Kulfi, czyli lody indyjskie z kaszą manną KUPIEC
Przepis
na lody indyjskie, kremowe, dla dzieci dużych i małych.
Moje
lody przygotowałam w robocie ,ale metoda tradycyjna, również się
sprawdzi!
Składniki
-2
litry pełnotłustego mleka 3.2%
-300
ml smietanki do ubijania 36%
- 2 łyżki kaszy manny instant KUPIEC
- 1 strączek kardamonu- zmiel lub rozgnieć w mozdzierzu
- 150 g miałkiego cukru
- szczypta soli
Proporcje
podałam na 8 osób, czyli na 8 foremek kulfi, jeśli nie posiadacie
takowych, to wystarczą małe kubeczki po jogurtach.
W
garnku o grubym dnie, zagotuj mleko,śmietanę,laski wanilii i
kardamon, zmniejsz ogień do minimum.Duś, ciągle mieszając do
odparowania 2/3 płynu.
Dodaj
cukier, sól i kaszę mannę instant. I kontynuuj gotowanie aż
składniki się rozpuszczą a kaszka zmięknie.
Wyłącz
i pozostaw do ostygnięcia, od czasu do czasu meiszając. Najlepiej
wstawić garnek do zimnej wody z kostkami lodu, szybciej wystygnie.
Przecedz
masę przez sito, aby usunąć laski wanilii i cząsteczki kardamonu.
Rozlej
do foremek kulfi lub kubeczków jogurtowych.
Przełóż
foremki do zamrażarki na przynajmniej jedną noc. Przed podaniem
zamocz je na chwilkę w gorącej wodzie, żeby zamrożona masa kulfi
łatwo wysunęła się z foremki.
Super pomysł kochana. Wpraszam się na takie lody :-)
OdpowiedzUsuńsa po prostu zna-ko-mi-te! mam taki zapas kaszy, aż głowa mała, więc jak najbardziej skorzystam z Twojego przepisu!
OdpowiedzUsuńJak to cudownie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne! Dziekuję za przepis:)
OdpowiedzUsuń