Gulasz marokański z dynią hokkaido, cukinią i ciecierzycą z dodatkiem komosy ryżowej czarnej




To danie pokocha każdy, bez dwóch zdań.
Ja je zrobiłam już kilkakrotnie. Od razu zróbcie więcej, gdyż na drugi dzień smakuje ,jak wiadomo, lepiej!




Składniki
  • 200 g dyni hokkaido lub innej
  • 1 średnia cukinia
  • 2 czerwone cebule
  • 4 daktyle
  • 3 cm świeżego kłącza imbiru
  • pół szklanki ciecierzycy z puszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów konserwowych
  • skórka z połowy cytryny
  • olej kokosowy do smażenia
  • sól morska do smaku
  • ekologiczna komosa ryżowa czarna SYMBIO
  • czarnuszka do posypania- opcjonalnie



Mieszanka przypraw
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki nasion kolendry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka łagodnego curry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego


Zmiksuj mieszankę przypraw.
Imbir i czosnek zetrzyj na drobnej tarce.Dynie umyj, obierz, wydrąż. Jeśli jest to hokkaido, nie obieraj.Pokrój w kostkę, posól, możesz oprószyć szczyptą przygotowanych wcześniej przypraw.
Upiecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Około 15 minut.
Na patelni obsmaż pokrojona w kostkę cukinię, możesz ją posolić delikatnie. Odstaw na bok.
W garnku rozgrzej olej kokosowy i obsmaż z kolei pokrojona w piórka cebulę, a po chwili dodaj mieszankę przypraw , starty imbir, wyciśnięty przez praskę czosnek.
Smaż około pół minuty, , ciągle mieszając.
Wrzuć pomidory z puszki, daktyle pokrojone w cienkie plasterki, dosmacz solą. Przykryj i gotuj pomału około 10 minut.
Jeśli sos jest za gęsty, dodaj wody.
Następnie wsyp ciecierzycę i skórkę utartą z połowy cytryny.
Lekko zamieszaj i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodaj cukinię i dynię. Bardzo delikatnie wymieszaj.
Spróbuj i dopraw w razie potrzeby.
Gulasz serwuj z komosą ryżową czarną, posypany ziarnem czarnuszki i jeśli lubisz – świeżą kolendrą.
Danie uwiedzie Was kolorem, smakiem, zapachem!
Z ręką na sercu polecam nie tylko zmarzluchom, ale osobom, które chcą się dobrze czuć i tym, którzy pragną zdrowia!
(Inspiracja- "Jaglany Detoks" Marek Zaremba)






Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!