Śledz




Śledz to pojęcie szerokie. Śledzia lubię ,ale...pod warunkiem, że nie będzie to matjas.
Kupuję śledzia w zalewie lub w oleju na wagę i sama sobie go...doprawiam.
Jak lubię? Samego lub z dodatkiem wędliny, koreczków...
Śledz jest jednak najlepszy gdy jest najprostszy!


Kroje śledzika w paseczki, układam na półmisku-talerzu.
Miksuję śmietanę 18% z majonezem i dodaje trochę musztardy, solę i dosmaczam pieprzem kolorowym prosto z młynka.
Zalewam tym śledzia.
Dodaję bardzo dużo świeżego szczypioru, który sama hoduję na parapecie z malutkich cebulek.
Śledzik pierwsza klasa, niezastąpiony na Śwęta Wielkanocne u mnie...i na śniadania, gdy gości w domu moc...To moja ulubiona wersja śledzia, tak prosta, że prościej się nie da!

Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!