Jaglane ciasteczka z kremem daktylowym z awokado i karobem
Kolejna
propozycja jaglanych łakoci, radosne wypiekanie, zdrowe i
energetyczne!
Warto!
Spróbujcie
dla siebie, dla dzieci , dla każdego komu zdrowie miłe...!
Składniki
na około 12 ciastek, mnie wyszło ciut więcej...
- 2 szklanki ugotowanej i jeszcze ciepłej kaszy jaglanej
- 1 łyżka mąki kasztanowej SYMBIO
- 2 łyżki oleju kokosowego BIO virgin SYMBIO
- około pół szklanki, może
być
więcej – siekanych płatków migdała
- niecała szklanka siekanych orzechów włoskich
- ponad pół szklanki sezamu
- pół szklanki żurawiny, możecie posiekać
- pół szklanki ciepłej wody
Krem
daktylowy
-1
dojrzałe awokado
- 3 daktyle SYMBIO
- jedna trzecia szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżki karobu
- sok z połowy cytryny
- szczypta kardamonu
Piekarnik
nagrzej do 180 stopni.
Ciepłą
kaszę przełóż do miski, w której będziesz przygotowywać
ciasto.
Dodaj
mąkę i wyrabiaj jak tradycyjne.
Dodaj
olej wodę ciągle wyrabiając, do momentu ,kiedy ciasto będzie
jednolite.
Dodaj
pozostałe składniki i wyrabiaj.
Do
zrobienia ciastek użyłam dekoratora, ściągnęłam końcówkę i
wyciskałam ciasto bez końcówki, przez dość duży otwór.
Następnie
spłaszczałam dłońmi.
Ciasteczka
układaj na blaszce pokrytej pergaminem i nasmarowanej delikatnie
olejem kokosowym.
Piecz
około 25 minut.
Krem
daktylowy.
Włóż wszystkie składniki do naczynia i zmiksuj na
gładka masę. Gotowe!
Krem
wyłóż na ciasteczka, posyp owocami, bądz orzechami , czym chcesz!
Smacznego!
Krem
można przechowywać w lodówce kilka dni!
Dzieci
kochają takie zdrowe i jaglane łakocie !
(Inspiracja-
"Jaglany Detoks" Marek Zaremba)
Ale super są te ciasteczka. Pysznie i bardzo zdrowo :-)
OdpowiedzUsuńSAMO ZDROWIE BEZ WYRZUTÓW SUMIENIA!
UsuńJaglanych jeszcze nie robiłam , muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńKONIECZNIE KONIECZNIE ZRÓB!
Usuńten krem na pewno by mi zasmakował :)
OdpowiedzUsuńTROCHĘ NA CIASTKA A TROCHĘ Z ŁYŻECZKI :-)
UsuńFAJNY DIETETYCZNY POMYSŁ!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńDziękuję!
Usuń