Pizza




Pożyczyłam od bratowej maszynę do chleba i „wyczaiłam”, że robi również ciasto na pizzę.
Od A do Z.
Musiałam spróbować i maszyny i tego ciasta.
Klasyczne ciasto na pizzę znajdziecie TUTAJ

Jeśli jednak posiadacie maszyne do robienia chleba , to można w niej zrobić również ciasto na pizzę, które w tej maszynie jako kula sobie pięknie wyrośnie.




Składniki na ciasto
  • 1 łyżka oliwy
  • 240 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 480 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka drożdży Babuni Kłos-Pol

Składniki na nadzienie
  • sos pieczarkowy Orzech
  • ser topiony plastry ze szczypiorkiem Lactima
  • bazylia listki
  • oliwa z oliwek
  • czarnuszka
  • mała cebula
  • przyprawa do pizzySkworcu

Zrób ciasto na pizzę według   TEGO TUTAJ  przepisu  lub tego co podałam jeśli masz maszynę do chleba.
Na blachę połóż papier i rozwałkuj na wymiar blachy. Pokłuj ciasto widelcem.
Posmaruj oliwą z oliwek.
Następnie wyłóż i rozsmaruj sos pieczarkowy.



 I posyp go delikatnie przyprawą do pizzy .


Pokrój cieniutko cebulkę.
Posyp czarnuszką.



Połóż plastry sera topionego Lactima  na wierzchu.


Kilka kropel oliwy z oliwek po wierzchu.
I do piekarnika! Na około pół godzinki .


Ciasto wychodzi jak z pizzerii, jest cienkie i dobre. 


Pizza pyszna i łatwa do zrobienia .

Smacznego !





Komentarze

  1. Późno już a Ty tak kusisz, zaraz się pewnie udam do kuchni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...ahhaha do kuchni sie zawsze można udać...byle nie do lodowki , pozdrawiam !

      Usuń
  2. Szykuj talerze :-) biorę chłopaków - bardzo lubią pizze i wpadamy na kolację :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!