Sos pomidorowo-paprykowy do makaronu
Ostatnio
bardzo, ale to bardzo ,chodził za mną makaron.
I
parmezan. I pomidory i Włochy jednym słowem
Nie
zrobiłam Bóg wie czego.
Zrobiłam
chleb powszedni każdego szanującego się Włocha.Zrobiłam to PER L'AMORE DELLA PASTA!- Z MIŁOŚCI DO MAKARONU!
Pasta
con la salsa.
Makaron
z sosem i już.
Niestety
, pomidorów jakie kąpią się w słońcu sycylijskim, prosto z
krzaczka..nie znajdę tutaj nigdy.
Pomidor
, który rośnie na Sycylii to pomidor słodki, bardzo słodki.
Ale
do rzeczy.
Składniki
-pomidory
najlepiej mięsiste, bardzo dojrzałe
-czosnek
-bazylia
-cebulka z piórami
-Zioła
Małgorzaty Skworcu
-papryka
żółta i czerwona
-oliwa
z oliwek
Pomidory
pokroić w cząstki, paprykę, umyć , dodać do pomidorów.
Sporo
bazylii, szalotkę i czosnek również.
To
wszystko wraz z łyżeczką ziół Małgorzaty, zagotować pod
przykryciem.
Dodać
oliwy z oliwek.
Ostudzić
lekko.
Przetrzeć
przez sito- pozbędziemy się pestek, łodyżek, szumowin wszelakich .
Salsa będzie pyszna, gładka, lśniąca i gęsta!
Gotujemy
makaron al dente. U mnie chifferi rigati MALMA
Odcedzamy
i wrzucamy na patelnię, dodajemy sos oraz sporo tartego parmezanu.
Energicznie potrząsając patelnią, mieszamy wszystko.
Salsa
wspaniale wśliznie się do środka kolanek, dlatego kocham tak
bardzo tę formę i kształt makaronu. Muszelki też są genialne!
Rozkładamy
na talerze.
Danie
szybkie i pyszne gotowe.
Przed
podaniem trzemy sporo parmezanu i...po wierzchu!
Buon
appetito!
Mniam mniam i jeszcze raz mniam. uwielbiam takie dania :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję,zapraszam!
UsuńAż ślinka cieknie, pyszota i szybkie w przygotowaniu. Zapraszam do mnie www.smacznie-w-kuchni.blogspot.com
OdpowiedzUsuńzaglądam!
Usuń