Chłodnik litewski z groszkiem ptysiowym

brzesc,proeco,chlodnik,botwinka,zupa z burakow,


Gorąco polecam na upalne dni ten oto chłodnik.
Można go przygotować na wiele sposobów- u mnie z dodatkiem pieczonych w piekarniku buraków.


Danie jest niesamowicie lekkie, a dodatek groszku ptysiowego , który kochają moje dzieci , dodatkowo urozmaica tę ciekawą zupkę.

brzesc,proeco,chlodnik,botwinka,zupa z burakow,

Składniki
  • 4 ogórki małosolne  przepis tutaj
  • pęczek koperku,
  • pęczek botwiny
  • 2 pieczone burki
  • pęczek rzodkiewek
  • litr maślanki lub śmietany
  • 1 łyżeczka koncentratu czosnku Proeco
  • sól himalajska do smaku
  • pieprz do smaku, najlepiej prosto z młynka
  • łyżka cukru-opcjonalnie
  • 1 mała cytryna
  • groszek ptysiowy Brześć
brzesc,proeco,chlodnik,botwinka,zupa z burakow,

Najpierw umyj botwinkę, u mnie botwina z babcinego warzywnika.
Zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a łodygi i liście pokrój drobniutko. Używam tylko delikatnych małych liści.
Zalej świeżą filtrowaną wodą w ilości takiej,aby przykryła tylko warzywa.
Nie gotuj długo, 5 minut od zawrzenia wystarczy. Dodaj poszatkowanych na dużych oczkach pieczonych buraków.

brzesc,proeco,chlodnik,botwinka,zupa z burakow,


Odstaw do wychłodzenia.

Obierz ogórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach .
Dodaj do ugotowanych buraków.
Następnie zetrzyj rzodkiewkę na dużych oczkach, poszatkuj drobno koperek, dodaj do buraczków.
Dosmacz pieprzem, solą, czosnkiem.
Wyciśnij sok z jednej cytryny i dodaj.
Jeśli danie wydaje Ci się zbyt kwaśne możesz dodać trochę cukru trzcinowego.
Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
Na koniec dodaj kefir lub śmietanę.
Podawaj schłodzony z groszkiem ptysiowym.
Smacznego!

brzesc,proeco,chlodnik,botwinka,zupa z burakow,

brzesc,proeco,chlodnik,botwinka,zupa z burakow,

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!