Chleb razowy z ziarnami
Kolejny pyszny
chleb.Bo chleba nigdy dość.
Składniki
-2 łyżeczki soli
-2 łyżeczki miodu
-600 ml ciepłej wody
-2 łyżki oleju
słonecznikowego
-2 łyżki mleka z
oliwą do posmarowania chleba
-Ziołowo mi!od Ziarenkowo do posypania oraz pół szklanki do chleba
Do dużej miski
przesiać mąkę z solą. Drożdże utrzeć z miodem i 100 ml ciepłej wody. Odstawić w
ciepłe miejsce na 10 minut.
Do mąki dodać
przygotowane drożdże , olej i resztę wody. Wyrobić elastyczne ciasto.
Przykryć, odstawić w
ciepłe miejsce na godzinę. Ja stawiam obok grzejnika.
Następnie dosypać
ziarna, ponownie zagnieść i uformować bochenki. Posmarować mlekiem i oliwą,
posypać ziarnami.
Odstawić na pół
godziny do ponownego wyrośnięcia.
Piec do godziny w
200 stopniach. Trudno się oprzeć pierwszej pajdzie.
Świeżutki chleb podjadłam
z masłem, pieczoną piersią z kurczaka i ogórkiem kiszonym.
Smacznego!
Mimo, że już późna pora to ja porywam kromeczkę na kolację :-)
OdpowiedzUsuń...tylko przydałyby sie takie ziarenka i już bym piekła :)
OdpowiedzUsuńpiękny! piękny! piękny! domowe chleby są najlepsze
OdpowiedzUsuńWłaśnie zarobiłam ciasto :)
OdpowiedzUsuń