Konfitury z najczystszego soku - Ogrody Sabinu


Kilka dni temu przywędrowały do mnie wspaniałe soki od OGRODY SABINU
Dlaczego takie wspaniałe i nadzwyczajne?
Bo dziś trudno o naturę w 100%.
Wszystko dookoła takie przerabiane, przetwarzane, naciągane, oszukiwane...
Ogrody Sabinu, to soki nie z koncentratu,smaczne i zdrowe - bezpośrednio z tłoczni .
Trzy butelki...zamknęłam w słoikach, na zimę.
Zrobiłam z nich dżemy. 
Butelkę mogłam otworzyć,wypić i zapomnieć, a tak to będę się cieszyła ogrodami pełnymi jabłoni przez całą zimę.
Taki dżem przygotujemy w kilka minut!







Przepis I- dżem z soku z jabłek i żurawiny z miętową nutką


Składniki
-sok z jabłek i żurawiny OGRODY SABINU
-Konfitur Fix DIAMANT
-pół dużego kubka SKWORCU
-300 g cukru
-kilka listków mięty

Najpierw odmierzamy pół kubka żurawiny. 



Gotujemy sok i blenderujemy żurawinę z sokiem i listami mięty.



Wsypujemy KonfiturFix i mieszamy.


Postępujemy zawsze tak jak nakazuje instrukcja na opakowaniu.
Gdy osiągniemy pożądaną konsystencję i odpowiedni czas gotowania, wlewamy sok do wysterylizowanych słoiczków i szybko zamykamy. Odwracamy dnem do góry na minimum 5 minut.

Przepis II- dżem z soku z jabłek i czarnego bzu, z przecierem jabłkowym i sokiem malinowym


Kolejny ciekawy dżemik.
Pyszny bo z dodatkiem przecieru z jabłek i soku malinowego.




Jak się robi przecier z jabłek? Najlepsze są do tego papierówki. Umyte jabłka kroimy pozbywamy gniazd nasiennych i wsypujemy do dużego garnka, dodajemy cukier, gotujemy.
Przecieramy przez sito, i taki przecier zagotowujemy raz jeszcze. Wkładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem.
Gotowe.

Taki przecier posłużył mi do wzbogacenia mojego dżemu.


Ugotuj sok.
Dodaj przecier jabłkowy i sok z malin.
Cukier i KonfiturFix.
Wymieszaj i napełnij słoiczki.

Przepis III- dżem z soku z jabłek i czarnej porzeczki, z dodatkiem przecieru jabłkowego .





Postępujemy jak wcześniej, gotujemy sok.


Dodajemy przecier.
Potem  cukier.
Możemy spróbować czy nie za słodkie, czy nie za kwaśne.
Jeśli za słodkie, można poratować sokiem z cytryny.
Gdy sok już będzie gotowy a smak satysfakcjonujący, napełniamy słoiczki, zakręcamy, odwracamy i....soki zamknięte jako dżemy....w kilka minut !



Kilka słoiczków już rozdałam. Już wypróbowałam i już wiem, że dobre, że lepsze od oszukanych produktów zalewających nasz rynek.
To moje pierwsze doświadczenie – dżem z soku, gdyż do tej pory bałam się użyć jakiegokolwiek innego soku, zawsze tam było coś nie tak na tej etykietce.


Soki tłoczone przez OGRODY SABINU kryją w sobie zapomniane odmiany jabłoni, takie jak kosztele, jabłka landsberskie czy Cesarz Wilhelm. I co najważniejsze są naturalne, pełne aromatu i pachną!
Pachną naturalnie!
Dżemy z zastosowaniem soku to sprytny pomysł na zdrowie!

Smacznego! 




Komentarze

  1. Świetne. Kosztele pamiętam z dzieciństwa, dziś trudno je kupić.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!