Jaglanka z pesto, pieczoną papryką, orzechami włoskimi i granatem
To
danie zaskoczy Was bardzo miło. Jest aromatyczne i pyszne. Zielona
kasza jaglana pobudzi Was do życia. Przepis jest wyborny, upieczona
papryka przywołuje na myśl sycylijskie słońce.
Koniecznie
wypróbujcie przepisu!
Składniki
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej czyli 1 szklanka suchej kaszy
- 1 papryka czerwona
- garść orzechów włoskich siekanych
- suszony tymianek
- pół łyżeczki soku z cytryny
- jedna trzecia łyżeczki octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy
- granat
- bazylia świeża
Składniki
na pesto
- 1 szklanka rukoli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól morska bądz himalajska
- ząbek czosnku, mały
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 4 łyżki oliwy
Paprykę
upiecz w 180 stopniach , do lekko czarnej skórki.
Wyjmij
z piekarnika, włóż do miseczki i przykryj talerzem na 15 minut.Po
tym czasie obierz łatwo ze skórki.
Pokrój
w kosteczkę, dodaj orzechów, octu balsamicznego, oliwy,
tymianku.wymieszaj, odstaw.
Zrób
pesto.
Na
suchej patelni upraż słonecznik. Przełóż go do naczynia wraz z
pozostałymi składnikami i zblenduj.
Jeśli
jest za gęste, dodaj odrobinkę wody mineralnej, aby konsystencja
była właściwa.
Do
miski wsyp kasze jaglaną, dodaj pesto- wystarczy 1 łyżka.
Wymieszaj.
Jeśli
chcesz możesz dodać więcej pesto.
Dodaj
paprykę, listki bazylii.
Smacznego
i na zdrowie!
Inspirowałam
się książką Marka Zaremby "Jaglany detoks"- tam
podejrzałam przepis i chcę przekazać go Wam, bo warto!
kolory mówią same za siebie!
OdpowiedzUsuń