KONKURS z sosami FOLWARK!
Z
ogromną przyjemnością zapraszam wszystkich na pyszny i pełen
aromatów konkurs!
Zatrzymajmy smaki lata na dłużej, rodzinne, towarzyskie spotkania w domu i w plenerze!
Zadanie
polega na stworzeniu dania -śniadanie,obiad lub kolacja,od przystawek, przekąsek, aż po
dania główne- czyli szerokie pole do popisu- w którym został/by/
użyty jeden z wybranych sosów ze strony
FOLWARK.
Pisząc przepis podaj
link do sosu ze strony folwark.com.pl, który użyłeś/aś w swojej
potrawie.
Można
wysłać maksymalnie do 3 przepisów
Przepis
zamieście jako komentarz pod tym postem, a zdjęcie oraz zgodę -na
publikację przepisu wraz ze zdjęciem prześlijcie na
zkuchnidokuchni77@interia.pl
– stworzę specjalną galerię konkursową na moim Fp na FB.
Wysyłając maila nie zapomnijcie podać Waszego nicku, którym
komentowaliście ten post konkursowy.
Sponsorem
nagród jest Folwark, dlatego byłoby fajnie aby ...polubić Sponsora na FB tutaj
Organizatorem
jestem ja, będzie mi również miło jeśli polubicie ZKDK
Jury
wybierze 3 zwycięzców- I główny oraz 2 drugie miejsca
Czas
trwania konkursu
01.09-30.09.2015 - miesiąc
NAGRODA
za zajęcie I miejsca to widoczny na zdjęciu kosz z zestawem sosów
Folwark
A dwa równorzędne miejsca drugie otrzymają zestaw sosów Folwark.
Ogłoszenie
wyników- do 3 dni roboczych, od zakończenia konkursu u mnie na
blogu.
Sponsor
wysyła nagrody tylko na terenie Polski.
Życzę
wszystkim dobrej zabawy i kulinarnych inspiracji.
domowe hot- dogi z ketchupem i musztardą Folwark
OdpowiedzUsuńgotowe bułki do hot - dogów rozcinamy wzdłuż , bułkę smarujemy lekko ketchupemnakladamy :
- sałatę lodowa
- parówkę drobiową
- pomidor
-korniszon
- cebula
- cebulka prażona
polewamy ketchupem i musztardą
monika lachecinska monika.schult@buziaczek.pl
naleśniki a'la kebab ze sosem kebab - gyros łagodny Folwark
OdpowiedzUsuńsmażymy naleśniki, do srodka nakładamy
- kapustę pekińską lub sałatę lodową
- fasolę czerwona
- cebulę
- pomidor
-ogórek
- kukurydza
- pierś z kurczaka podsmażona z przyprawą kebab - gyros
polewamy sosem kebab - gyros łagodny folwark i zawijamy. posypujemy na wierzch cebulką prażoną
monika lachecinska monika.schult@buziaczek.pl
pizza domowa na grubym cieście ze sosem do pizzy i ketchupem folwark
OdpowiedzUsuńciasto :
- kg.maki
- 0,7 cieplego mleka
- 3opakowania drożdży instant
- 1jajko
- odrobina soli
ciasto zagniatamy i zostawiamy pod przykryciem do wyrosnięcia, Rozciągamy ciasto rękoma na natłuszczoną blachę, smarujemy sosem do pizzy Folwark i układamy kolejno co kto lubi plus
przyprawa do pizzy
pieczemy w 180 stopniach około 20 minut,polewamy ketchupem Folwark
monika lachecinska monika.schult@buziaczek.pl
Kurczak w sosie barbecue z ananasem
OdpowiedzUsuńSkładniki:
6 pałek z kurczaka
400ml pomidorów z puszki
2 cebule szalotki
skórka z 1 limonki
cynamon, kurkuma, pieprz, papryka, imbir, pieprz cytrynowy, 6 goździków
1/2 świeżego ananasa
sos barbecue Folwark
Na pierwszy rzut oka to niezbyt zgrana ta lista składników - ale to mylne wrażenie :) Po kurczaku zostało tylko słodko-ostre wspomnienie i kości.
