Proste ciasto ze śliwkami
I
mamy ciasto, kolejne ciasto. I jutro znowu robię to ciasto.
Bo
jest genialne.
Pyszne.
Coś
a' la tarta.
Składniki
na ciasto
-400
g mąki pszennej
-200
g pokrojonego w kostkę masła
-5
żółtek
-łyżka
zimnej wody
-3
łyżki cukru pudru
-2
łyżeczki proszku do pieczenia
-pół
łyżeczki kardamonu
Składniki
na piankę
-5
białek
-szczypta
soli
-180
g cukru pudru
-kilka
kropelek aromatu do ciast- waniliowego
-2
budynie śmietankowe bez cukru
-120
ml oleju
-500
g śliwek, może być więcej, ważne aby pokryły całą wartwę na
piance
Wykonanie
Ze
wszystkich składników na ciasto, wyrobić w robocie lub ręcznie,
lśniącą kulę. Uformować wałek i podzielić na dwie części, w
proporcjach 60% i 40%.
Obydwa
kawałki wkładamy do zamrażarki.
Formę
wykładamy papierem. Większą część ścieramy na dużych oczkach
bezpośrednio do blachy.
Dociskamy
delikatnie dłonią i pieczemy w 190 stopniach około 25 minut.
Ciasto ma mieć złoty kolor.
Po
upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do CAŁKOWITEGO
PRZESTYGNIĘCIA.
Kiedy
ciasto jest zimne, zabieramy się za piankę.
Ubijamy
białka ze szczypta soli, na sztywno i powoli , ciągle miksując
dodajemy cukier.
Następnie
dodajemy budyń i kilka kropel aromatu waniliowego.
Nie
przerywając miksowania, wlewamy olej cienka strużką.
Piankę
wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy łopatką.
Układamy
śliwki na piance delikatnie i ścieramy na wierzchu drugą, mniejszą
część zamrożonego ciasta.
Pieczemy w piekarniku w 190 stopniach, około 40 minut.
Kroimy
kiedy zupełnie przestygnie.
Będzie
to niemożliwe.
Smacznego!
Kochana ale mi smaku narobiłaś na to ciacho :-)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńwygląda po prostu obłędnie!
OdpowiedzUsuń