Chłodnik litewski z groszkiem ptysiowym
Gorąco
polecam na upalne dni ten oto chłodnik.
Można
go przygotować na wiele sposobów- u mnie z dodatkiem pieczonych w
piekarniku buraków.
Danie
jest niesamowicie lekkie, a dodatek groszku ptysiowego , który
kochają moje dzieci , dodatkowo urozmaica tę ciekawą zupkę.
Składniki
- 4 ogórki małosolne przepis tutaj
- pęczek koperku,
- pęczek botwiny
- 2 pieczone burki
- pęczek rzodkiewek
- litr maślanki lub śmietany
- 1 łyżeczka koncentratu czosnku Proeco
- sól himalajska do smaku
- pieprz do smaku, najlepiej prosto z młynka
- łyżka cukru-opcjonalnie
- 1 mała cytryna
- groszek ptysiowy Brześć
Najpierw
umyj botwinkę, u mnie botwina z babcinego warzywnika.
Zetrzyj
na tarce o dużych oczkach, a łodygi i liście pokrój drobniutko.
Używam tylko delikatnych małych liści.
Zalej
świeżą filtrowaną wodą w ilości takiej,aby przykryła tylko
warzywa.
Nie
gotuj długo, 5 minut od zawrzenia wystarczy. Dodaj poszatkowanych na
dużych oczkach pieczonych buraków.
Odstaw
do wychłodzenia.
Obierz
ogórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach .
Dodaj
do ugotowanych buraków.
Następnie
zetrzyj rzodkiewkę na dużych oczkach, poszatkuj drobno koperek,
dodaj do buraczków.
Dosmacz
pieprzem, solą, czosnkiem.
Wyciśnij
sok z jednej cytryny i dodaj.
Jeśli
danie wydaje Ci się zbyt kwaśne możesz dodać trochę cukru
trzcinowego.
Wszystko
bardzo dokładnie wymieszaj.
Na
koniec dodaj kefir lub śmietanę.
Podawaj
schłodzony z groszkiem ptysiowym.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!