Burgery z indyka, z cukinią, dynią w towarzystwie grillowanych warzyw i jabłka
Kochani , przekazuję na Wasze ręce przepis lekko zmodyfikowany, z książki "Jaglany detoks" M.Zaremby.
Przepis soczysty, niezwykle zdrowy i bardzo aromatyczny.
Przygotujcie więcej takich burgerów, fajnie nimi zastąpić tradycyjną, niewiadomego pochodzenia wędlinę i inne cuda.
Ten burger jest nadziany zdrowiem.
Składniki
150 g mielonego mięsa z indyka zagrodowego
cukinia baby
kawałek dyni
czerwona cebula
solidna łyżeczka suszonego koperku
szczypta kurkumy i curry
2 ząbki czosnku
4 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
pół łyżeczki mielonej kolendry
sól himalajska do smaku
natka pietruszki, posiekana drobniutko
pół łyżeczki octu balsamicznego
Do serwowania
rukola
czerwona cebula
burak upieczony w folii, zimny
jabłko
cukinia
Sos pietruszkowy lub z rukoli
1 łyżeczka pasty sezamowej tahini
1 łyżka stołowa oliwy
ząbek czosnku
ponad pół szklanki natki pietruszki lub rukoli
szczypta soli i sok z pół cytryny
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhKfHbTmydvdvorqL9HqQcjc0NkC5sSWvChGmb8mA7Tys50-ht6oB-li_JvFwiI8bdksMtC5yKh-q35kUx_5UuatOWORM_UpvFczNSiRZtUxF7XGg5A0UuxO9nMjCHMSAaMlJUD8muEJctR/s640/DSC09704.JPG)
Mięso włóż do naczynia, dopraw solą.
Dodaj rozdrobnioną różową cebulę. U mnie obeszło się bez płaczu i błyskawicznie. Użyłam mojego Nowego Pomocnika Kuchennego -blendera ręcznego
Desire 3 w 1 Russell Hobbs z przystawką do szatkowania.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgy8atXdOefcbl8tJnjXrbb2fCHeK-DuP306kME1YvvYHhdie47AMKb-nLyJEfQwD7XeAUXmV7zayvXy79_TkVyz1lhE-ZIQH2S3OI-ELukrrYNzLdzPHHzvqmZ5btMHdovS71ADuWt2Z5S/s640/DSC09653.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhvDx2FyS7e124eB4P-qVvkLVJ7q7PafrNYP2p_AMVbeTsD-Xa4VdRco0gxNmH-DSPPhaOTkolOUKH0j2WaRfIrFntw0gk90xYcBdy2pNw37nCn3bFbFwQHCCp18AJ3083IusX57s9JOROJ/s640/DSC09654.JPG)
Do masy dodaj również czosnek wyciśnięty przez praskę i wszystkie przyprawy.
Cukinię i dynię zetrzyj na drobnych oczkach. Po chwili odciśnij z nadmiaru wody.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhT_xnhura2zgU9LYgvYZNpewFAkhnk9FIRbo9yyuW1aiEKKwzrcePb7AZEA5WYxCqvn6q_LMG43A49O3p3bKb3URY16OrbIICaOpVfw-mL1E85NS_TseEj_0jayoPPx1D4ppNQX9ZdC6Kk/s640/DSC09652.JPG)
Dodaj do całości.
Wymieszaj.
Wsyp siemię lniane.
Wymieszaj tak ,by wszystkie składniki ładnie się połączyły.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0fbAudiqShy8UkUIRJG0hLhUwEpMN28HNhJIGLw1PWb9tX8KHK8cizf45udpjAnsqKAay9Kt5inmqiTZk4ndGs5OlWyI_gKrR50chqAfn41JKCp5Pu2__fArclIgQychuSimGzavUpB-_/s640/DSC09655.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh58SYRPK_RV_US_Yc7HYi3Znr1_Is-chnTWFamDO3tTXXH-sjXtskMSluDmQUDR5a4u8ZAQv1lXWQbq7_ZDm1drzBwnvdlhx08qBSys2DdtkD1U0dLofwxBH9ZTaW0JxONWliR7673ge24/s640/DSC09656.JPG)
Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formuj kulki i lekko je spłaszczaj na papierze do pieczenia.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhOSZ8hMypADNfmaqG9Yj2XGo-CEkO_gg4AopcufghIZzVJU7nxEKXtm1Q8sRdJTyecRdPu32sQW-_u2NUUJYI0ayDdokxoIRj5_aE5GkWfhdj2MhM2yWuICPjtG1cMS12l1AYr0KaBiflv/s640/DSC09657.JPG)
Układaj burgery na blasze w równych odstępach, możesz spłaszczać widelcem.
