Ciasto czekoladowe z mascarpone, kajmakiem, orzeszkami arachidowymi
To
ciasto jest pyszne. To ciasto jest eleganckie i godne polecenia.
Kroić najlepiej na drugi dzień.
Użyłam blaszki 21x21.
Ciasto
150
g masła
2
łyżki jogurtu naturalnego
1
łyżeczka proszku do pieczenia
25
g naturalnego kakao ciemnego
1/2
gorzkiej czekolady (50 g)- zblenderuj na proszek
2
łyżki miodu
180
g cukru
2 jajka
150
g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
Składniki
na krem z mascarpone
250
g serka mascarpone lub więcej ,bo im więcej tym wyższa
warstwa serkowa
1
łyżka soku z cytryny
2
łyżki cukru
Dodatkowo
tabliczka gorzkiej czekolady
3
łyżki śmietanki 18% na polewę.
Puszka
kakaowego kajmaku oraz orzechy arachidowe drobno pokrojone.
Utrzyj
na puszysta masę maslo z miodem, cukrem. Dodaj jogurt i miksuj na
gładką masę.Mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia
,powoli dodajemy do masy, na przemian z jajkami.
Dodaj
zblenderowaną czekoladę i wymieszaj łopatką.
Ciasto
przelewamy do formy o wymiarach 21x21 cm lub małej tortownicy.
Pieczemy
w temperaturze 170 st przez około 40 min.
Krem:
Zimny
serek mascaropne ubijamy z cytryna i cukrem na puszysta masę.
Roztapiamy
w kąpieli wodnej kajmak przełożony do szklanej miski. Po czym
wsypujemy orzeszki arachidowe.Mieszamy aż do powstania masy
kajmakowo-arachidowej.
Upieczony
placek dzielimy na 2 części.
Pierwszą
smarujemy masą kajmakową z arachidami, przykrywamy drugim plackiem.
Kładziemy serek maskarpone.
Robimy
polewę. Roztapiamy śmietankę i czekoladę w kąpieli wodnej,
mieszamy
do
uzyskania jednolitej masy i szybko studzimy. Polewamy nią cały
placek.
Na
noc wstawiamy do lodówki.
Na
drugi dzien gotowe do krojenia.Wyśmienite w towarzystwie kawy z mlekiem.
Smacznego
!
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuję!
UsuńPyszne, wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję!
UsuńAle cudne ciasto. Kochana musisz koniecznie mi podrzucić kawałek :-)
OdpowiedzUsuńCóż za cudowne pyszności. Pozdrawiam (:
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Uwaga! Uzależnia!
OdpowiedzUsuń