Ciasto kawowo-serniczkowe
To
ciasto pokochają amatorzy kawki , pokochają matki i dadzą swoim
dzieciom, gdyż ciasto ... nie sypie się na
dywan!
Ciasto
dla ludzi , którzy „jedzą na stojąco”- bo to ciasto jest w sam
raz „do ręki”.
Aromatyczne
, kawowe, serniczkowe.
Składniki
-1
kg sera białego zmielonego 3 razyw maszynce, ale może być również
ser z wiaderka
-5
jajek
-ok.
100 ml śmietany 18 %
-2
budynie waniliowe bez cukru
-125
g miękkiego masła
-200
g drobnego cukru do wypieków
-
szczypta wanilii z laski wanilii ,u mnie od SKWORCU
-szczypta
soli
-pełna
łyżeczka gorzkiego kakao , u mnie od SKWORCU
-1
i ½ łyżki Naturalnej kawy rozpuszczalnej granulowanej GALCA
-Wysokiej
jakości kawa rozpuszczalna wyprodukowana za pomocą
najnowocześniejszych technologii produkcji (drogą aglomeracji).
Produkt wzbogacony większą zawartością przeciwutleniaczy dzięki
dodaniu ziaren zielonej kawy.
-1 łyżka oleju migdałowego, ja wykorzystałam olej od OLVITA
-1
łyżka mąki migdałowej , u mnie od OLVITA
-na
spód : ok 20 herbatników
Najpierw
rozpuść kawę w 6 łyżkach wrzątku.
Rozdziel do dwóch filiżanek
po równo.Do jednej z nich dodaj kakao.
Odstaw
do wystygnięcia.
Masło,
cukier, sól i trochę wanilii ubij w robocie na puszystą masę.
Następnie
dodaj po jednym jajku.
Gdy
jajka się skończą ,miksujjeszcze trochę, a następnie dodaj po
łyżce sera.
Nie przestawaj miksować. Dodaj smietanę, potem budyń.
Następnie
powoli , dodajemy łyżkę mąki premium migdałowej i łyżkę oleju
migdałowego.
Powstałą
masę serową podziel na trzy równe części.
Do
jednej części dodaj kawę z kakao, a do drugiej kawę, trzecia
zostaw białą.
Blaszkę
(31 x 22) wyłóż papierem do pieczenia, poukładaj herbatniki.
Na
herabtniki najpierw wyłóż masę białą, potem kawową a na koniec
kakaową.
Pieczemy
w 160 stopniach około 70 minut.
Posypujemy
cukrem pudrem.
Przechowujemy
w lodówce.
Ten
kawowo-serniczkowy rarytas podaję dzieciom w towarzystwie herabtki z
głogiem od BIFIX
Owoce
głogu zawierają w swym składzie witaminę C, która wzmacnia
odporność organizmu i stanowi cenny dodatek w wcale z
przeziębieniami. Ponadto zawierają pektyny, związki mineralne,
kwasy organiczne, cukry, witaminy z grupy B. Głóg posiada również
olejki eteryczne, które pomagają uspokoić się po długotrwałym
wysiłku umysłowym. Ważnym składnikiem owoców głogu są
flawonoidy – substancje te wykazują działanie antyoksydacyjne,
dzięki czemu pomagają w usuwaniu wolnych rodników z organizmu,
wpływają też korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie serca i
układu krążenia.
Smacznego
!
Kawowe ciacho mniam :)
OdpowiedzUsuńO matko, co za cudeńko! Kawa i sernik.. To nie mogło się nie udać:)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda, równe warstwy, takie idealne kawałki. A ciasta do ręki to bardzo lubię ;)
OdpowiedzUsuńmuszę to zrobić skoro do ręki jest ! Dzieciaki będa zachwycone, ja bardziej...mam sporo dywanów. I kocham kawę!
OdpowiedzUsuń