Conchiglie rigate con la salsa
Dziś
na obiad muszelki!
Pasta
con la salsa. Jak za dawnych czasów.
Sos
bardzo łatwo przygotować, makaron sam sie gotuje.Do dania użyłam
muszelek Malma.
Tradycyjną
salsę włoską ubogacimy nieco,zrobimy trochę "po naszemu".
Niestety muszę zaufać butelce przecieru pomidorowego, gdyż "takich
jak ja chcę" pomidorów na włoską salsę, niestety tutaj nie
znajdę , nigdy.
Ponad
15 lat pobytu we Włoszech ,wyczuliło mnie na smak pomidora i nikt
mi nie ściemni, nawet na rynku, że to "te"pomidory!
Składniki
-conchiglie
rigate MALMA
-marchewka
-czerwona
cebula
-oliwa
z oliwek
-butelka
przecieru pomidorowego
-sól
i pieprz ziołowy od SKWORCU
-szynka
pieczona , u mnie regionalna
-parmezan
-bazylia
listki
Na
gorącą oliwę wrzuć pokrojoną w piórka cebulę.
Zetrzyj
marchewkę na dużych oczkach, dodaj do cebuli, smaż.
Pokrój
szynkę w paski, dodaj do całości.
Dodaj
przecier pomidorowy. Dużo listków bazylii.
Dosmacz
pieprzem i solą.
Zagotuj,
duś pod przykryciem.
Muszelki
ugotuj al dente.
Odcedz.
Wlej do makaronu sos. Wymieszaj.
Rozłóż
na talerze, posyp parmezanem, dodaj listków bazylii jeśli lubisz.
Smacznego
!
Bardzo pysznie :-)
OdpowiedzUsuń