Krem z warzyw z serem korycińskim z suszonym borowikiem




Jest to krem, który możecie śmiało podać na bardzo ważnej uroczystości, krem, który smakuje wybornie, ma gęstą i miłą konsystencję. Dodatek sera korycińskiego z suszonym borowikiem podniósł standard, wydawać by się mogło „zwyczajnej krem-zupy”. Dosmaczył idealnie całość. To niezwykły ser-mleczny przysmak z Podlasia.
Ser koryciński swojski Czesławy Zarzeckiej to ser dojrzewający,wyrabiany z niepasteryzowanego, pełnego mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki i soli kuchennej.Ma kształt spłaszczonej kuli o średnicy do 30.
I co najważniejsze jest pyszny!


Składniki na niezwykły krem
  • bukiet 9 warzyw od Iglotex
  • natka pietuszki
  • brokuł ugotowany naparze
  • przyprawa SUMAK u mnie od Skworcu
  • ser koryciński swojski z suszonym borowikiemCzesławy Zarzeckiej


Ugotuj bukiet warzyw w niewielkiej ilości wody.
Do gotujacych się warzyw dodaj natkę pietruszki.

Dosmacz sumakiem.


Pod koniec gotowania dodaj brokuła ugotowanego wcześniej na parze.


Całość przelej do blendera i zmiksuj dokladnie na krem.
Krem ma być gęsty.



Rozlej do talerzy . Pokrój ser koryciński w kosteczkę i dodaj do zupy.



Można posypać koperkiem i podawać z grzankami.
Pod wpływem ciepła ser zaczyna się ładnie rozpuszczać a .....suszony borowik uwalnia swój lesny aromat. 




I to jest cała tajemnica tej zupy. Warzywny krem z wyrazną nutą borowika.

Smacznego!


Komentarze

  1. Łatwa i smaczna propozycja, wykwintna. Dziękuję, skorzystam na pewno!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!