Kaczka pieczona Kuronia





Zrobiłam kaczusię, bo kaczusia na Święta jest obowiązkowa.
I mimo, iż jest już po Świętach...to podaję przepis na tak zrobiona kaczkę. Uświetni niejedno rodzinne spotkanie i uroczystość.
Kaczuszka ta jest wyjątkowa.
Cynamonowa, jabłkowa, aromatyczna pyszna!
Podałam z białym ryżem.



Składniki
-kaczka 2,5 kg
-4 ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek,
-5 jabłek
-cynamon
-miód leśny naturalny u mnie od SKWORCU


Obierz jabłka ,ale nie wyrzucaj skórek.
Jabłka podziel na ćwiartki.
Czosek utrzyj w mozdzierzu,dodaj sól ,pieprz i majeranek po łyżeczce.
Cwiartki jabłek obtocz w łyżeczce cynamonu i łyżce miodu.
Wymieszaj skórki z ćwiartkami jabłek oraz czosnkiem.
Nadziewaj kaczuchę.
Zepnij wykałaczką i ..do piekarnika na 200 stopni, aż kaczka się upiecze i będzie ładnie rumiana.
Smacznego! Polecam kieliszek cydru!










Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!