Caprese





Sałatka caprese to chyba najprostsza sałatka pod słońcem, zdrowa, aromatyczna, pełna wakacji...Pochodzi z regionu Campania w południowych Włoszech, a swoją nazwę zawdzięcza wyspie Capri.
Najczęściej spotykana w Neapolu i okolicach. To rodzaj włoskiego antipasto, które podobnie jak bruschetta, podajemy przed daniami głównymi, lub jako przekąskę pomiędzy.
Ważnym "elementem" tej sałatki są pomidory- powinny być soczyste, pełne słońca i słodyczy. Oliwa z oliwek najwyższej jakości, jeśli jest tłoczona przez gospodarzy, to będzie gęsta i ciemnozielona, a w smaku lekko pikantna. Będzie pachniała świeżo zerwaną oliwką , której skórkę natniecie paznokciem, wyczuwając zapach ostry , zdecydowany.
W caprese kluczowa rolę gra również mozarella, jeśli jest to mozarella di bufala, to zapewne będzie pyszna! Tak wygląda to zwierzątko. /zdjęcie z internetu/


Na koniec listki bazylii. Dekoracja i podkreślenie smaku.
Wykonanie – plastry mozarelli, przekładamy plastrami pomidora, solimy, dodajemy oliwy z oliwek i bazylię.Można dosmaczyć pieprzem.


Podałam na Porcelanie Bogucice



Smacznego!


Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!