Pieczone pomidory

 Pieczone pomidory.

Pomysł na aromatyczną przekąskę.


Pieczone pomidory
Pieczone pomidory


Pieczone pomidory to pomysł na zachowanie lata na dłużej. Pieczone pomidory to pomysł na lunch czy lekką przekąskę. Są idealne jako baza do wszystkiego: do grzanek, kanapek, sosów, zup, dressingów. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, bardzo aromatyczne rozpływają się w ustach. Ponadto są bardzo zdrowe! 

Pieczone pomidory
Pieczone pomidory


Upieczesz je i schowasz do lodówki zalane oliwą z oliwek. Pieczone pomidory mają o wiele więcej właściwości odżywczych od pomidorów surowych, ponieważ obróbka termiczna uwalnie bardzo cenny likopen.  Likopen to jeden z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy. Zmniejsza on stany zapalne, wymiata skutecznie wolne rodniki niszczące komórki i te które przyśpieszają procesy starzenia się organizmu. Jedzmy zatem pieczone pomidory!

Pieczone pomidory
Pieczone pomidory


Składniki w dowolnej ilości :

- pomidory przekrojone na pół, u mnie odmiana Lima. Mogą to być różne odmiany,

- spora główka czosnku 

- opcjonalnie cebula

- tymianek, bazylia, rozmaryn itp

- sól gruboziarnista kłodawska np.

- pieprz opcjonalnie 

- oliwa z oliwek do polania pomidorów

Pieczone pomidory
Pieczone pomidory


Jak zrobić pieczone pomidory?

Pieczone pomidory są bardzo proste do zrobienia. Nie wymagają wprawy, a nawet dużej ilości czasu, gdyż same się robią. 

Pieczemy je najlepiej w naczyniach płaskich, ale z rantem, aby sok nie wyciekł na piekarnik. Połówki pomidorów układamy na blasze, czosnek kroimy w poprzek i układamy pomiędzy pomidorami. To samo robimy z cebulą. Posypujemy wszystko ziołami, solą, pieprzem, polewamy oliwą, możemy nakłuć pomidory wykałaczką.  Pieczemy w 200 stopniach około 20-30 minut.

Wyciągamy, obieramy pomidory ze skóry. Skra nie zawsze ładnie się ściąga, czasem zostaje na niej warstwa pomidora. Odkładamy na bok do blendera razem z upieczoną cebulą i kilkoma ząbkami czosnku. Gdy ułożymy pomidory w szklanym naczyniu, odsączamy je z nadmiaru wody/soku wprost do naszych odłożonych wcześniej skórek pomidorowych i cebuli. Wylewamy nasze skapki prosto z blachy do pojemnika blendera, odkładamy na bok.

Pieczone pomidory
Pieczone pomidory

Pieczone pomidory
Pieczone pomidory


Pomidory i czosnek zalewamy oliwą z oliwek i czekamy aż przestygną, zamykamy pojemnik, najlepiej szklany i przechowujemy w lodówce.

Następny krok to nasze resztki i skapki oraz cebula. Wiecie zapewne, że u mnie nic się nie zmarnuje. 

Blenduję na gładko skórki, soki, zioła i cebulę z paroma ząbkami upieczonego czosnku i mam pyszny i aromatyczny, gęsty sos do wszystkiego. Gdybyście chcieli zrobić taki specjalnie, nie wyszedłby na pewno taki dobry. Stąd niemarnowanie jest super! Bo smakuje zawsze wybornie!


Pieczone pomidory
Pieczone pomidory

Pieczone pomidory
Pieczone pomidory


Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!