Conchiglie rigate con la salsa




Dziś na obiad muszelki!
Pasta con la salsa. Jak za dawnych czasów.
Sos bardzo łatwo przygotować, makaron sam sie gotuje.Do dania użyłam muszelek Malma.
Tradycyjną salsę włoską ubogacimy nieco,zrobimy trochę "po naszemu". Niestety muszę zaufać butelce przecieru pomidorowego, gdyż "takich jak ja chcę" pomidorów na włoską salsę, niestety tutaj nie znajdę , nigdy.
Ponad 15 lat pobytu we Włoszech ,wyczuliło mnie na smak pomidora i nikt mi nie ściemni, nawet na rynku, że to "te"pomidory!

Składniki
-conchiglie rigate MALMA
-marchewka
-czerwona cebula
-oliwa z oliwek
-butelka przecieru pomidorowego
-sól i pieprz ziołowy od SKWORCU
-szynka pieczona , u mnie regionalna
-parmezan
-bazylia listki

Na gorącą oliwę wrzuć pokrojoną w piórka cebulę. 


 Zetrzyj marchewkę na dużych oczkach, dodaj do cebuli, smaż.

Pokrój szynkę w paski, dodaj do całości.


Dodaj przecier pomidorowy. Dużo listków bazylii.



Dosmacz pieprzem i solą.
Zagotuj, duś pod przykryciem.
Muszelki ugotuj al dente.
Odcedz. Wlej do makaronu sos. Wymieszaj.
Rozłóż na talerze, posyp parmezanem, dodaj listków bazylii jeśli lubisz.





Smacznego !



Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!