Caprese
Sałatka
caprese to chyba najprostsza sałatka pod słońcem, zdrowa,
aromatyczna, pełna wakacji...Pochodzi z regionu Campania w
południowych Włoszech, a swoją nazwę zawdzięcza wyspie Capri.
Najczęściej
spotykana w Neapolu i okolicach. To rodzaj włoskiego antipasto,
które podobnie jak bruschetta, podajemy przed daniami głównymi,
lub jako przekąskę pomiędzy.
Ważnym
"elementem" tej sałatki są pomidory- powinny być
soczyste, pełne słońca i słodyczy. Oliwa z oliwek najwyższej
jakości, jeśli jest tłoczona przez gospodarzy, to będzie gęsta i
ciemnozielona, a w smaku lekko pikantna. Będzie pachniała świeżo
zerwaną oliwką , której skórkę natniecie paznokciem, wyczuwając
zapach ostry , zdecydowany.
W
caprese kluczowa rolę gra również mozarella, jeśli jest to
mozarella di bufala, to zapewne będzie pyszna! Tak wygląda to
zwierzątko. /zdjęcie z internetu/
Na
koniec listki bazylii. Dekoracja i podkreślenie smaku.
Wykonanie
– plastry mozarelli, przekładamy plastrami pomidora, solimy,
dodajemy oliwy z oliwek i bazylię.Można dosmaczyć pieprzem.
Podałam
na Porcelanie Bogucice
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!