Chleb wieloziarnisty




Chleb, bo chleba nigdy dość.
Kolejny łatwy i smaczny chleb, tym razem z delikatnym wnętrzem bogatym w ziarna.




Składniki
-200 g maki żytniej
-200 g mąki owsianej -zmielone płatki owsiane
-125 g drożdży
-1 l ciepłej wody
-200 g otrąb
-200 g ziaren prażonych Słoneczne Pola od ZIARENKOWO
-800 g maki białej np.tortowej
-300 g mąki pszennej z pełnego przemiału
-1 łyżka sody
-6 łyżek oleju
-180 g słodu jęczmiennego
-2 łyżeczki soli

JA ZROBIŁAM Z POŁOWY!


Mąkę żytnią i owsianą przesiać. Drożdże wymieszać z pół szklanki wody i odstawić na 10 min.
Dodać resztę ciepłej wody, otręby, ziarna, mąkę żytnią i owsianą.
Odstawić na na około pół godziny.
Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.Przykryć misę i zostawić do wyrośnięcia .
Piec 45-60 minut w temperaturze 200 stopni.



Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!