Tradycyjne Jadło



Wczoraj przybyła do mnie niespodzianka do…testów. Chętnie podjęłam się tego zadania, ale zanim….

Przyjrzałam się z bliska firmie.
Interesowało mnie sporo. Skoro w nazwie jest słowo „tradycyjne” …
Jaka to firma?
Firma ,która powstała z zamiłowania do wielowiekowej polskiej tradycji wędliniarskiej.
I jak sama o sobie pisze….



„Przyprawiamy tylko naturalnie, wędzimy na prawdziwym dymie olchowym, pieczemy na żywym ogniu.

Produkujemy w 100% tak jak deklarujemy !
Nasze wyroby produkujemy w 100% z mięsa wieprzowego bez konserwantów wg starych receptur
i tradycji wielkopolskiej wsi i dworu.
Doprawiamy świeżym czosnkiem, pieprzem, majerankiem, cebulą, zielem angielskim, kminkiem, papryką i solą.
Nie stosujemy żadnych barwników, wypełniaczy i dodatków chemicznych. Wędzimy w wędzarni tradycyjnej, na dymie z drewna olchowego. Mięso pozyskujemy tylko ze świeżego surowca, najwyższej jakości.Pogodziliśmy tradycyjne metody produkcji z dbałością o wysokie standardy higieniczne, stosowane w krajach unii europejskiej.

Nasze wędliny charakteryzują się bardzo zdecydowanym smakiem.Jest to wynik stosowania naturalnych przypraw Np. pieprzu; majeranku; czosnku; kminku; jałowca; kolendry i ziela angielskiego.Wędzenie na prawdziwym dymie olchowym daje intensywny zapach.Wszystkie nasze suche wędliny podlegają dojrzewaniu, przez co najmniej 3 tygodnie. Proces dojrzewania i wędzenia powoduje utratę na wadze od 30% do 60%.
Większość prac przy wyrobie wędlin wykonywanych jest ręcznie.Nie stosujemy żadnych substancji wiążących wodę, wypełniaczy, barwników.Jedyną substancją konserwującą jest sól i sól peklowa  . Stosujemy tradycyjne metody obróbki mięsa, ale zgodne z przepisami obowiązującymi w Unii Europejskiej.Proces produkcji monitorujemy zgodnie z wymogami HACCP. Regularnie wykonujemy badania trwałościowe i mikrobiologiczne naszych wędlin.”
Do testów dostałam te oto produkty.






Testy czas zacząć…

Niebawem będzie pysznie!

Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!