Kolejna szynka z szynkowara- pierś z kurczaka
Oto
moja dzisiejsza szynka. Kolejna samodzielna szyneczka, i nie ostatnia
rzecz jasna!
Zależało
mi na szynce, która będzie idealna do...sałatek różnego rodzaju,
która będzie kruchutka, aż miło!
Poczyniłam
zatem prasowankę prostą jak drut ,a co najważniejsze, ja wiem co
jest w środku!
Składniki
-praska
dla samotnych SINGIEL TRADISMAK
- nie więcej niż 830 g piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 1 łyżeczka Peklosmaczka K
- przyprawa Natura Smak John
-kilka
listków szpinaku
Zmieliłam
w maszynce do mięsa piersi z kurczaka, na dużych oczkach.
Zostawiłam
3 kawałki- długie paski.
Przełożyłam
do szklanej miski i przyprawiłam składnikami sypkimi.
Włożyłam
na noc do lodówki.
Na
drugi dzień, masę układałam warstwami w foremce. Najpierw cienka
warstwa mielonego kurczaczka a na wierzch owinięte listkami szpinaku
długie paski
kurczaka.
I
tak na przemian.
Docisnęłam.
Założyłam klamrę, zacisk i włożyłam do garnka.
Nie
należy zapominać o bardzo ważnej rzeczy, na dno garnka dajemy kilkakrotnie
złożoną ściereczkę kuchenną.Dopełniamy wodą do brzegu foremki
i zostawiamy na delikatne „pyrkanie”. Około 65 minut od
zagotowania wody.
Wyjmujemy
szynkowar i chłodzimy go. Wychłodzony wkładamy do lodówki
najlepiej na noc.
Na
drugi dzień szynka gotowa jest do wyciągnięcia...i smacznego!
Ja
wiem co jem!Szynka jest idealnym dodatkiem do dietetycznych sałatek...ale o tym niebawem!
Wszystko byłoby pięknie, gdybyś zamiast żelatyny użyła innego "usztywniacza"(np.AGAR-AGAR); zamiast Peklosmaczka/peklosoli użyła środki tradycyjne naszych protoplastów; własnych przypraw. Mięso raczej należałoby ubić ciasno i nałożyć do szynkowara w takiej ilości by dekielek uciskowy je dociskał. Zamiast gotowania, proponuję pasteryzację w temp 85- 90 stopni przez godzinę (wieprzowe i wołowe ok 2 godzin).
OdpowiedzUsuńWracając do tego "wiem co jem", ... raczej chemię. Co do usztywniaczy, robię próbę, jeśli będzie udana, wstawię na swojego bloga, ale muszę minimum dwa raz zrobić, dla sprawdzenia.Pozdrawiam, mam nadzieję, że nie napisałem zbyt ostro ;-)). Kazik
A dlaczego AGAR- AGAR ? Wystarczy skórki drobiowe zmiksować albo mięso z podudzi i klej gotowy.
UsuńOwszem, można ale przy nawet minimalnej proporcji skórki zatłuściły by produkt. Mięso z podudzi nie zawiera tyle substancji żelujących. Nóżki drobiowe/kurze, tak te wystarczają ale ... to powstałaby galaretka z drobiu. Musiałby być dość silny koncentrat.
UsuńWyżej napisałem: "...Co do usztywniaczy, robię próbę, jeśli będzie udana, wstawię na ..."
Wygląda super! Fajny klimacik na zdjęciach, aż chciałoby się zasiąść przy takim stole. Pychota.
OdpowiedzUsuńSuper rolada, pyszne na kanapki na każdą okazję
OdpowiedzUsuńRolada?
Usuń