Sernik z rosą


Chodził za mną delikatny sernik z rosą, puszysty ale i taki, który może poleżeć i ciągle się będzie rozpływał w ustach!


Składniki:

Na ciasto

300 g mąki typ 500 Młyn Kopytowa
120 g masła
2 duże żółtka
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki zimnej wody
5 łyżek cukru pudru


Na ser
1 kg sera w wiaderku- waniliowe
1 budyń waniliowy bez cukru
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
2 całe jajka- dużę
4 żółtka


Na pianę
6 białek
1 szklanka cukru

Wykonanie:

Robimy ciasto.
Przesiej mąkę, ja bez pośrednio do misy robota.



 Dodaj pokrojone na małe kawłki masło i resztę składników.
Zagnieć na jednolite ciasto.
Blachę ow ymiarach 32 x 20 wyłożyłam papierem do pieczenia i wylepiłam dno rozwałkowanym ciastem.

Ser:
Do misy włozyłam ser, cukier, 2 całe jaja i 4 żółtka. Zmiksowałam w robocie na gładka masę. Dołożyłam resztę skąłdnikówi miksowałam do scalenia wszystkich. Wylałam masę serową na ciasto.
Wyrównałam łopatką. 



Piekłam około 50 min. w 180 stopniach, ale sprawdzajcie.Piekarnik piekarnikowi nierówny!
Po chwili ubij białka z cukrem na sztywną pianę i po tych 50 minutach wylożyć delikatnie na wierzch sera i piec około 15 minut jeszcze. Piana ma być lekko zrumieniona, po chwili pojawią się na niej krople rosy.




Smacznego.


Komentarze

  1. Wspaniały Ci wyszedł. Z chęcią bym zjadła kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. taki sernik planuję zrobic na święta :) Twój wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój ulubiony serniczek. Ładna rosa wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię ten sernik, tylko posypuję go wiórkami, wtedy już nie jest z rosą. Twój wyszedł znakomicie (:

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham serniki.. Niestety takiego z rosą nie miałam jeszcze okazji spróbować! Muszę nadrobić, koniecznie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny serniczek, a kropelki rosy wyszły znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!