Makowiec japoński



...lub inaczej- makowiec bez spodu, lub makowiec dla wegetarian, makowiec bezglutenowy...
To ciasto z masy makowej, aromatyczne i bardzo święteczne!
Dodatkowo szybko się je robi, i ja nazwałam je ciastem bezstresowym!

Składniki
-puszka gotowej masy makowej z bakaliami najlepiej
-3 duże jabłka starte na największych oczkach
  • szklanka cukru pudru- u mnie cukier Diamant zmiksowany na puder

  • szklanka rodzynek JUMBO od SKWORCU
  • 100 g orzechów PECAN u mnie od SKWORCU

  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • 3 łyżki do 5 łyżek kaszy manny-
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • zapach migdałowy, arakowy lub inny
  • płatki migdałowe do posypania u mnie od SKWORCU

Żółtka utrzeć z masłem i cukrem na jednolitą, jasną  i puszystą masę . Zrobić po prostu kogel-mogel. Jabłka zetrzeć na dużych oczkach. Kaszę mannę oraz mąkę
wymieszać i dodać do wcześniej utartej masy. Następnie dodać starte jabłka, masę makową, aromat i delikatnie wymieszać.Dodać orzechy oraz rodzynki.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową. Nie robotem ale już łopatką.Posypać płatkami migdałów.


Blachę 30x20 wyłożyć papierem i wylać masę , wyrównać i piec około 50 minut w 175 stopniach.

Smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!