W żaroodpornym naczyniu układam pałki kurczaka, doprawiam pieprzem i papryką słodką. Szalotkę kroję na grubsze plasterki. Pomidory z puszki wlewam do miski, doprawiam sporą ilością cynamonu, kurkumy, pieprzu cytrynowego, goździków i imbiru. Sos pomidorowy powinien smakować delikatnie korzennie, nie bójcie się dodać więcej cynamonu czy imbiru. Szalotkę dodaję do pomidorów i całość wylewam na kurczaka. Ananasa obieram ze skorupki, kroję na duże kawałki i dodaję do kurczaka.
I teraz nowość.. lubię eksperymentować, więc całe danie polałam jeszcze sosem barbecue z folwarku. Smakuje idealnie i bardzo wyraźnie czuć aromat powideł śliwkowych oraz dymu wędzonego.
Naczynie przykrywam, wsadzam do zimnego piekarnika i nastawiam temperaturę 200*C. Piekę 75minut od momentu, gdy piekarnik się nagrzeje.
Gotowego kurczaka podałam również z odrobiną sosu barbecue. Smakował genialnie.
zdjęcia poszły na maila :) Pozdrowienia!
Pita z kurczakiem i świeżym ananasem
OdpowiedzUsuńSkładniki:
8 bułek pita
1 pierś z kurczaka
1 łyżeczka oliwy lub oleju kokosowego
0,5 kapusty pekińskiej
100g rukoli
100g roszponki
1 duży ogórek
2 czerwone papryki
3 cebule szalotki (może być czerwona cebula)
100g sera smażonego
100g sera żółtego wędzonego
400g fasoli czerwonej z puszki
0,5 świeżego ananasa
przyprawy (pieprz, papryka słodka, curry, kminek, oregano)
sos kebab-gyros Folwark
Pierś kurczaka kroimy w paski, przyprawiamy i podsmażamy z łyżką oliwy. Fasolę płuczemy, zostawiamy na sitku. Kapustę pekińską, ogórek, paprykę, szalotkę i ananasa kroimy na kawałki. Ser smażony i wędzony kroimy w drobne paski. W wysokiej misce mieszamy wszystkie składniki i zalewamy sosem kebab-gyros. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Pitę nadziewamy sporą porcją sałatki. Dla koneserów ostrego smaku polecam dodatkowo polać całość sosem.
Pizza czosnkowo-pieczarkowa z mozzarellą
OdpowiedzUsuńSkładniki
Ciasto:
Na dwie duże pizze
3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 czubate łyżki semoliny
30 g drożdży świeżych
1/2 szklanki ciepłego mleka
3/4 szklanki ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy
Sos czosnkowy Folwark
Wierzch:
dowolna wędlina
pieczarki
ser mozzarella starty
przyprawa do pizzy
Ciasto: Wodę wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać cukier zamieszać,dodać poruszone drożdże, oprószyć łyżeczką mąki, odstawić zaczyn do wyrośnięcia. Mąkę pszenna wymieszać z semoliną oraz solą wbić jajko dodać oliwę oraz zaczyn i wyrobić ciasto. Uformować kulę odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 2 części wałkujemy na dwa placki, smarujemy sosem czosnkowym Folwark
układamy pokrojoną wędlinę oraz pieczarki, oprószamy przyprawą do pizzy, posypujemy startym serem pieczemy 15-20 minut w temp 195*c, podajemy gorącą.
Smacznego:)
Zdjęcia poszły na maila pozdrawiam ciepło!
Parówki z nadzieniem w panierce orzechowej
OdpowiedzUsuńChoć staram się unikać parówek i nie jem ich często, czasem można sobie na nie pozwolić, ważne żeby wybierać te dobrej jakości, by nie było nudno nadziałam je pysznym farszem i obsmażyłam w orzechowej panierce. Na gorące śniadanie w sam raz!
