Buraki ćwikłowe
Jak
co roku goszczą u mnie buraki ćwikłowe, którymi zajadamy się
do...wszystkiego-do dań obiadowych lub na zimno do wędlin i
kanapek. A na Wielkanoc jak znalazł!
Składniki na 6 słoiczków o pojemności 450 ml:
2 kg buraków
2 łyżki octu
2 łyżeczki soli
2 płaskie łyżki cukru
-1
łyżeczka kminku mielonego
-4 łyżeczki pieprzu ziołowego Skworcu
-4 łyżeczki pieprzu ziołowego Skworcu
Wykonanie:
Umyć
buraki i ugotować w łupkach. Wystudzić i obrać ze skóry, zetrzeć
na tarce – ja starłam połowę na najmniejszych oczkach, a druga
połowę na tarce do placków ziemniaczanych. Kolejno dodać pieprz...
ocet,
sól, cukier i kminek i dokładnie wymieszać.
Przygotować 6 słoików, napełnić ściśle tzn.żeby między kolejnymi
nakładanymi porcjami nie było pęcherzyków powietrza i wolnych
przestrzeni, zamknąć i wstawić do kotła z ciepłą wodą, wolno
podgrzewać. Na dno garnka włożyć ściereczki kuchenne a słoiki
tak ustawić aby się nie obijały o siebie.Moja ćwikłę zamknęłam w słoiczkach od Friends od Glass
Pasteryzować
pół godziny od zagotowania , uważając ,aby woda nie bulgotała ,a
jedynie szumiała.
Pysznie. Zamawiam jeden słoiczek :-)
OdpowiedzUsuń