Sycylijski obiad z cytrynową nutką
Taki
obiad bardzo często robi się na Sycylii, ja zmodyfikowałam tylko w
zasadzie to, że podałam go w towarzystwie ciepłych zasmażanych
buraczków, które idealnie pasuja do tego właśnie , prostego i
bardzo szybkiego dania, a co najważniejsze bardzo dietetycznego!
Kolejną
rzeczą było dodanie vinaigrette Monini- oliwa z
oliwek+lime+pomarańcza.
W
sycylijskich warunkach korzysta się ze świeżych owoców i ziół.
Ale
w polskich warunkach też można zasmakować w czymś pysznym i
zastąpić z powodzeniem czymś innym, by uzyskać niemal ten sam
efekt.
Składniki
-ziemniaki
-vinaigrette
Monini lime i pomarańcza
-piersi
z kurczaka pokrojone w paski
-Karahi
Chicken Masala, to przyprawa bez chemii od Skworcu
-mielona
suszona szałwia i rozmaryn
-sól
różowa himalajska
-buraczki
zasmażane od Orzech zaskakująco pyszne i naturalne- moje ulubione
- szafran – opcjonalnie
Pokrojonego
kurczaka zasyp przyprawą Karahi Chicken Masala oraz suszoną i
mieloną szałwią i rozmarynem, posól, zalej vinaigrettem i odstaw do
lodówki na godzinkę.
Ziemniaki
obierz, posół, dodaj szałwię i rozmaryn mielony, zalej
vinaigrettem wymieszaj.
Rozgrzej
rondel z grubym dnem, u mnie patelnia-garnek do grillowania z kopułą,
pod którą wytworzy się para odpowiedzialna za duszenie.
Na
dnie garnka poukładaj kurczaka, zalej vinaigrettem- nie należy się
go bać.Idealnie nam skruszy kurczaka.
Na
wierzch dajemy ziemniaki ,posypujemy delikatnie szafranem- ziemniaki
nabiorą lekko żółtawej barwy i miodowego posmaku....i
przykrywamy, możemy podlać 2 łyżkami wody.
Na
Sycylii dodaje się na wierzch do ziemniaków jeszcze gałązkę
świeżego rozmarynu, który po zakończeniu duszenia, usuwa się i
wyrzuca.Ale zapach zostaje.
U
mnie czas duszenia wyniósł około pół godziny, gdyż ten typ
garnka z kopułą ,tak właśnie ma.
Na
patelnię ,ceramiczną wyciągamy ansze buraczki Orzech ze słoiczka i
podsmażamy lekko.
Wykładamy na talerze i ...szybki, sycylijski obiad gotowy w pół godziny!
smakowite przyprawy to podstawa smaku,mniam
OdpowiedzUsuńPysznie!! Ale mi smaka narobilas
OdpowiedzUsuńwidać jak bardzo tęsknisz za Sycylią...! To się czuje!
OdpowiedzUsuńNarobiłam sobie smaku przed snem :) ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńO proszę takie prostei takie dobre.Moc siedzi w środku!
OdpowiedzUsuń