Sałatka z cieciorki lekko wędzona






Chodziła za mną ostatnio ciecierzyca inaczej groch włoski.


Postanowiłam wykorzystać ją w sposób niebanalny i rzecz jasna pyszny!Cicer Arietinum - bo taka jest jej łacińska nazwa - jest prawdziwą skarbnicą minerałów i witamin. Białko zawarte w jej ziarnach doskonale zastępuje białko zwierzęce. Ciecierzyca zawiera także kwas foliowy, żelazo, witaminy z grupy B, fosfor. Jedząc ją codziennie - odżywimy nasz mózg, poprawimy odporność, wzmocnimy serce, nasze włosy i oczy będą lśnić, a skóra nabierze jędrności, gładkości i blasku.
Zrobię z niej sałatkę, jakby jarzynową ,ale inną. Idelana jeśli ktoś ma mało czasu i zmęczył się tradycyjną sałatką jarzynową. Idelana na czas karnawalu, na imieninki itd...
Efekt zaskoczy Was pozytywnie, a goście poproszą o dokładkę!

Składniki
-cieciorka SKWORCU
-pieczarki marynowane całe ORZECH


-kukurydza mini i czosnek włoski w oleju u mnie Ole
-seler naciowy korzeń
-marchewka
-ogórki kiszone najlepiej domowe
-ser rycki wędzony RAMZES
-mrożona lub świeża natka pietruszki
-sól,pieprz
-majonez
-musztarda



Najpier ugotuj cieciorkę, ale jej nie rozgotuj. Ugotuj marchewkę ze skórką i pokrój w kosteczkę.
Do cieciorki dodaj kukurydzę mini i czosnek włoski.



 Pokrój korzeń selera naciowego drobno i dodaj do całości. Lekko przemiszaj. Pokrój pieczarki marynowane Orzech. Dodaj do sałatki.



Dodaj również pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone.

Dość duży kawałek ryckiego Ramzesa , zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 



Dodaj do sałatki. Ramzes nada całej sałatce wyjątkowego, wędzonego smaku,który zachwyci wszystkich.
Wymieszaj.
Zrób majonez. Ja robie go tak- do osobnej, małej miski daję majonez ze słoika i dodaję do niego musztardę, sól i pieprz. Miksuję. Dodaję w razie potrzeby jogurtu naturalnego.
Wylewam do sałatki. Mieszam delikatnie.



Na koniec mrożona lub świeża natka pietruszki.
Sałatka gotowa do..lodówki. Musi się przegryzć. Najlepiej podawać z wiejskimi wyrobami, u mnie kiełbasa wędzona. Wędzona sałatka idelanie się z nią komponuje. 


Smacznego !






Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!