Ciasto bananowe z goją i żurawiną- idealne i zdrowe na Święta
To
ciasto pokochacie na pewno!
Jest
syte, wyjątkowo zdrowiem nadziane.Jak je zobaczyłam na blogu
Składniki
na formę o średnicy 27 cm
- 4 dojrzałe banany
- półtorej szklanki maślanki
- 3 jaja od kurki wolnej
- 450 g mąki orkiszowej lub pszennej,ale może być nawet kokosowa czy jaglana.
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki suszonej żurawinySkworcu
- pół szklanki wiórków kokosowych
- orzechy laskowe lub włoskie według uznania do kruszonki
- 1 czubata łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego
- 10 daktyli bez pestek
- 3 łyżki suszonych jagód goji Skworcu
Najpierw
nagrzej piekarnik do około 180 stopni.
Jednego
banana pokrój w plasterki i połóż na papierze do pieczenia, posyp
niewielką ilością cukru i piecz ok. 15 minut, aż powstaną chipsy
bananowe. Odłóż.
Migdały
potnij na 3 części, daktyle pokrój w plasterki, białka oddziel od
żółtek.
Żółtka
utrzyj z cukrem na puszystą masę i powoli dodawaj mąkę , nie
przerywając miksowania, następnie kurkumę, cynamon i proszek do
pieczenia, sodę i zmiksuj wszystkie składniki dodając powoli
maślankę.
Następnie
dodaj banany i miksuj -aż powstanie gładka masa.Dodaj do ciasta
jagody goji , daktyle i migdały.
Białka
ubij na sztywno ze szczyptą soli .Dodaj do ciasta i wymieszaj
delikatnie łopatką.
Przelej
do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz
około 35 minut w temperaturze 180 stopni , jeśli potrzeba więcej
piecz kolejne 10 minut.
Sprawdz
wykałaczką czy ciasto jest dobrze wypieczone.
Zrób
polewę jeśli chcesz i udekoruj siekanymi orzechami i chipsami bananowymi.
Na
zdrówko!
Cudowne ciacho :-) ja uwielbiam takie słodkości :-)
OdpowiedzUsuńZapowiada się ciekawie :)
OdpowiedzUsuń