Obiad wyśmienity w 20 minut
Po
tłustym czwartu pozostały wspomnienia.Mimo tego miałam kolosalna
zachciankę.
Na
frytki.
Ostatnio
frytki jadłam w tamtym roku ,chyba na wakacjach, albo i wcześniej!
To
mogę sobie pozwolić na chwileczkę zapomnienia.
Ale
, żeby nie było....to ja sobie te frytki elegancko „przerobię
po mojemu” i zrobię w piekarniku !
Składniki
- frytki karbowane u mnieIGLOTEX
- filet z kurczaka
- salatka z szpinaku baby, pomidorków koktajlowych, sałaty lodowej
- przyprawa do pizzySKWORCU
- olej rydzowy SEMCO
- olej lniany wielkopolskiSEMCO
- olej z wielkopolski rzepakowy SEMCO
- czarnuszka
- sól różowa himalajska
- glassa sojowa Ponti od INDEX FOOD
- ocet balsamiczny z Modeny Ponti od INDEX FOOD
Najpierw
umyj filet z kurczaka osusz i pokrój w plastry.
Posól
i wrzuć na patelnię do grillowania.
Następnie
przygotuj frytki.
Wsyp
je do miski, posól, posyp przyprawą do pizzy.
Następnie
polej olejem rzepakowym, wymieszaj dokładnie i szybko włóż do
piekarnika na 220 stopni na około 15 minut- grzanie góra i dół.
Przygotuj
sałatkę, dodaj do niej wielkopolski olej lniany.
Odłóż.
Zgrillowane
piersi z kurczaka przełóż do miski.
Zalej
olejem rydzowym .
Następnie
dodaj octu balsamicznego z Modeny Ponti.
Wymieszaj
i przykryj talerzem.
Po
15 minutach wyciągnij frytki.
Wyłóż
na talerz obok sałatki.
Dodaj
„zamarynowane” piersi z kurczaka.
Dosmacz
glassą sojową Ponti.
I
pyszny obiad gotowy. Pełen słońca, aromatu i ...zdrowy!
Smacznego
!
Też chodzą za mną dzisiaj frytki :-)
OdpowiedzUsuńdo dzieła! Pozdrawiam! Te sa fantastyczne !
UsuńTe frytki wyglądają tak autentycznie, że nic tylko...wyjść z domu i sobie zakupić, następnie wrócić i do...piekarnika!
OdpowiedzUsuń