Składniki
5 cienkich parówek dobrej jakości
Nadzienie:
3 łyżki startego drobno sera żółtego
3 łyżki mielonych orzechów laskowych
1 łyżka łagodnej musztardy
2 łyżki ketchupu premium Folwark
szczypta pieprzu
Panierka
2 białka
4 łyżki bułki tartej
4 łyżki mielonych orzechów laskowych
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Parówki obieramy z foliowej osłonki, nacinamy delikatnie wzdłuż tak aby nie przeciąć do końca a zrobić kieszonkę na nadzienie. Farsz: Drobniutko starty ser żółty, łączymy z mielonymi orzechami, dodajemy ketchup i musztardę doprawiamy szczyptą pieprzu do smaku, mieszamy całość w miseczce.Nadzienie wkładamy delikatnie łyżeczką w nacięcie . Białka ubijamy trzepaczką na pianę panierujemy parówki obtaczamy w bułce wymieszanej z orzechami, nadmiar strzepujemy i obsmażamy krótko w małej ilości oleju na patelni . Podajemy od razu gorące np z pieczywem i sałatką z pomidora.
Smacznego:)
Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią
OdpowiedzUsuńSkładniki:
50 dag piersi z kurczaka,
1,5 szklanki ryżu,
puszka brzoskwiń,
2 czerwone papryki,
1 duża cebula;
marynata do kurczaka:
2 łyżki przyprawy do kurczaka,
2 łyżki sosu sojowego,
łyżeczka soli,
łyżeczka pieprzu,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
sok z połowy cytryny,
2 jajka;
sos: 5 łyżek sosu Folwark "Dresign 1000 wysp" http://folwark.com.pl/produkty/dressing-1000-wysp-d/,
5 łyżek soku z brzoskwiń,
pół łyżeczki pieprzu cayenne,
3 płaskie łyżki tymianku,
sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w osobnym naczyniu. Dodajemy kurczaka, mieszamy aby składniki marynaty dokładnie pokryły mięso. Odstawiamy na min. 30 minut aby smaki się przegryzły. W tym czasie gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Brzoskwinie, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Sok z brzoskwiń zachowujemy. Piersi z kurczaka smażymy na patelni na złoty kolor. Składniki sosu mieszamy razem. Wszystkie składniki sałatki łączymy razem i mieszamy z przygotowanym sosem.
Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią
OdpowiedzUsuńSkładniki:
50 dag piersi z kurczaka,
1,5 szklanki ryżu,
puszka brzoskwiń,
2 czerwone papryki,
1 duża cebula;
marynata do kurczaka:
2 łyżki przyprawy do kurczaka,
2 łyżki sosu sojowego,
łyżeczka soli,
łyżeczka pieprzu,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
sok z połowy cytryny,
2 jajka;
sos: 5 łyżek sosu Folwark "Dresign 1000 wysp" http://folwark.com.pl/produkty/dressing-1000-wysp-d/,
5 łyżek soku z brzoskwiń,
pół łyżeczki pieprzu cayenne,
3 płaskie łyżki tymianku,
sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w osobnym naczyniu. Dodajemy kurczaka, mieszamy aby składniki marynaty dokładnie pokryły mięso. Odstawiamy na min. 30 minut aby smaki się przegryzły. W tym czasie gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Brzoskwinie, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Sok z brzoskwiń zachowujemy. Piersi z kurczaka smażymy na patelni na złoty kolor. Składniki sosu mieszamy razem. Wszystkie składniki sałatki łączymy razem i mieszamy z przygotowanym sosem.
Karkówka w sosie czosnkowym
OdpowiedzUsuńSkładniki:
4 plastry karkówki,
4 duże pieczarki,
1 cebula,
sól, pieprz,
8 łyżek sosu czosnkowego Folwark http://folwark.com.pl/produkty/sos-czosnkowy-d/
Sposób przygotowania: Kotlety rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. Układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy około pół godziny. W tym czasie pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Podsmażamy je na patelni. Karkówkę wyciągamy, kładziemy na nią pieczarki i cebulę. Smarujemy sosem czosnkowym. Zapiekamy całość jeszcze około 10-15 minut.
