są pyszne, nadziane mięskiem i pachnące.
Wyciągaj
bezpośrednio na talerze , dodaj kapustę.
Posyp
koperkiem.
Smacznego
podlaskiego dania
życzę!
kIEDYS RAZ KUPIŁAM KARTACZE GOTOWE, nie z Iglotexu co prawda, ale wogle mi nie smakowały, bardziej podchodxziły smakiem pod pyzy :(
OdpowiedzUsuń