Wstążka karbowana z gulaszem
Podam Wam dziś na kolację reginette z gulaszem. Piemonckie danie, które
jadłam dość często...kiedy już nie wiedziałam co mam do
makaronu zrobić. Jest to obiad syty i bardzo aromatyczny. Przede
wszystkim dietetyczny, lekki i nadziany ..moimi wspomnieniami.
Danie
godne samej księżnej !
Ozdobna
falbanka na brzegach makaronu lepiej zdobiła królewskie dania od
prostych wstążek,
być może miała także przypominać zdobienia ówczesnych szat dworskich.
być może miała także przypominać zdobienia ówczesnych szat dworskich.
Karbowane
brzegi tego rodzaju makaronu to nie tylko ozdoba – przede wszystkim
mają znaczenie praktyczne: dzięki nierównym brzegom każdy sos
idealnie przylega do powierzchni dzięki czemu potrawa ma pełny i
bogaty smak.
Do
dania piemonckiego użyłam karbowanej wstążki od FABIJAŃSCY
To
makaron ekologiczy, 100% orkiszu, na wodzie zródlanej.
Orkisz
,z którego Fabijańscy produkują makaron jest bardzo odpornym,
wysokogatunkowym zbożem niewymagającym stosowania nowoczesnych
metod uprawy. W dodatku gatunek ten został zapomniany przez
ludzkość, dzięki czemu obeszły go wszelkie modyfikacje. Więcej –
jest na nie oporny. Posiada własną ochronę - łuska orkiszu jest
tak mocna, że chroni ziarno przed zanieczyszczeniami środowiska
włącznie z promieniowaniem radioaktywnym.
Jesteśmy
tym co jemy, więc spożywając makaron w 100% z orkiszu dostajesz:
- wysoką odporność
- doskonałą ochronę
- bogactwo składników odżywczych (wysokogatunkowość)
Orkisz
dla wszystkich:
- ludzi zdrowych dla utrzymania równowagi organizmu
- ludzi chorych dla wzmocnienia leczenia poprzez wzrost odporności oraz regulacji organizmu
- rekonwalescentów dla wzmocnienia, odtrucia i dodania sił witalnych
- dzieci dla prawidłowego rozwoju i zabezpieczenia w składniki odżywcze
Powiem
więcej, spożywany ,daje uczucie sytości ale...nie ociężąłości!
Najpierw
ugotujemy gulasz a następnie podamy go ze wstążkami.
Składniki
-reginette FABIJAŃSCY
-mięso
wołowe, na gulasz
-pieprz
ziołowy SKWORCU
-przyprawa
do wołowiny SKWORCU
-ocet
winny z czerwonego wina 6% u mnie Jamar
-oliwa
z oliwek z dodatkiem peperoncino i czosnku , u mnie Goccia D'Oro
-czerwona
i żółta papryka pokrojona w paseczki
-natka
pietruszki bądz seler naciowy
-mielony
len jako zagęstnik
-ziarenka
jałowca nie więcej niż 3
-parmezan
Pokrojone
mięsko w kawałeczki, posół . Dodaj pieprz ziołowy i przyprawę do
wołowiny ,wedle uznania. Pokrop octem .
Dodaj
kilka kropel oliwy z oliwek Goccia D'Oro.
Wymieszaj.Włóż
do lodówki na godzinę, może nawet dwie. Następnie podsmaż na
oleju i dodaj papryki tak czerwonej jak żółtej. Dodaj troszke
wody.
Wsyp
ziarenka jałowca, duś pod przykryciem aż mięso kompletnie
zmięknie.
Następnie mielone siemie lniane wymieszaj z odrobiną
wody , najlepiej chłodnej i dodaj do gulaszu. Ładnie zgęstnieje i
będzie zdrowsze.
Ugotuj
reginette według zaleceń producenta na opakowaniu.
Wyłóż
makaron na talerz.
Dodaj
gulasz.
Zetrzyj
parmezan.
Natka
pietruszki i ...królewskie, zdrowe i pełne aromatów danie- gotowe
!
Polecam
makaron orkiszowy FABIJAŃSCY, jest aromatyczny , dietetyczny, pełen
zdrowia i ...
bardzo lekki !
Smacznego
!
gulasz z makaronem to fajna propozycja :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNiezwykle lekka ! Pozdrawiam !
UsuńA u mnie dzis tez makarona, ale spaghetti :)
OdpowiedzUsuńTeż pysznie ! Pozdrawiam !
UsuńPyszne danie :-) a jak makaron to ja zawsze chętna :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję...! Ten jest niezwykły prawda?
Usuń