Makaronowa sałatka z kurczakiem
OdpowiedzUsuńSkładniki:
2 piersi z kurczaka,
2 czerwone papryki,
20 dag makaronu (u mnie świderki),
2 duże cebule,
8 ogórków konserwowych,
puszka kukurydzy,
tłuszcz do smażenia;
marynata do kurczaka: łyżka przyprawy maggi w płynie,
łyżka przyprawy do drobiu,
łyżka oleju,
łyżka mąki ziemniaczanej,
łyżka słodkiej papryki;
8 łyżek sosu "Dresing 1000 wysp klasyczny" Folwark http://folwark.com.pl/produkty/dressing-1000-wysp-m/
Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Mieszamy składniki marynaty. Mięso marynujemy w marynacie min. 2 godziny. Mięso podsmażamy na patelni na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia. Makaron gotujemy al. Dente. Cebulę kroimy w piórka, ogórki kroimy w półplasterki a paprykę w paski. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki. Wszystkie składniki mieszamy z sosem. Schładzamy w lodówce.
Tortilla
OdpowiedzUsuńSkładniki:
placki tortilla (u mnie z Lidla)
pierś z kurczaka
sałata (u mnie rzymska)
200 g surówki colesław
przyprawa kebab-gyros
sól, pieprz
olej
Pierś z kurczaka pokroić w długie, cienkie paseczki, wymieszać dokładnie z przyprawami i olejem. Odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut do zamarynowania. Po tym czasie mięso przełożyć na rozgrzaną patelnie i usmażyć. W międzyczasie przygotować liście sałaty oraz sos grecki do gyrosa (http://folwark.com.pl/produkty/sos-grecki-do-gyrosa-d/).
Dominika S. misia104@o2.pl
SMACZNEGO
Frittata ze szpinakiem
OdpowiedzUsuńSkładniki:
100 gram sera żółtego
500 gram szpinaku w liściach
6 jaj
3 ząbki czosnku
łyżka oleju
3 łyżki śmietany 12%
sól, pieprz
Szpinak dokładnie myjemy i usuwamy łodygi. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę ub przeciskamy przez praskę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy czosnek, następnie dodajemy szpinak i smażymy kilka minut. Jajka wbijamy do dużej miski, dodajemy śmietanę, przyprawy i roztrzepujemy za pomocą rózgi. Ser żółty ścieramy na tartce na małych oczkach i dodajemy do jajek. Usmażony szpinak studzimy i także dodajemy do jajek. Wszystko dokładnie mieszamy. Formę do tarty smarujemy olejem. Wylewamy masę jajeczną. Pieczemy 30 minut (do momentu ścięcia się jajek) w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym Folwark (http://folwark.com.pl/produkty/sos-czosnkowy-m/)
Dominika S. misia104@o2.pl
SMACZNEGO
Witam,
OdpowiedzUsuńPrzesylam Przepis na donuty z bobu z twarożkiem botwinkowo-czosnkowym
Skladniki mokre:
2 szklanki obranego bobu
4 łyżki sosu sojowego
4 jajka
3/4 szklanki oleju ziołowego z suszonymi pomidorami
1/2 szklanki wody
Skladniki suche:
1 i 1/3 szklanka mąki pełnoziarnistej
8 suszonych pomidorów
4 łyżki tartego sera
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smarowania
Twarożek
1 kostka chudego twarogu
1/2 pęczka drobno posiekanej botwinki
4 łyżki sosu czosnkowego FOLWARK http://folwark.com.pl/produkty/sos-czosnkowy-m/
2 łyżki siekanego koperku
Potrzebne: maszynka do minipączków (ps. równie dobrze można wedle tego przepisu zrobić gofry jak i tradycyjnie upiec muffiny ;)
1. Składniki suche łaczymy, mieszamy. Składniki mokre miksujemy na gładką masę. Łączymy jedno z drugim i miksujemy razem jeszcze przez 2-3 minuty.
