Kaczka pieczona Kuronia
Zrobiłam
kaczusię, bo kaczusia na Święta jest obowiązkowa.
I mimo, iż jest już po Świętach...to podaję przepis na tak zrobiona kaczkę. Uświetni niejedno rodzinne spotkanie i uroczystość.
Kaczuszka
ta jest wyjątkowa.
Cynamonowa,
jabłkowa, aromatyczna pyszna!
Podałam
z białym ryżem.
Składniki
-kaczka
2,5 kg
-4
ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek,
-5
jabłek
-cynamon
-miód
leśny naturalny u mnie od SKWORCU
Obierz
jabłka ,ale nie wyrzucaj skórek.
Jabłka
podziel na ćwiartki.
Czosek
utrzyj w mozdzierzu,dodaj sól ,pieprz i majeranek po łyżeczce.
Cwiartki
jabłek obtocz w łyżeczce cynamonu i łyżce miodu.
Wymieszaj
skórki z ćwiartkami jabłek oraz czosnkiem.
Nadziewaj
kaczuchę.
Zepnij
wykałaczką i ..do piekarnika na 200 stopni, aż kaczka się upiecze
i będzie ładnie rumiana.
Smacznego! Polecam kieliszek cydru!
Bardzo fajnie Ci wyszła ta kaczuszka :-)
OdpowiedzUsuń