Sycylijski obiad z cytrynową nutką




Taki obiad bardzo często robi się na Sycylii, ja zmodyfikowałam tylko w zasadzie to, że podałam go w towarzystwie ciepłych zasmażanych buraczków, które idealnie pasuja do tego właśnie , prostego i bardzo szybkiego dania, a co najważniejsze bardzo dietetycznego!


Kolejną rzeczą było dodanie vinaigrette Monini- oliwa z oliwek+lime+pomarańcza.
W sycylijskich warunkach korzysta się ze świeżych owoców i ziół.
Ale w polskich warunkach też można zasmakować w czymś pysznym i zastąpić z powodzeniem czymś innym, by uzyskać niemal ten sam efekt.

Składniki
-ziemniaki
-vinaigrette Monini lime i pomarańcza
-piersi z kurczaka pokrojone w paski
-Karahi Chicken Masala, to przyprawa bez chemii od Skworcu
-mielona suszona szałwia i rozmaryn
-sól różowa himalajska
-buraczki zasmażane od Orzech zaskakująco pyszne i naturalne- moje ulubione
  • szafran – opcjonalnie

Pokrojonego kurczaka zasyp przyprawą Karahi Chicken Masala oraz suszoną i mieloną szałwią i rozmarynem, posól, zalej vinaigrettem i odstaw do lodówki na godzinkę.
Ziemniaki obierz, posół, dodaj szałwię i rozmaryn mielony, zalej vinaigrettem wymieszaj.
Rozgrzej rondel z grubym dnem, u mnie patelnia-garnek do grillowania z kopułą, pod którą wytworzy się para odpowiedzialna za duszenie.
Na dnie garnka poukładaj kurczaka, zalej vinaigrettem- nie należy się go bać.Idealnie nam skruszy kurczaka.


Na wierzch dajemy ziemniaki ,posypujemy delikatnie szafranem- ziemniaki nabiorą lekko żółtawej barwy i miodowego posmaku....i przykrywamy, możemy podlać 2 łyżkami wody.



Na Sycylii dodaje się na wierzch do ziemniaków jeszcze gałązkę świeżego rozmarynu, który po zakończeniu duszenia, usuwa się i wyrzuca.Ale zapach zostaje.
U mnie czas duszenia wyniósł około pół godziny, gdyż ten typ garnka z kopułą ,tak właśnie ma.
Na patelnię ,ceramiczną wyciągamy ansze buraczki Orzech ze słoiczka i podsmażamy lekko.
Wykładamy na talerze i ...szybki, sycylijski obiad gotowy w pół godziny!






Komentarze

  1. smakowite przyprawy to podstawa smaku,mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. widać jak bardzo tęsknisz za Sycylią...! To się czuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Narobiłam sobie smaku przed snem :) ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O proszę takie prostei takie dobre.Moc siedzi w środku!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!