Chleb pełnoziarnisty



Chleb chlebowi nierówny. Każdy chleb smaczny. Bez chleba ani rusz!
Chleb samodzielnie i chleb jako dodatek.
Każdy potrafi- na pewno- zrobić chleb.



Ja dziś zrobiłam chleb bardzo syty. Chleb mega zdrowy.
Chleb fajnie zbity i mokry, nie suchy, nie duszący. Jedna pajda chleba nasyci nas porządnie.



Składniki
-300 g mąki z pełnego przemiału
-200 g mieszanki prażonych ziaren u mnie Słoneczne Pola Ziarenkowo
-80 g masła
-750 ml lekko ciepłego mleka
-1 łyżeczka miodu
-półtorej łyżeczki soli
-50 g świeżych drożdży
-1 żółtko i 2 łyżki śmietany do posmarowania chleba
-tłuszcz do posmarowania keksówki
-ziarna do posypania chleba

Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie.
Wkruszyć drożdże i wlać pół szklanki mleka- ująć z tych 750 ml.
Naczynie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Następnie do zaczynu dodać mleko,masło, sól .Wyrobić ciasto.
Odstawić przykryte aż podwoi swoją objętość.
Posmarować keksówkę tłuszczem i posypać mąką.
Do wyrośniętego ciasta dodać ziarna i wyrobić chwilkę ponownie , aż składniki połączą się.
Przełożyć do keksówki i odstawić na 20 minut.
Żółtko roztrzepać, wymieszać ze śmietaną i posmarować chleb.
Na koniec posypać ziarnami.


Piec w temperaturze 220 około 10 minut, następnie zmniejszyć temepraturę do 200 stopni i piec jeszcze do godziny.
Sprawdzać.


Chleb wyjąć z foremki i położyć na specjalnym stojaku lub kilkakrotnie złożonej ściereczce kuchennej.

Smacznego!



Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Tak, to prawda...nie ma w nim powietrza, niespodzianek, i wiem co jem <3

      Usuń
  2. Właśnie wczoraj piekłam i nie wyszedł :( Po wyjęciu z piekarnika opadła góra, na dole zrobił się gniot. Co mogło pójść nie tak? Może za krótko piekłam, wydaje mi się, że ciasta miałam więcej niż na obrazku, ale to może być złudzenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie potrafię odp.na to pytanie :-( przyczyna może być wszystko. Ja go piekłam kilka razy, czasami zostawiam w wyłączonym piekarniku, nawet na noc, czasem wyjmuje i wyciągam z formy zaraz po upieczeniu....Grunt to nie poddawać się...! Nigdy! Zawziąć się i zrobić jeszcze raz...tylko Ewelinka, bez nerwów ;-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!