Piecz w piekarniku w 190 stopniach około pół godziny. Możesz więcej to zależy od wielkości Twoich burgerów jak i od...piekarnika.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjAJmsEqzInb4vGRjyGRn5hs7sAYAlA7UVWULqPLOQW1tIAOp44d7nzwTg7DcIrsI3BLJ9c4C_NBACUCGtbwYt5pqzk_pTp9gYlADh20BXhtbjp5HnifCUdNvLNJBwj80cBPMoUU8mn3H2j/s640/DSC09675.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh35Gn3-h4wcwqntELfTkIf_RtWU6TbIJ-fVraKLZHQXIBg9Ke0A9x0XeG2U1Pw4BMI5RHcqcSW9NyUli9rejUzepuceWHmp9v2kSENKPx1cLg6FOKFNbCUCWDZjrwqtGY_J-bLH_AD9Cx-/s640/DSC09682.JPG)
Do serwowania burgerów użyłam grillowanej cebuli, cukinii, buraka upieczonego w folii, oraz grillowanego jabłka.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjDeVzbBxZbucsniHL8yl2tutWIvSZBEyo0TIz69mrOSrQdmjZmnF1JNvU1dWSTJx4BnJXoN4065RgLYD5PWxHnEN4wkEmWH9LZdOmfCPXrr7q7cYMG7ED5IpENEKe1ZfNc7kazpzo-nRpw/s640/DSC09692.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhY4huU7irzYjabBdoeB2QPZvDg6ncDtJScgwMBmDDr_UiQl06Bg8GGg2LRpDSVQKbFKVj4wbpkwX2JXNYFeiro_c8ML1ZbnuSIcspS-uWTnqlxI7D3mfVLEGzv2y3kr36myQhrtVym5QKE/s640/DSC09693.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgOOjFKsJbYu07GF8NpFE3NgNwUxFgwMF6dxFtS2rCjwNnqCFkopMxBoekL6F8p1E9_pQ7Yql-koTl99jf3jyPMm3IwSSH9RzsXfEZovMppzTpB3HZjVVuXCJ6Uc3U6eVa8_tz3XZSxrqcz/s640/DSC09694.JPG)
Przygotowałam sos.
Wszystkie składniki wsypałam do naczynia dołączonego do blendera Desire 3 w 1 i zmiksowałam na gładko.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhzTPOp5a54VKGbWqG5Tk9KwCYb56Q3bXSc9T8cblkWr7aSod8xN6-m9Vz5Q2jnJTwZj9eexYD4P4hgALScZO3h8v8dCLnvpoHzRnzG6TlkQycdux4XZdR3bSPdHwf88eASVoAfdIL9WfoY/s640/DSC09716.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjVRkpMP4E7ZyWdzg0KjQi0YJyYJ46Sq0qLA22GKPx91tQgGFyve1hfu0n57SX0D5jfdUuc7FXC00sJFSCXOWTqd3xzthn3EbGEWKzu_JvIEfEDpM31XR5RX30YJmii7Otq9IHYvAYTlEfL/s640/DSC09718.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjM2i0KGKFNGrbEv_rvlERQIg_ntZf7S566S6z97PyfgBYDyTPQpb0vUDRO_Jg4rM0tRiuOXbumxDR0TcZS8HyMKNat3Hfiq322ebtfE_a3Q4UfGCxjEDoLmgt8ACR0dctwvGieo_p9LNEk/s640/DSC09719.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhdpDXfjjL9UpmJ-87pGk_C2umf08engOgZfOx_n-dBOKYPsCpKsYxc6y5LF61TQc0w3iI-40tfTgDkGhwz216ZW5jec-tnvMWltHK6qY2F5FwtJFuygkmFo8mFzBWwBSeySq5KIZ1FTjhS/s640/DSC09722.JPG)
Ułożyłam na półmisku , przed podaniem dodałam sos.
