Leśny mech


leśny mech,porcelana bogucice,bita śmietana,mascarpone,czerwona porzeczka,szpinak

leśny mech,porcelana bogucice,bita śmietana,mascarpone,czerwona porzeczka,szpinak

leśny mech,porcelana bogucice,bita śmietana,mascarpone,czerwona porzeczka,szpinak


Moi Drodzy dziś po raz pierwszy zrobiłam ciasto o fajnej nazwie LEŚNY MECH!
Premiera!
Nigdy bym nie przypuszczała, że to połączenie i te składniki, mogą dać człowiekowi tyle zaskoczenia.

leśny mech,porcelana bogucice,bita śmietana,mascarpone,czerwona porzeczka,szpinak

Moi goście zostali z otwartymi ustami..gdyż nikt nigdy wcześniej czegoś takiego nie jadł.
Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i nieskomplikowane. W sam raz na lato, gdyż jest przepyszne prosto z lodówki.

leśny mech,porcelana bogucice,bita śmietana,mascarpone,czerwona porzeczka,szpinak

leśny mech,porcelana bogucice,bita śmietana,mascarpone,czerwona porzeczka,szpinak

Składniki
Ciasto:
  • 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 3 duże jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia


  • Krem:
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 fix do ubijania śmietany

    Dodatkowo
  • owoce do dekoracji . Wszędzie w przepisach jest granat, ja użyłam naszych sezonowych owoców-czerwonej porzeczki


Kiedy kupisz szpinak mrożony, od razu zostaw go na sitku, musi być rozmrożony i dobrze odciśnięty z wody. Można go dodatkowo potraktować blenderem ręcznym.
Jaja z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować na puch.Powoli wlać olej ciągle miksując. Do masy następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Na sam koniec dodać szpinak i dokładnie wymieszać, ja zmniejszam obroty robota i w kilka chwil szpinak jest wmieszany w ciasto.
Tortownicę o średnicy 26 cm, wykładam na dnie papierem do pieczenia, a boki smaruję masłem i posypuję mąką.
Wlewam ciasto i piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, jakieś 50 minut.

leśny mech,porcelana bogucice,bita śmietana,mascarpone,czerwona porzeczka,szpinak

Po wystudzeniu odcinam wierzch- u mnie się trochę za dużo przycięło.
Wierzch rozdrobnić na okruszki.

leśny mech,porcelana bogucice,bita śmietana,mascarpone,czerwona porzeczka,szpinak

Przygotować krem. Śmietanę ubić z cukrami i fixem do ubijania na sztywno, uważać aby nie przebić. Masę rozsmarować po zielonym placku.

leśny mech,porcelana bogucice,bita śmietana,mascarpone,czerwona porzeczka,szpinak

Posypać okruszkami z odciętego placka i ozdobić owocami według własnych smaków.

leśny mech,porcelana bogucice,bita śmietana,mascarpone,czerwona porzeczka,szpinak

leśny mech,porcelana bogucice,bita śmietana,mascarpone,czerwona porzeczka,szpinak

leśny mech,porcelana bogucice,bita śmietana,mascarpone,czerwona porzeczka,szpinak

Smacznego!

Polecam, bo placek jest zjawiskowy i przepyszny. Znika w ciągu jednego wieczora!
Podałam na eleganckim Raphael od Porcelana Bogucice

leśny mech,porcelana bogucice,bita śmietana,mascarpone,czerwona porzeczka,szpinak

leśny mech,porcelana bogucice,bita śmietana,mascarpone,czerwona porzeczka,szpinak,

Komentarze

  1. Świetnie się prezentuje i super pomysł, żeby granat zastąpić czerwoną porzeczką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow ale super pomysł, musze go wypróbować :) pozdr i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale wspaniale wygląda z tymi porzeczkami :-) wpraszam się na kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Skusiłam się..szpinak już się rozmraża

    OdpowiedzUsuń
  5. CZY CIASTO CZUĆ SZPINAKIEM ????????????/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie...miałam te same obawy...nic a nic...Mchem też go nie czuć hihihhi

      Usuń
  6. Ciasto od dawna nas intryguje, raz nawet jedliśmy i ...gdyby nie to, że wiedzieliśmy, że jest w nim szpinak - sami byśmy na to nie wpadli:) ale pierwszy raz robi tak niesamowite wrażenie.
    Piękna prezentacja, zestawienie kolorów, te porzeczki...jesteśmy pod wrażeniem:)
    Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, porywa przepis. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!