Chleb pełnoziarnisty
Chleb
chlebowi nierówny. Każdy chleb smaczny. Bez chleba ani rusz!
Chleb
samodzielnie i chleb jako dodatek.
Każdy
potrafi- na pewno- zrobić chleb.
Ja
dziś zrobiłam chleb bardzo syty. Chleb mega zdrowy.
Chleb
fajnie zbity i mokry, nie suchy, nie duszący. Jedna pajda chleba
nasyci nas porządnie.
Składniki
-300
g mąki z pełnego przemiału
-200
g mieszanki prażonych ziaren u mnie Słoneczne Pola Ziarenkowo
-80
g masła
-750
ml lekko ciepłego mleka
-1
łyżeczka miodu
-półtorej
łyżeczki soli
-50
g świeżych drożdży
-1
żółtko i 2 łyżki śmietany do posmarowania chleba
-tłuszcz
do posmarowania keksówki
-ziarna
do posypania chleba
Mąkę
wsypać do miski, zrobić zagłębienie.
Wkruszyć
drożdże i wlać pół szklanki mleka- ująć z tych 750 ml.
Naczynie
przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Następnie
do zaczynu dodać mleko,masło, sól .Wyrobić ciasto.
Odstawić
przykryte aż podwoi swoją objętość.
Posmarować
keksówkę tłuszczem i posypać mąką.
Do
wyrośniętego ciasta dodać ziarna i wyrobić chwilkę ponownie , aż
składniki połączą się.
Przełożyć
do keksówki i odstawić na 20 minut.
Żółtko
roztrzepać, wymieszać ze śmietaną i posmarować chleb.
Na koniec posypać ziarnami.
Na koniec posypać ziarnami.
Piec
w temperaturze 220 około 10 minut, następnie zmniejszyć
temepraturę do 200 stopni i piec jeszcze do godziny.
Sprawdzać.
Chleb
wyjąć z foremki i położyć na specjalnym stojaku lub kilkakrotnie złożonej ściereczce kuchennej.
Smacznego!
Wspaniały bochen :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko! BYŁ pyszny hihhi
UsuńWspaniały bochen :-)
OdpowiedzUsuń..ostatnio mam fazę na chleb!
UsuńWyglada pysznie, świetny chlebek
OdpowiedzUsuńUwielbiam, bo...taki "mokry"
UsuńGenialny! Domowe pieczywo jest najlepsze!
OdpowiedzUsuńTak, to prawda...nie ma w nim powietrza, niespodzianek, i wiem co jem <3
UsuńWłaśnie wczoraj piekłam i nie wyszedł :( Po wyjęciu z piekarnika opadła góra, na dole zrobił się gniot. Co mogło pójść nie tak? Może za krótko piekłam, wydaje mi się, że ciasta miałam więcej niż na obrazku, ale to może być złudzenie
OdpowiedzUsuńNie potrafię odp.na to pytanie :-( przyczyna może być wszystko. Ja go piekłam kilka razy, czasami zostawiam w wyłączonym piekarniku, nawet na noc, czasem wyjmuje i wyciągam z formy zaraz po upieczeniu....Grunt to nie poddawać się...! Nigdy! Zawziąć się i zrobić jeszcze raz...tylko Ewelinka, bez nerwów ;-)
Usuń