Jest zdrowo!
Jest pysznie !
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhZ-ha2Ks5ZIIlPVXSKML21h4-qbC9VEtmxMPyFm5f4dYT-yV3r_M48FYjkMUDzBxeVRH8kGeujQopCoQUmGdOHUZsG1LqPdEDcdrK3yIAQYIHwFQp9c2n9BGZpWSuLWvA06f9BOSoECeqG/s640/DSC09702.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgftHrU0XwJJm_IwSZ3RXGdYVpj79eVVHFu7ozU2NwEUgud-l29JVxS2XjaSH8puGushOYB_KX0nMmWboGGrl82HWl5ZCr5OhBbeDf8mOSrFqxo0elGLDERCGsZTaar194II8fdzl4N-2nL/s640/DSC09707.JPG)
Mięso ogólnie zakwasza organizm, ale podwójna ilość warzyw i obecność buraka sprawi, że uzyskacie zasadowe środowisko, a oto nam właśnie chodzi!
Burgery idealne na drugi dzień, do buły do pracy i dzieciakom do szkoły!
Dziś jest bardzo ciemno!
Akurat danie na poprawę humoru i pozytywny zastrzyk energii!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiZ6GSIOfr1WI2omdQOWvEQnWIB3Whkjkd_uqLR6EbD_p9XrXRHIbb_S0XwaVo-UdOmyU9pb69Rr3uqU7dC_6YoWJ5hPPegHtrtiPxpocIQpfWLRRM0qPKTCKJuHDCeaJRqNGgByp6Vh723/s1600/rh_logo.gif)
szczypta soli i sok z pół cytryny
Mięso włóż do naczynia, dopraw solą.
Dodaj rozdrobnioną różową cebulę. U mnie obeszło się bez płaczu i błyskawicznie. Użyłam mojego Nowego Pomocnika Kuchennego -blendera ręcznego
Desire 3 w 1 Russell Hobbs z przystawką do szatkowania.
Do masy dodaj również czosnek wyciśnięty przez praskę i wszystkie przyprawy.
Cukinię i dynię zetrzyj na drobnych oczkach. Po chwili odciśnij z nadmiaru wody.
Dodaj do całości.
Wymieszaj.
Wsyp siemię lniane.
Wymieszaj tak ,by wszystkie składniki ładnie się połączyły.
Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formuj kulki i lekko je spłaszczaj na papierze do pieczenia.
Układaj burgery na blasze w równych odstępach, możesz spłaszczać widelcem.
Piecz w piekarniku w 190 stopniach około pół godziny. Możesz więcej to zależy od wielkości Twoich burgerów jak i od...piekarnika.
Do serwowania burgerów użyłam grillowanej cebuli, cukinii, buraka upieczonego w folii, oraz grillowanego jabłka.
Przygotowałam sos.
Wszystkie składniki wsypałam do naczynia dołączonego do blendera Desire 3 w 1 i zmiksowałam na gładko.
Ułożyłam na półmisku , przed podaniem dodałam sos.
Jest zdrowo!
Jest pysznie !
Mięso ogólnie zakwasza organizm, ale podwójna ilość warzyw i obecność buraka sprawi, że uzyskacie zasadowe środowisko, a oto nam właśnie chodzi!
Burgery idealne na drugi dzień, do buły do pracy i dzieciakom do szkoły!
Dziś jest bardzo ciemno!
Akurat danie na poprawę humoru i pozytywny zastrzyk energii!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiZ6GSIOfr1WI2omdQOWvEQnWIB3Whkjkd_uqLR6EbD_p9XrXRHIbb_S0XwaVo-UdOmyU9pb69Rr3uqU7dC_6YoWJ5hPPegHtrtiPxpocIQpfWLRRM0qPKTCKJuHDCeaJRqNGgByp6Vh723/s1600/rh_logo.gif)
Mniam jakie pyszności. Zdrowo i kolorowo :-)
OdpowiedzUsuńjakie pyszności! robiłam bardzo podobne burgery tylko zamiast dyni dodawałam marchewkę, a jabłka grillowanego jeszcze nigdy nie jadłam! :)
OdpowiedzUsuńPyszny miałaś obiadek, taki jak lubię
OdpowiedzUsuń