Burgery z indyka, z cukinią, dynią w towarzystwie grillowanych warzyw i jabłka
Kochani , przekazuję na Wasze ręce przepis lekko zmodyfikowany, z książki "Jaglany detoks" M.Zaremby.
Przepis soczysty, niezwykle zdrowy i bardzo aromatyczny.
Przygotujcie więcej takich burgerów, fajnie nimi zastąpić tradycyjną, niewiadomego pochodzenia wędlinę i inne cuda.
Ten burger jest nadziany zdrowiem.
Składniki
150 g mielonego mięsa z indyka zagrodowego
cukinia baby
kawałek dyni
czerwona cebula
solidna łyżeczka suszonego koperku
szczypta kurkumy i curry
2 ząbki czosnku
4 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
pół łyżeczki mielonej kolendry
sól himalajska do smaku
natka pietruszki, posiekana drobniutko
pół łyżeczki octu balsamicznego
Do serwowania
rukola
czerwona cebula
burak upieczony w folii, zimny
jabłko
cukinia
Sos pietruszkowy lub z rukoli
1 łyżeczka pasty sezamowej tahini
1 łyżka stołowa oliwy
ząbek czosnku
ponad pół szklanki natki pietruszki lub rukoli
szczypta soli i sok z pół cytryny
Mięso włóż do naczynia, dopraw solą.
Dodaj rozdrobnioną różową cebulę. U mnie obeszło się bez płaczu i błyskawicznie. Użyłam mojego Nowego Pomocnika Kuchennego -blendera ręcznego
Desire 3 w 1 Russell Hobbs z przystawką do szatkowania.
Do masy dodaj również czosnek wyciśnięty przez praskę i wszystkie przyprawy.
Cukinię i dynię zetrzyj na drobnych oczkach. Po chwili odciśnij z nadmiaru wody.
Dodaj do całości.
Wymieszaj.
Wsyp siemię lniane.
Wymieszaj tak ,by wszystkie składniki ładnie się połączyły.
Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formuj kulki i lekko je spłaszczaj na papierze do pieczenia.
Układaj burgery na blasze w równych odstępach, możesz spłaszczać widelcem.
Piecz w piekarniku w 190 stopniach około pół godziny. Możesz więcej to zależy od wielkości Twoich burgerów jak i od...piekarnika.
Do serwowania burgerów użyłam grillowanej cebuli, cukinii, buraka upieczonego w folii, oraz grillowanego jabłka.
Przygotowałam sos.
Wszystkie składniki wsypałam do naczynia dołączonego do blendera Desire 3 w 1 i zmiksowałam na gładko.
Ułożyłam na półmisku , przed podaniem dodałam sos.
Jest zdrowo!
Jest pysznie !
Mięso ogólnie zakwasza organizm, ale podwójna ilość warzyw i obecność buraka sprawi, że uzyskacie zasadowe środowisko, a oto nam właśnie chodzi!
Burgery idealne na drugi dzień, do buły do pracy i dzieciakom do szkoły!
Dziś jest bardzo ciemno!
Akurat danie na poprawę humoru i pozytywny zastrzyk energii!
szczypta soli i sok z pół cytryny
Mięso włóż do naczynia, dopraw solą.
Dodaj rozdrobnioną różową cebulę. U mnie obeszło się bez płaczu i błyskawicznie. Użyłam mojego Nowego Pomocnika Kuchennego -blendera ręcznego
Desire 3 w 1 Russell Hobbs z przystawką do szatkowania.
Do masy dodaj również czosnek wyciśnięty przez praskę i wszystkie przyprawy.
Cukinię i dynię zetrzyj na drobnych oczkach. Po chwili odciśnij z nadmiaru wody.
Dodaj do całości.
Wymieszaj.
Wsyp siemię lniane.
Wymieszaj tak ,by wszystkie składniki ładnie się połączyły.
Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formuj kulki i lekko je spłaszczaj na papierze do pieczenia.
Układaj burgery na blasze w równych odstępach, możesz spłaszczać widelcem.
Piecz w piekarniku w 190 stopniach około pół godziny. Możesz więcej to zależy od wielkości Twoich burgerów jak i od...piekarnika.
Do serwowania burgerów użyłam grillowanej cebuli, cukinii, buraka upieczonego w folii, oraz grillowanego jabłka.
Przygotowałam sos.
Wszystkie składniki wsypałam do naczynia dołączonego do blendera Desire 3 w 1 i zmiksowałam na gładko.
Ułożyłam na półmisku , przed podaniem dodałam sos.
Jest zdrowo!
Jest pysznie !
Mięso ogólnie zakwasza organizm, ale podwójna ilość warzyw i obecność buraka sprawi, że uzyskacie zasadowe środowisko, a oto nam właśnie chodzi!
Burgery idealne na drugi dzień, do buły do pracy i dzieciakom do szkoły!
Dziś jest bardzo ciemno!
Akurat danie na poprawę humoru i pozytywny zastrzyk energii!
Mniam jakie pyszności. Zdrowo i kolorowo :-)
OdpowiedzUsuńjakie pyszności! robiłam bardzo podobne burgery tylko zamiast dyni dodawałam marchewkę, a jabłka grillowanego jeszcze nigdy nie jadłam! :)
OdpowiedzUsuńPyszny miałaś obiadek, taki jak lubię
OdpowiedzUsuń