Buraki ćwikłowe




Jak co roku goszczą u mnie buraki ćwikłowe, którymi zajadamy się do...wszystkiego-do dań obiadowych lub na zimno do wędlin i kanapek. A na Wielkanoc jak znalazł!


Składniki na 6 słoiczków o pojemności 450 ml:

2 kg buraków
2 łyżki octu
2 łyżeczki soli
2 płaskie łyżki cukru

-1 łyżeczka kminku mielonego
-4 łyżeczki pieprzu ziołowego Skworcu

Wykonanie:


    Umyć buraki i ugotować w łupkach. Wystudzić i obrać ze skóry, zetrzeć na tarce – ja starłam połowę na najmniejszych oczkach, a druga połowę na tarce do placków ziemniaczanych. Kolejno dodać pieprz...


    ocet, sól, cukier i kminek i dokładnie wymieszać.

    Przygotować 6 słoików, napełnić ściśle tzn.żeby między kolejnymi nakładanymi porcjami nie było pęcherzyków powietrza i wolnych przestrzeni, zamknąć i wstawić do kotła z ciepłą wodą, wolno podgrzewać. Na dno garnka włożyć ściereczki kuchenne a słoiki tak ustawić aby się nie obijały o siebie.Moja ćwikłę zamknęłam w słoiczkach od Friends od Glass
    Pasteryzować pół godziny od zagotowania , uważając ,aby woda nie bulgotała ,a jedynie szumiała.






Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!