Wstążka karbowana z gulaszem



Podam Wam dziś na kolację reginette z gulaszem. Piemonckie danie, które jadłam dość często...kiedy już nie wiedziałam co mam do makaronu zrobić. Jest to obiad syty i bardzo aromatyczny. Przede wszystkim dietetyczny, lekki  i nadziany ..moimi wspomnieniami.
Danie godne samej księżnej !


Ozdobna falbanka na brzegach makaronu lepiej zdobiła królewskie dania od prostych wstążek,
być może miała także przypominać zdobienia ówczesnych szat dworskich.
Karbowane brzegi tego rodzaju makaronu to nie tylko ozdoba – przede wszystkim mają znaczenie praktyczne: dzięki nierównym brzegom każdy sos idealnie przylega do powierzchni dzięki czemu potrawa ma pełny i bogaty smak.

Do dania piemonckiego użyłam karbowanej wstążki od FABIJAŃSCY


To makaron ekologiczy, 100% orkiszu, na wodzie zródlanej.
Orkisz ,z którego Fabijańscy produkują makaron jest bardzo odpornym, wysokogatunkowym zbożem niewymagającym stosowania nowoczesnych metod uprawy. W dodatku gatunek ten został zapomniany przez ludzkość, dzięki czemu obeszły go wszelkie modyfikacje. Więcej – jest na nie oporny. Posiada własną ochronę - łuska orkiszu jest tak mocna, że chroni ziarno przed zanieczyszczeniami środowiska włącznie z promieniowaniem radioaktywnym.
Jesteśmy tym co jemy, więc spożywając makaron w 100% z orkiszu dostajesz:
  • wysoką odporność
  • doskonałą ochronę
  • bogactwo składników odżywczych (wysokogatunkowość)
Orkisz dla wszystkich:
  • ludzi zdrowych dla utrzymania równowagi organizmu
  • ludzi chorych dla wzmocnienia leczenia poprzez wzrost odporności oraz regulacji organizmu
  • rekonwalescentów dla wzmocnienia, odtrucia i dodania sił witalnych
  • dzieci dla prawidłowego rozwoju i zabezpieczenia w składniki odżywcze


Powiem więcej, spożywany ,daje uczucie sytości ale...nie ociężąłości!
Najpierw ugotujemy gulasz a następnie podamy go ze wstążkami.

Składniki
-reginette FABIJAŃSCY
-mięso wołowe, na gulasz
-pieprz ziołowy SKWORCU
-przyprawa do wołowiny SKWORCU
-ocet winny z czerwonego wina 6% u mnie Jamar
-oliwa z oliwek z dodatkiem peperoncino i czosnku , u mnie Goccia D'Oro
-czerwona i żółta papryka pokrojona w paseczki
-natka pietruszki bądz seler naciowy
-mielony len jako zagęstnik
-ziarenka jałowca nie więcej niż 3
-parmezan



Pokrojone mięsko w kawałeczki, posół . Dodaj pieprz ziołowy i przyprawę do wołowiny ,wedle uznania. Pokrop octem .

Dodaj kilka kropel oliwy z oliwek Goccia D'Oro.


Wymieszaj.Włóż do lodówki na godzinę, może nawet dwie. Następnie podsmaż na oleju i dodaj papryki tak czerwonej jak żółtej. Dodaj troszke wody.
Wsyp ziarenka jałowca, duś pod przykryciem aż mięso kompletnie zmięknie.

 Następnie mielone siemie lniane wymieszaj z odrobiną wody , najlepiej chłodnej i dodaj do gulaszu. Ładnie zgęstnieje i będzie zdrowsze.
Ugotuj reginette według zaleceń producenta na opakowaniu.


Wyłóż makaron na talerz.
Dodaj gulasz.



Zetrzyj parmezan.
Natka pietruszki i ...królewskie, zdrowe i pełne aromatów danie- gotowe !



Polecam makaron orkiszowy FABIJAŃSCY, jest aromatyczny , dietetyczny, pełen zdrowia i ...
bardzo lekki !

Smacznego !




Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!