Leśny mech
Moi
Drodzy dziś po raz pierwszy zrobiłam ciasto o fajnej nazwie LEŚNY
MECH!
Premiera!
Nigdy
bym nie przypuszczała, że to połączenie i te składniki, mogą dać człowiekowi tyle zaskoczenia.
Moi
goście zostali z otwartymi ustami..gdyż nikt nigdy wcześniej
czegoś takiego nie jadł.
Ciasto
jest łatwe w przygotowaniu i nieskomplikowane. W sam raz na lato,
gdyż jest przepyszne prosto z lodówki.
Składniki
Ciasto:
- 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 3 duże jaja
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem:
- 330 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 fix do ubijania śmietany
- owoce do dekoracji . Wszędzie w przepisach jest granat, ja użyłam naszych sezonowych owoców-czerwonej porzeczki
Dodatkowo
Kiedy
kupisz szpinak mrożony, od razu zostaw go na sitku, musi być rozmrożony i dobrze odciśnięty z wody. Można go dodatkowo
potraktować blenderem ręcznym.
Jaja
z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować na puch.Powoli wlać olej
ciągle miksując. Do masy następnie dodać przesianą mąkę z
proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Na sam koniec dodać
szpinak i dokładnie wymieszać, ja zmniejszam obroty robota i w
kilka chwil szpinak jest wmieszany w ciasto.
Tortownicę
o średnicy 26 cm, wykładam na dnie papierem do pieczenia, a boki
smaruję masłem i posypuję mąką.
Wlewam
ciasto i piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, jakieś 50
minut.
Po
wystudzeniu odcinam wierzch- u mnie się trochę za dużo przycięło.
Wierzch
rozdrobnić na okruszki.
Przygotować
krem. Śmietanę ubić z cukrami i fixem do ubijania na sztywno,
uważać aby nie przebić. Masę rozsmarować po zielonym placku.
Posypać
okruszkami z odciętego placka i ozdobić owocami według własnych
smaków.
Smacznego!
Polecam,
bo placek jest zjawiskowy i przepyszny. Znika w ciągu jednego
wieczora!
Podałam na eleganckim Raphael od Porcelana Bogucice
Świetnie się prezentuje i super pomysł, żeby granat zastąpić czerwoną porzeczką :)
OdpowiedzUsuńwow ale super pomysł, musze go wypróbować :) pozdr i zapraszam :)
OdpowiedzUsuńAle wspaniale wygląda z tymi porzeczkami :-) wpraszam się na kawałek :-)
OdpowiedzUsuńSkusiłam się..szpinak już się rozmraża
OdpowiedzUsuńCZY CIASTO CZUĆ SZPINAKIEM ????????????/
OdpowiedzUsuńnie...miałam te same obawy...nic a nic...Mchem też go nie czuć hihihhi
UsuńCiasto od dawna nas intryguje, raz nawet jedliśmy i ...gdyby nie to, że wiedzieliśmy, że jest w nim szpinak - sami byśmy na to nie wpadli:) ale pierwszy raz robi tak niesamowite wrażenie.
OdpowiedzUsuńPiękna prezentacja, zestawienie kolorów, te porzeczki...jesteśmy pod wrażeniem:)
Pozdrawiamy cieplutko:)
Mniam, porywa przepis. Dziękuję
OdpowiedzUsuń