Makowiec japoński
...lub
inaczej- makowiec bez spodu, lub makowiec dla wegetarian, makowiec
bezglutenowy...
To
ciasto z masy makowej, aromatyczne i bardzo święteczne!
Dodatkowo
szybko się je robi, i ja nazwałam je ciastem bezstresowym!
Składniki
-puszka
gotowej masy makowej z bakaliami najlepiej
-3
duże jabłka starte na największych oczkach
- szklanka cukru pudru- u mnie cukier Diamant zmiksowany na puder
- 5 jajek
- 200 g masła
- 3 łyżki do 5 łyżek kaszy manny-
- 3 łyżki maki ziemniaczanej
- zapach migdałowy, arakowy lub inny
- płatki migdałowe do posypania u mnie od SKWORCU
Żółtka
utrzeć z masłem i cukrem na jednolitą, jasną i puszystą
masę . Zrobić po prostu kogel-mogel. Jabłka zetrzeć na dużych
oczkach. Kaszę mannę oraz mąkę
wymieszać
i dodać do wcześniej utartej masy. Następnie dodać starte
jabłka, masę makową, aromat i delikatnie wymieszać.Dodać orzechy
oraz rodzynki.
Białka
ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową. Nie robotem ale już łopatką.Posypać płatkami migdałów.
Blachę
30x20 wyłożyć papierem i wylać masę , wyrównać i piec około
50 minut w 175 stopniach.
Smacznego!
Bardzo lubię ten makowiec :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś i jest na prawdę pyszne :)
OdpowiedzUsuń