Krem z warzyw z serem korycińskim z suszonym borowikiem
Jest
to krem, który możecie śmiało podać na bardzo ważnej
uroczystości, krem, który smakuje wybornie, ma gęstą i miłą
konsystencję. Dodatek sera korycińskiego z suszonym borowikiem
podniósł standard, wydawać by się mogło „zwyczajnej
krem-zupy”. Dosmaczył idealnie całość. To niezwykły
ser-mleczny przysmak z Podlasia.
Ser
koryciński swojski Czesławy Zarzeckiej to ser
dojrzewający,wyrabiany z niepasteryzowanego, pełnego mleka
krowiego, z dodatkiem podpuszczki i soli kuchennej.Ma kształt
spłaszczonej kuli o średnicy do 30.
I
co najważniejsze jest pyszny!
Składniki
na niezwykły krem
- bukiet 9 warzyw od Iglotex
- natka pietuszki
- brokuł ugotowany naparze
- przyprawa SUMAK u mnie od Skworcu
- ser koryciński swojski z suszonym borowikiemCzesławy Zarzeckiej
Ugotuj
bukiet warzyw w niewielkiej ilości wody.
Do
gotujacych się warzyw dodaj natkę pietruszki.
Dosmacz
sumakiem.
Pod
koniec gotowania dodaj brokuła ugotowanego wcześniej na parze.
Całość
przelej do blendera i zmiksuj dokladnie na krem.
Krem
ma być gęsty.
Rozlej
do talerzy . Pokrój ser koryciński w kosteczkę i dodaj do zupy.
Można
posypać koperkiem i podawać z grzankami.
Pod
wpływem ciepła ser zaczyna się ładnie rozpuszczać a .....suszony
borowik uwalnia swój lesny aromat.
I to jest cała tajemnica tej
zupy. Warzywny krem z wyrazną nutą borowika.
Smacznego!
Łatwa i smaczna propozycja, wykwintna. Dziękuję, skorzystam na pewno!
OdpowiedzUsuń