Kartacze Iglotex



Nigdy nie jadłam kartaczy, nie mówiąc już o tym , że ich nigdy nie robiłam! To tradycyjne danie podlaskiej kuchni.
Postanowiłam zatem „poczuć” je jako produkt gotowy, zrobiony przez kogoś. Bo jest taka zasada, że inni zawsze robią ciut lepiej.


W zapoznaniu się z kartaczami pomogła mi  rzecz jasna firma Iglotex



Zanim jednak wrzucilam mrożone kartacze Iglotex na wrzątek, musiałam zrobić dla nich typowo swojskie towarzystwo.
Kapustę kwaszoną z grzybami i ze śliwkami.

Składniki na danie
-kartacze Iglotex
-kapusta kwaszona z grzybami
  • rodzynkiSkworcu
  • suszona włoszczyzna
  • liść laurowy
  • pieprz zielony
  • czosnek
  • oliwa z oliwek


Uduś kapustę z podanymi składnikami, aż nabiora aromatu i przejdą sobą wzajemnie.
Do zagęszczenia kapusty użyłam...mielonego siemienia lnianego !
Gdy kapusta już będzie gotowa, to zabieramy się za kartacze.
Ugotuj wodę i wrzuć kartacze na wrzątek.
Gotuj około 8 minut od wypłynięcia. Są pyszne, nadziane mięskiem i pachnące.


Wyciągaj bezpośrednio na talerze , dodaj kapustę.
Posyp koperkiem.
Smacznego podlaskiego dania

życzę!



Komentarze

  1. kIEDYS RAZ KUPIŁAM KARTACZE GOTOWE, nie z Iglotexu co prawda, ale wogle mi nie smakowały, bardziej podchodxziły smakiem pod pyzy :(

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!