Śniadanie na odporność, wątrobę i...energię! Śniadanie z Kłos-Pol


Dziś zrobiłam wszystkim mega zdrowe śniadanko! Jako, że niektórzy cierpią to na wątrobę , to na zaparcia, to są osłabieni i wyczerpani...postanowiłam temu zaradzić.
Śniadanie to podstawa.
Nie bez powodu użyłam do mojego śniadania tych składników


  • ostropest plamisty na wątrobę KŁOS-POL
    Sprzedawane w postaci orginalnej w nasionach. By zachować wszystkie wartości odżywcze najlepiej jest samemu mielić ziarna ostropestu plamistego np. w młynku do kawy. Ostropest działa odtruwająco, a także sprzyja regeneracji i wytwarzaniu nowych komórek wątroby.

Dzięki zawartości ok. 3% sylimaryny (silny przeciwutleniacz) chroni wątrobę przed działaniem czynników chemicznych, bakteryjnych i wirusowych. Sylimaryna zawarta jest w łupinach nasion ostropestu. Ponadto owoce te zawierają ok. 20% białka, 20% oleju i około 50% kwasu linolowego, którego człowiek sam nie wytwarza, więc musi uzupełniać jego zapasy. Ja ziarna zmieliłam w młynku do kawy i włożyłam do szklanych słoiczków.
Wystarczy 1 łyżeczka 3 razy dziennie , by poznać zbawienny wpływ tego zapomnianego ziarenka.


-jagody goji KŁOS-POL
Pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi, owoc ten ma zdolność do regenerowania wątroby i nerek, łagodzenia dolegliwości ze strony układu oddechowego, nawet leczenia niepłodności. Ma pomagać nam zwalczyć zmęczenie, poprawić koncentrację, zregenerować się po chorobie. Współcześni specjaliści przekonują nas także, że jagody goji to eliksir młodości, wspierający odporność, przedłużający życie komórek nerwowych, sposób na cukrzycę i nadciśnienie, poprawiacz nastroju i wsparcie zdrowego odchudzania.
Chińczycy wierzą, że ten owoc może znacząco przedłużyć życie, ponieważ odmładza komórki i ciało oraz podtrzymuje zdrowszy wygląd skóry.
Jagody goji to najbogatsze źródło beta karotenu (zawiera go więcej niż marchewka). Znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy, który pomaga w odchudzaniu i kwas omega 6). Zawiera beta-sisterol (ma działanie przeciwzapalne i obniża poziom cholesterolu), polisacharydy (wzmacniają system odpornościowy). Owoce posiadają 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza. Już 70 sztuk dziennie znacznie poprawi nasze zdrowie.


-Ksylitol dostępny tutaj od KŁOS-POL – inaczej cukier brzozowy. „Jest to słodycz dla zdrowia”. Nazwany jest zdrowym cukrem i naturalnym słodzikiem o barwie, konsystencji i smaku cukru, ale działającym na organizm z odwrotnym skutkiem. Najczęściej uzyskuje się go z drzewa brzozy. Ksylitol odkryto pod koniec XIX wieku, a jego ojczyzną jest Finlandia. Cukier brzozowy na długo zapewnia uczucie sytości. Wskazany jest dla diabetyków i osób odchudzających się. Ksylitol działa bakteriobójczo, wpływa na wzmacnianie odporności organizmu, likwiduje zapalenia dziąseł, ma działania przeciwpróchnicze (potrafi likwidować drobne ubytki próchnicze). Wskazany jest jako źródło energii dla osób po wysiłku fizycznym, ponieważ zwiększa przyswajanie wapnia. Pozytywnie wpływa na poprawę ogólnej kondycji metabolicznej organizmu, pomaga przy problemach z wypróżnianiem, w leczeniu zakażenia jamy ustnej, jest skuteczny przy zajadach, odświeża oddech, opóźnia proces starzenia. Ksylitol jest wskazany dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż ułatwia mineralizację, przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości.
-płatki jęczmienne błyskawiczne
  • kandyzowany ananas
  • ziarno babki płesznik

  • pestka moreli gorzka znajdziesz tutaj u KŁOS-POL
    Pestki moreli gorzkie uważa się za dobre źródło witamin. Znajdujący się w nasionach olej oferuje ogromną dawkę witaminy A, C i E (są korzystne dla skóry suchej, podrażnionej lub dojrzałej) B17, znaną również jako amigdalina (jest odpowiedzialna za jej gorzki smak), wykorzystywana jest najczęściej przy chorobach nowotworowych oraz powoduje wzmocnienie organizmu, witaminy B15 (bardzo przydatna w trakcie leczenia choroby niedokrwiennej serca), B6, B1, minerałów oraz niezbędnych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych. Pestki moreli są doskonałym źródłem magnezu,żelaza, potasu, fosforu, białka i błonnika. Dzienna dawka dorosłego człowieka to maksymalnie 2 pestki moreli. Nie należy jej przekraczać. Gorzkie pestki moreli zawierają kwas cyjanowodorowy, który może prowadzić do zatruć w przypadku przekroczenia dziennego spożycia.
-mleko sojowe lub zwykłe mleko
-kakao naturalne do posypania

Podgrzej mocno mleko.Do miseczek wsyp płatki i dodaj suche składniki. Wymieszaj je.


Zalej mlekiem i odstaw na chwilkę, aż ostropest plamisty lekko zgęstnieje a babka płesznik napęcznieje. Wymieszaj z kakao.




Zjedz ze smakiem i świadomością, że takie śniadanie to krok od dobrego samopoczucia i energii! Nie połykaj bezwiednie niczego co jesz, ale powoli, dokładnie rozgryzaj każdy cenny kawałeczek, każde ziarenko smakuj i poczuj jak dobry wpływ ma na Ciebie i ...osoby, którym zrobisz to śniadanie! 


Podziel się zdrowiem, życz zdrowia!

Smacznego !

ZAPRASZAM WSZYSTKICH DO ODWIEDZENIA STRONY INTERNETOWEJ PEŁNEJ ZDROWIA I DOBREGO SAMOPOCZUCIA KŁOS-POL TUTAJ !

Komentarze

  1. Rewelacyjne śniadanie :-) to najważniejszy posiłek w ciągu dnia - musi być zdrowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowie to podstawa. dbajmy więc o nie, jedząc jak najzdrowsze dania, u Ciebie widze mega zdrowo

    OdpowiedzUsuń
  3. w zeszłym roku przeszłam operację, po której miałam bardzo obciążoną wątrobę i zajadałam właśnie ostropest! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam owsiankę na siadanie, to moje podstawowe danie każdego poranka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie śniadanie to sama przyjemność :) nie dość, że zdrowe to bez wykorzystania chleba, który strasznie mi się już przejadł i wolę coś lżejszego ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla mnie nie ma nic lepszego na śniadanie jak owsianka i różnego rodzaju koktajle. Bez chleba tez może być smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wyobrażam sobie dnia bez śniadania. W końcu to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, a wiele osób o tym niestety zapomina.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!