Chleb na drożdżach (stara receptura)
Wziąć
8 litrów suchej wygrzanej mąki, rozrobić z dwoma litrami mleka
lub wody, 20 gramów drożdży , wsypać soli, karolku lub kopru
według upodobania, wyrobić ciasto doskonale i postawić w ciepłym
miejscu , żeby podrosło.
Po
dostatecznem wyrośnięciu ciasta, wziąć mąki na stolnicę,
wyrobić lekko bochenki, a po dostatecznem wyrośnięciu bochenków
wsadzić je w gorący piec do upieczenia.
Bochenki
można od czasu do czasu smarować gorącą wodą, a będą mieć
grubo zapieczoną skórkę
Można
je też tylko,wsadzając do pieca , posmarować jajkiem rozbitem z
wodą.
(
Marja Śleżańska, Kucharz polski. 1635 praktycznych przepisów
smacznych, tanich i wystawnych obiadów,pieczenie ciast ,smażenia
konfitur itd.,Poznań 1932)
Do
mojego chleba zrobiłam pastę rybną, najprostszą.
Twaróg
wymieszałam z makrelą dzwonka w oleju firmy SEKO
z
serii Jedyne Takie
W
kilka sekund pasta do zjedzenia.
I
pyszna, wiejska pajda chleba gotowa!
Wspaniały chlebuś i wspaniała pasta :-) śniadanko idealne :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
Usuń