Sos pomidorowo-paprykowy do makaronu




Ostatnio bardzo, ale to bardzo ,chodził za mną makaron.
I parmezan. I pomidory i Włochy jednym słowem
Nie zrobiłam Bóg wie czego.
Zrobiłam chleb powszedni każdego szanującego się Włocha.Zrobiłam to PER L'AMORE DELLA PASTA!- Z MIŁOŚCI DO MAKARONU!
Pasta con la salsa.
Makaron z sosem i już.
Niestety , pomidorów jakie kąpią się w słońcu sycylijskim, prosto z krzaczka..nie znajdę tutaj nigdy.

Pomidor , który rośnie na Sycylii to pomidor słodki, bardzo słodki.
Ale do rzeczy.

Składniki
-pomidory najlepiej mięsiste, bardzo dojrzałe
-czosnek
-bazylia
-cebulka z piórami
-Zioła Małgorzaty Skworcu


-papryka żółta i czerwona
-oliwa z oliwek

Pomidory pokroić w cząstki, paprykę, umyć , dodać do pomidorów.
Sporo bazylii, szalotkę i czosnek również.
To wszystko wraz z łyżeczką ziół Małgorzaty, zagotować pod przykryciem.


Dodać oliwy z oliwek.
Ostudzić lekko.
Przetrzeć przez sito- pozbędziemy się pestek, łodyżek, szumowin wszelakich . Salsa będzie pyszna, gładka, lśniąca i gęsta!



Gotujemy makaron al dente. U mnie chifferi rigati MALMA


Odcedzamy i wrzucamy na patelnię, dodajemy sos oraz sporo tartego parmezanu. Energicznie potrząsając patelnią, mieszamy wszystko.


 Salsa wspaniale wśliznie się do środka kolanek, dlatego kocham tak bardzo tę formę i kształt makaronu. Muszelki też są genialne!
Rozkładamy na talerze.
Danie szybkie i pyszne gotowe.



Przed podaniem trzemy sporo parmezanu i...po wierzchu!

Buon appetito!

Komentarze

  1. Mniam mniam i jeszcze raz mniam. uwielbiam takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż ślinka cieknie, pyszota i szybkie w przygotowaniu. Zapraszam do mnie www.smacznie-w-kuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!