Sałatka sycylijska makaronowa- pocztówka śródziemnomorska
Zabiorę
Was dzisiaj na Sycylię, gdzie bardziej niż u nas, żar się z nieba
leje...Zabiorę Was ze sobą na obiad, który króluje na stołach i
w pudełkach obiadowych w niejednym sycylijskim domu, na niejednej
złotej plaży...
Do
przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników. Oraz grilla
lub patelnie do grillowania. Danie można przygotować wieczorem, "o
chłodzie", by cieszyć się nim dzień pózniej.
Kiedy
termometr przed południem na Sycylii, pokazuje ponad 60 stopni w
cieniu..wierzcie mi, nikt nie stoi przy kuchni....
Ale
jeść trzeba! I to lekko...a obowiązkowo codziennie ma być
MAKARON!
Składniki
- 400 g świderków razowych
- twardy , średniej wielkości bakłażan
- ząbek soczystego czosnku
- pół różowej cebuli
- kilka dość słodkich pomidorów-ale nie koktajlowych
- liście bazylii
- słoik tuńczyka w kawałkach, w oliwie z oliwek
- ocet balsamiczny z Modeny
- oliwa z oliwek
- sól himalajska różowa
- pieprz kolorowy prosto z młynka
- opcjonalnie glassa sojowa z octem balsamicznym
Wykonanie
Pokrój
umytego bakłażana w plastry.
Rozpal grilla lub rozgrzej patelnię
do grillowania. Ugriluj z obydwu stron , posyp delikatnie solą.
Odłóż na bok.
Do
szklanej miseczki wlej oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, dodaj
trochę soli, poszarpane listki bazylii ,wyciśnięty przez praskę
ząbek czosnku...i wymieszaj. Włóż plasterki bakłażana,
wymieszaj, odstaw niech się przegryzą.
Na
tej samej patelni ugriluj..pomidory. Przekrój każdego na pół i
połóż, posól i popieprz z młynka. Dodaj fioletowej cebulki
pokrojonej w piórka.
Gdy
pomidor zacznie się "sparzać" ,delikatnie, ściąg z niego
skórkę. Jeszcze trochę potrzymaj go na patelni do grillowania, nie
mieszaj.
Jeśli użyjesz prawdziwego grilla- pomidora podajesz świeżego.
Ugotuj
świderki al dente. Odcedz, przelej zimna wodą, dodaj oliwy z oliwek
i tuńczyka ze słoiczka.
Przemieszaj
delikatnie, aby tuńczyk zachował kawałki.
Wyłóż
na półmiski, dodaj zaromatyzowanego czosnkiem i bazylią
ugrilowanego bakłażana, pomidory oraz cebulę.
Posyp
obficie listkami bazylii. Wykorzystaj sosik, w którym przegryzały
się bakłażany- do pokropienia dania- zostanie go niewiele, gdyż
bakłażan "wpija".
Na
koniec dekoracja z glassy sojowej i ...danie pachnące Sycylią
gotowe..i co najważniejsze do przygotowania szybkie, zjeść można
na drugi dzień...i czujemy się lekko i zdrowo.
Całość podałam na półmisku Evolution White Porcelana Bogucice
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!