2. Maszynkę przecieramy pedzelkiem zanurzonym w oleju po czym podłączamy do sieci i nagrzewamy. Wylewamy ciasto i pieczemy przez ok 4-5 minut (po 2 można zwolnić zatrzask,żeby uszło trochę pary ;))
3. Wszystkie składniki twarożkowe porządnie miksujemy.
4. Zimne już oponki przecinamy na pół "po linii szwa" i smarujemy twarożkiem. Składamy razem i przyozdabiamy. Najprostszy przepis na świecie zrealizowany ;) smacznego
Moja ostatnia 3 propozycja konkursowa :)
OdpowiedzUsuńSałatka gyros z chipsami o smaku grillowanych warzyw
Popularna i dobra sałatka gyros z kapustą pekińską sosem kebab -gyros z warstwą chipsów o smaku grillowanych warzyw, na imprezach rodzinnych niezastąpiona, zapraszam do wypróbowania jej w tej nowej wersji!
Składniki
1/2 kapusty pekińskiej-(u mnie dość duża)
1 podwójny filet z kurczaka
2 łyżki oliwy
przyprawa do gyrosa
sól do smaku
100 g chipsów o smaku grillowanych warzyw
1 cebula
5 ogórków konserwowych
1 papryka czerwona
1/2 puszki kukurydzy
4 łyżki sosu kebab-gyros ostrego Folwark
2 łyżki majonezu
1 łyżka ketchupu łagodnego
Kapustę pekińską myjemy osuszamy kroimy cieniutko, cebulkę szatkujemy drobno. Resztę warzyw kroimy w kostkę. Mięso myjemy kroimy oprószamy przyprawą do gyrosa, smażymy do miękkości na oleju. Studzimy.
Poszatkowaną kapustę mieszamy z cebulką układamy pierwszą warstwę w naczyniu szklanym polewamy sosem kebab gyros.
Następnie wykładamy warstwę mięsną.Przykrywamy znów warstwą z kapusty.Smarujemy cienko majonezem, układamy pozostałe składniki tak aby ogórki były na wierzchu, delikatnie solimy całość, polewamy ketchupem, przykrywamy reszta kapusty i chipsami.Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.Podajemy.
Pozdrawiam ciepło :)
Pieczone podudzia z kurczaka
OdpowiedzUsuńSkładniki (na 2 porcje):
4 podudzia z kurczaka
przyprawa do grilla (pikantna)
sól
pieprz
Marynata:
3 łyżki sosu teriyaki Folwark
½ sok z limonki
czosnek niedźwiedzi
2 łyżki oliwy
Podudzia umyć, osuszyć i przyprawić przyprawą do grilla, solą i pieprzem. Z podanych składników przygotować marynatę i dokładnie natrzeć mięso. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190°C
przez ok. 50 minut.
Sałatka z grillowanych warzyw
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1/2 małego bakłażana
1 mała cukinia
½ papryki czerwonej
1 cebula czerwona
kilka liści sałaty rzymskiej
5 pomidorów koktajlowych
olej
sól
pieprz
garść zielonych oliwek
2-3 łyżki sosu salsa mexicana Folwark
Warzywa umyć i pokroić. Bakłażan, cukinię i cebulę w cienkie plasterki, a paprykę w paski.
Warzywa posmarować olejem i posolić. Grillować przez kilka minut z obu stron. Pomidorki pokroić na mniejsze części, sałatę porwać, dodać oliwki a na końcu wrzucić grillowane warzywa, przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać sos. Wymieszać.
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną:
OdpowiedzUsuńSkładniki:
2 średnie cukinie
1 średnia marchewka
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
4 łyżki sosu salsa mexicana Folwark
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
trochę fety
2 łyżeczki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, drobniutko posiekać, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Na łyżeczce oliwy podsmażyć przygotowane warzywa. Dodać pomidory z puszki i kaszę jaglaną, dusić około 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
Cukinie umyć i osuszyć. Przekroić na pół wzdłuż. Łyżeczką wydrążyć miąższ tak, aby powstała łódeczka. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić pozostałą oliwą, posypać solą i pieprzem i piec w 200'C 10 minut. Następnie wyjąć, nafaszerować przygotowanymi warzywami z kaszą, na wierzchu ułożyć grudki fety i zapiekać w 200'C 20 minut.
