Szarlotka jaglana – detoks party! ("Jaglany detoks")
Wczoraj
były moje urodziny...a ,że jestem "na detoksie", czyli
poście jaglanym ,już 10 dzień, nie mogłam tego zaprzepaścić.
Zrobiłam
coś, czego się niesłusznie obawiałam.
Zrobiłam
tort- szarlotkę na kaszy jaglanej.
Brzmi
jak brzmi, ale smakuje obłędnie!
Jeśli
będziecie trzymać się składników i proporcji, to wyjdzie NIEBO W
GĘBIE".
Kasza
jaglana to prawdziwy skarb, wiedzą o tym dietetycy, wiedzą zwykli i
świadomi tego ludzie.
Jedzcie
ją, a przekonacie się, że nie jest nudna..i przede wszystkim
DZIAŁA!
W
moim przepisie zwiększyłam nieco ilość suszonej żurawiny i
dodałam gotową polewę i dekorację
mleczną HELIO
Polecam ją , gdyż bardzo szybko się "robi".Po
rozpuszczeniu pastylek polewy HELIO zyskują gładką i kremową
konsystencję, która ułatwia równomierne pokrycie całego
ciasta. Ja zrobiłam krateczkę. Opakowanie zostało
wykonane ze specjalnej folii, odpornej na działanie wysokiej
temperatury niezbędnej do sprawnego wykorzystania Polewy HELIO w
kuchni, tj. do 75-80 ºC. Polewę HELIO wystarczy podgrzać w gorącej
wodzie lub kuchence mikrofalowej. Jeśli rozpuścimy za dużo polewy,
nie ma żadnych przeciwwskazań, aby produkt ostudzić i przy
kolejnym użyciu rozpuścić ponownie w kąpieli wodnej. Sprawnie,
wygodnie i bez niespodzianek!
Przepis
ten polecam każdemu...komu nie smakuje jagła.
Polecam
przemycić jagłę w ten sposób każdemu dziecku , które ma opory
przed, nie tylko jaglanką, ale ogólnie przed kaszami.
Zaufajcie!
I do dzieła!
Składniki
NA
SPÓD
- półtorej szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ze szczyptą kurkumy
- 1 łyżka sezamu HELIO
- jedna trzecia szklanki mąki kasztanowej lub kukurydzianej
- jedna trzecia szklanki oleju
kokosowego
lub innego tłoczonego na zimno
- jedna trzecia mleka migdałowego lub wody zródlanej
MUS
JABŁKOWY
- 2 kg słodko-kwaśnych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- jedna trzecia łyżeczki kardamonu
- pół szklanki suszonej żurawiny, ja dałam nieco więcej
- 10 daktyli
WIERZCH
- pół szklanki siekanych orzechów włoskich HELIO
- pół szklanki płatków migdałowych HELIO
- polewa i dekoracja mleczna HELIO
Daktyle
pokrój w cieniutkie plasterki i zalej gorącą wodą, pozostaw na
około 10 minut.
Jabłka
umyj, obierz i pokrój w kostkę.
Podsmaż
je w garnku z żurawiną, cynamonem i kardamonem, a pod koniec dodaj
odsączone z wody daktyle.
Odparuj
mus ciągle mieszając. Smak jest obłędny! Odstaw do ostygnięcia.
Jeśli
planujecie zrobić ten wypiek to polecam przygotować ten mus nieco
wcześniej.
Ugotowaną,
jeszcze ciepłą kaszę jaglaną wymieszaj z mąką kukurydzianą lub
kasztanową.
Dodaj
sezam, mleko roślinne lub wodę, olej kokosowy albo inny tłoczony
na zimno.
Wyrób
zwarte ciasto, wylep nim tortownicę pokrytą pergaminem. Dociskaj na
brzegach.
Piecz
w 180 stopniach około 10 minut, po czym wyjmij spód i wyłóż masę jabłkową na wierzch. Wyrównaj i posyp płatkami migdałów oraz
orzechami.
Przykryj
wierzch folią aluminiową i piecz około 35 minut. Po tym czasie
zdejmij folię i zapiekaj 5 minut, aby płatki i orzechy ładnie
uprażyły się.
Wyjmij
z piekarnika, przestudz wypiek. Zostaw do stężenia.
Ja zrobiłam
placek w nocy, zostawiłam na noc.
Przygotuj
polewę. Zrób kratkę. Łatwe zadanie, wystarczy odciąć mały
rożek w opakowaniu i wyciskać polewę , tworząc fantazyjne wzory.
Tort
gotowy!
Wszystkiego
najlepszego!
(Inspiracja-
"Jaglany Detoks" Marek Zaremba)
Coś wspaniałego. Oj zjadłabym :-)
OdpowiedzUsuńWpadnij, jeszcze jest .Lepszy niż wczoraj !
UsuńAle super wygląda to ciacho. :D Ja również co jakiś czas przeprowadzam sobie takie odtruwanie. Działa to bardzo kojąco i regeneracyjnie na mój organizm.
OdpowiedzUsuń