Zupa kokosowa z dynią,marchewką i batatem
Kto
tej zupy spróbuje, ten...zrobi sobie jej więcej następnym razem-
gwarantuję!
Smak
tej zupy zapada w pamięci,można ją podać każdemu, kto podchodzi
sceptycznie do zup i dyni.
Jest
pyszna, zdrowa i jeśli wam często zimno- jest dla Was.
Marek
Zaremba w swojej książce "Jaglany detoks" pisze o niej,
że "działa na zgagę niemal jak skalpel.Jest lekka,
rozgrzewająca i na długo pozostawia swój słodkawo – ostry
posmak oraz dotyk zdrowia."
Cóż
więcej nam trzeba?
Do
dzieła!
Składniki
- 2 puszki krojonych pomidorów konserwowych
- 2 duże marchewki
- 1 średni batat-słodki ziemniak
- półtorej szklanki pokrojonej w kostkę dyni
- pół szklanki czarnej soczewicySKWORCU
- 1 puszka mleka kokosowego 400 ml
- 2-4 cm świeżego kłącza imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- kilka nasion kolendry
- szczypta cynamonu i kurkumy
- sól morska bądz himalajska
- ok.15 listków świeżej bazylii
- sok z połowy cytryny
- opcjonalnie ziarna sezamu
Czosnek
oraz imbir zetrzyj drobno a cebulę pokrój w cieniutkie
piórka.Warzywa w kostkę.
W
garnku rozpuść olej kokosowy i na rozgrzany włóż imbir i chwilkę podsmażaj,dodaj cebulki. Wsyp curry i kurkumę. Zapach
będzie obłędny!
Po
chwili dodaj pomidory, czosnek, soczewicę i warzywa.
Dosmacz
solą, spróbuj.
Wlej
mleko kokosowe oraz ok. 2 szklanek wody.Gotuj około 15 minut aż
soczewica zmięknie.
Wrzuć
listki bazylii i wymieszaj, spróbuj ,dopraw w razie potrzeby.
Serwuj
ze świeżymi liśćmi bazylii, posypaną sezamem i opcjonalnie skropioną sokiem z cytryny.
Zupa
jest gęsta, obłędnie pyszna i akurat w sam raz na te szare i coraz
chłodniejsze dni!
Smacznego!
Zajrzyjcie
do kuchni MARKA ...już On Was wyleczy z
różnych dolegliwości !
Warto!
Bardzo doba zupa, szczególnie w tym okresie !
OdpowiedzUsuń