Tort kawowy
Po
raz pierwszy zrobiłam ten właśnie tort. Bałam się szukać i
wydziwiać, skorzystałam z przepisu
MARGARYTKI ,gdyż nie mogłam ponieść ryzyka porażki. Miałam zbyt wielu
zacnych gości. Właściwie to mama miała gości i poprzeczka była znacznie podniesiona! Potrzebowałam pewniaka. I pewniak wyszedł dokładnie
taki sam jak u Margarytki z ta różnicą , że moja tortownica miała
większą średnicę, co spowodowało, że tort był troszkę niższy.Mój jest nie rozkrojony na zdjęciu, gdyż nie zdążyłam mu zrobić sesji po rozkrojeniu. Możecie obejrzeć u Margarytki tort rozkrojony.Jest identyczny. Podaję składniki na tort o średnicy 25 cm.
Biszkopt
- 6 jaj
- szklanka cukru DIAMANT– szklanka ma pojemność 250 ml
- ¾ szklanki mąki pszennej ECO typ 500 MŁYN KOPYTOWA
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki ciemnego naturalnego kakao SKWORCU
- 1 łyżeczka miałkiej kawy rozpuszczalnej u mnie kawa Amaretto od SKWORCU
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki octu
- szczypta soli
Krem
kawowy
- 750 g serka mascarpone – porządnie schłodzić
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 300 ml zimnej śmietany do ubijania 36 %
- 50 ml wystudzonego espresso- bardzo mocny napar
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
Poncz:
-100
ml gorącej wody
-2
łyżeczki cukru
-1
łyżka soku z cytryny
-2
– 3 łyżki mocnego alkoholu ,u mnie grappa z owocami leśnymi
-50
ml mocnego ostudzonego espresso
Dodatkowo:
4
łyżki dobrego dżemu lub konfitury- u mnie TRUSKAWELLA od ETERNO
-1
płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej miałkiej u mnie SKWORCU
Wykonanie
ciemnego biszkopta
Oddziel
żółtka od białek. Białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywną
pianę i powoli dodawaj cukier. Odstaw na bok. Do żółtek dodaj
proszek do pieczenia i ocet , wymieszaj szybko łyżeczką. Dodaj do
białek i delikatnie miksuj. Na końcu powoli wsyp przesiane i
wymieszane ze sobą obydwie mąki, następnie kawę i kakao
.Wymieszać.
Tortownicę
wyłożyć papierem do pieczenia-dno. A boki wysmarować maslem i
potrzepać mąką.wlać ciasto do formy i upiec w nagrzanym do 175
stopni piekarniku , około 40 minut.
Wystudzony
biszkopt, najlepiej na drugi dzień, pokroić na 3 równe krążki.
Poncz:
cukier rozpuścić w gorącej wodzie, zostawić do wystygnięcia, a
następnie dodać sok z cytryny, alkohol i espresso.
Przygotowanie
kremu
Czekoladę
połam na kawałki, wrzuć do miseczki i wlej 3 łyżki śmietany
kremówki.
Rozpuść w kąpieli wodnej.Odstaw do przestygnięcia np.
w zimnej wodzie.
Rozpuść
2 łyżeczki żelatyny w ¼ szklanki gorącej wody
Ubij
śmietanę na sztywno z dodatkiem 3 łyżek cukru pudru. Na sam
koniec wlej żelatynę- powinna być tak chłodna jak płynna.
Zmiksuj.
Do
misy- mnie pomógł robot- włóż serek mascarpone, dodaj
rozpuszczoną czekoladę i zimne espresso i zmiksuj na jednolitą
masę.
Dodaj
śmietanę i wymieszaj szybko i krótko. Jeśli masa jest za rzadka
wstaw ja do lodówki na 10 minut.
Krem
podziel na 3 porcje. Jedna ma być większa, ma wystarczyć na boki
tortu, ewentualnie na dekorację.
Nasączyć
pierwszy krążek biszkoptu ponczem, posmarować Truskawellą lub
dżemem, rozsmarować delikatnie pierwszą warstwę kremu.Przykryć
drugim krążkiem , który nasączamy ponownie ponczem i smarujemy
druą porcją kremu. Na koniec układamy trzeci krąże, nasączamy
ponczem. Smarujemy trzecią porcją kremu, ale zostawiamy trochę na
boki. Ja całość wykonałam w zamkniętej tortownicy. Tortownicę z
obręczą wstawilam do lodówki na całą noc. Rankiem obkroiłam
tort dookoła i ściąnęłam obręcz. Resztę kremu użyłam na
boki.
Posypałam
tort kawą rozpuszczalną miałką , przez siteczko. Ogólnie gotowy
tort powninien leżakować w lodówce 12 godzin.
W
smaku jest rewelacyjny.
A'la
Tiramisu. Kolejny przepis Margarytki, z działu
CIASTA I DESERY został wypróbowany i jest pyszny !
Smacznego!
Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie :) To zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuń