Pieczone pomidory
Pieczone pomidory.
Pomysł na aromatyczną przekąskę.
Pieczone pomidory |
Pieczone pomidory |
Upieczesz je i schowasz do lodówki zalane oliwą z oliwek. Pieczone pomidory mają o wiele więcej właściwości odżywczych od pomidorów surowych, ponieważ obróbka termiczna uwalnie bardzo cenny likopen. Likopen to jeden z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy. Zmniejsza on stany zapalne, wymiata skutecznie wolne rodniki niszczące komórki i te które przyśpieszają procesy starzenia się organizmu. Jedzmy zatem pieczone pomidory!
Pieczone pomidory |
Składniki w dowolnej ilości :
- pomidory przekrojone na pół, u mnie odmiana Lima. Mogą to być różne odmiany,
- spora główka czosnku
- opcjonalnie cebula
- tymianek, bazylia, rozmaryn itp
- sól gruboziarnista kłodawska np.
- pieprz opcjonalnie
- oliwa z oliwek do polania pomidorów
Pieczone pomidory |
Jak zrobić pieczone pomidory?
Pieczone pomidory są bardzo proste do zrobienia. Nie wymagają wprawy, a nawet dużej ilości czasu, gdyż same się robią.
Pieczemy je najlepiej w naczyniach płaskich, ale z rantem, aby sok nie wyciekł na piekarnik. Połówki pomidorów układamy na blasze, czosnek kroimy w poprzek i układamy pomiędzy pomidorami. To samo robimy z cebulą. Posypujemy wszystko ziołami, solą, pieprzem, polewamy oliwą, możemy nakłuć pomidory wykałaczką. Pieczemy w 200 stopniach około 20-30 minut.
Wyciągamy, obieramy pomidory ze skóry. Skra nie zawsze ładnie się ściąga, czasem zostaje na niej warstwa pomidora. Odkładamy na bok do blendera razem z upieczoną cebulą i kilkoma ząbkami czosnku. Gdy ułożymy pomidory w szklanym naczyniu, odsączamy je z nadmiaru wody/soku wprost do naszych odłożonych wcześniej skórek pomidorowych i cebuli. Wylewamy nasze skapki prosto z blachy do pojemnika blendera, odkładamy na bok.
Pieczone pomidory |
Pieczone pomidory |
Pomidory i czosnek zalewamy oliwą z oliwek i czekamy aż przestygną, zamykamy pojemnik, najlepiej szklany i przechowujemy w lodówce.
Następny krok to nasze resztki i skapki oraz cebula. Wiecie zapewne, że u mnie nic się nie zmarnuje.
Blenduję na gładko skórki, soki, zioła i cebulę z paroma ząbkami upieczonego czosnku i mam pyszny i aromatyczny, gęsty sos do wszystkiego. Gdybyście chcieli zrobić taki specjalnie, nie wyszedłby na pewno taki dobry. Stąd niemarnowanie jest super! Bo smakuje zawsze wybornie!
Pieczone pomidory |
Pieczone pomidory |
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!