Katarzyna Załuska
cakesbykejt.blogspot.com
Kasia, nie mam Twojego zdjęcia potrawy na mailu.
UsuńKapsalon
OdpowiedzUsuńSkładniki:
foremki aluminiowe
6-8 średnich ziemniaków
olej do smażenia
1 pojedyncza pierś kurczaka
1 łyżka przyprawy kebab shoarma (lub kebab-gyros)
10 dag żółtego sera
1/2 kapusty pekińskiej
1 pomidor
1 ogórek świeży
sos czosnkowy Folwark http://folwark.com.pl/produkty/sos-czosnkowy-m/
Sposób przygotowania:
1. Pierś kurczaka pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą kebab shoarma i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie usmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Ziemniaki obrać i pokroić na frytki. Usmażyć na rumiano w gorącym oleju. Odstawić do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Ogórka i pomidora pokroić w półplasterki. Kapustę drobno poszatkować.
2.Przygotować 3-4 małe foremki aluminiowe (1 foremka na jedną osobę). Na dno włożyć frytki. Na frytki położyć kurczaka. Przykryć startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na ok. 10 min. do momentu rozpuszczenia się sera. Po tym czasie wyjąć, polać sosem czosnkowym, przykryć kapustą, pomidorem, ogórkiem i znów polać sosem (można polać także ostrymi sosami). Smacznego :)
Hamburgery
OdpowiedzUsuńSkładniki:
50 dag. mielonego mięsa
2 cebule
1 płaska łyżka musztardy Dijon
1 łyżka keczupu http://folwark.com.pl/produkty/ketchup-standard-ostry/
1 jajko
Sól, pieprz ziołowy
1 łyżka bułki tartej
Bułki do hamburgerów
Sałata
Sos ziołowy Knorra
3 łyżki oliwy
1cebula
1 pomidor
Bazylia
Pikantny keczup http://folwark.com.pl/produkty/ketchup-standard-ostry/
Oliwa do smażenia
Wykonanie:
Mięso mielone wymieszać z drobno pokrojoną 1 cebulą, dodać musztardę, keczup, jajko, bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Z mięsa uformować płaskie kotlety i obsmażyć z obu stron. Sałatę drobno posiekać i wymieszać z oliwą i sosem ziołowym knorra. Drugą cebulę pokroić w krążki i lekko zeszklić na oliwie. Bułki posmarować keczupem, nakładać kolejno: sałatę, usmażone kotlety, podsmażoną cebulkę, znowu keczup i plaster pomidora posypany suszoną bazylią.
Bułeczki z pikantnym nadzieniem
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1. 2 kajzerki lub inne okrągłe bułki
2. 4 łyżki ketchupu standard ostrego Folwark
3. 2 parówki
4. 3 ząbki czosnku
5. 1 papryka czerwona
6. Szklanka startego żółtego sera
7. 1 cebula
8. Przyprawa do zapiekanek i pizzy
Przygotowanie:
1. Bułki przekroić na pół, wyjąć z nich niewielką ilość miąższu.
2. Parówki pokroić w plasterki.
3. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.
4. Cebulę obrać, umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
5. Czosnek obrać.
5. Bułki posmarować ketchupem ostrym Folwark, włożyć cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, parówki i paprykę, tak, aby napełnić farszem każdą bułkę, posypać przyprawą i startym serem.
6. Bułki włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C około 5 minut.
7. Przed podaniem gorące bułki polać ketchupem standard ostrym Folwark.
Smacznego! :)
Katarzyna Prosińska
kazikonda0@o2.pl
http://folwark.com.pl/produkty/ketchup-standard-ostry/
OdpowiedzUsuńKatarzyna Prosińska
kazikonda0@o2.pl