Chleb wieloziarnisty
Chleb,
bo chleba nigdy dość.
Kolejny
łatwy i smaczny chleb, tym razem z delikatnym wnętrzem bogatym w
ziarna.
Składniki
-200
g maki żytniej
-200
g mąki owsianej -zmielone płatki owsiane
-125
g drożdży
-1
l ciepłej wody
-200
g otrąb
-200
g ziaren prażonych Słoneczne Pola od ZIARENKOWO
-800
g maki białej np.tortowej
-300
g mąki pszennej z pełnego przemiału
-1
łyżka sody
-6
łyżek oleju
-180
g słodu jęczmiennego
-2
łyżeczki soli
JA ZROBIŁAM Z POŁOWY!
Mąkę żytnią i owsianą przesiać. Drożdże wymieszać z pół szklanki
wody i odstawić na 10 min.
Dodać
resztę ciepłej wody, otręby, ziarna, mąkę żytnią i owsianą.
Odstawić
na na około pół godziny.
Dodać
pozostałe składniki, wyrobić ciasto.Przykryć misę i zostawić do
wyrośnięcia .
Piec
45-60 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
Oj zjadłabym teraz taką kromeczkę :-)
OdpowiedzUsuń