Chleb razowy z ziarnami



Kolejny pyszny chleb.Bo chleba nigdy dość.



Składniki
-1 kg pszennej mąki razowej
-2 łyżeczki soli
-40 g drożdży
-2 łyżeczki miodu
-600 ml ciepłej wody
-2 łyżki oleju słonecznikowego
-2 łyżki mleka z oliwą do posmarowania chleba
-Ziołowo mi!od Ziarenkowo do posypania oraz pół szklanki do chleba

Do dużej miski przesiać mąkę z solą. Drożdże utrzeć z miodem i 100 ml ciepłej wody. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
Do mąki dodać przygotowane drożdże , olej i resztę wody. Wyrobić elastyczne ciasto.
Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Ja stawiam obok grzejnika.
Następnie dosypać ziarna, ponownie zagnieść i uformować bochenki. Posmarować mlekiem i oliwą, posypać ziarnami.


Odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
Piec do godziny w 200 stopniach. Trudno się oprzeć pierwszej pajdzie.


Świeżutki chleb podjadłam z masłem, pieczoną piersią z kurczaka i ogórkiem kiszonym.

Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!