Jaglanka z pesto, pieczoną papryką, orzechami włoskimi i granatem




To danie zaskoczy Was bardzo miło. Jest aromatyczne i pyszne. Zielona kasza jaglana pobudzi Was do życia. Przepis jest wyborny, upieczona papryka przywołuje na myśl sycylijskie słońce.
Koniecznie wypróbujcie przepisu!
Na zdrowie! Moje i Wasze !




Składniki
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej czyli 1 szklanka suchej kaszy
  • 1 papryka czerwona
  • garść orzechów włoskich siekanych
  • suszony tymianek
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • jedna trzecia łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy
  • granat
  • bazylia świeża


Składniki na pesto
  • 1 szklanka rukoli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól morska bądz himalajska
  • ząbek czosnku, mały
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 4 łyżki oliwy


Paprykę upiecz w 180 stopniach , do lekko czarnej skórki.
Wyjmij z piekarnika, włóż do miseczki i przykryj talerzem na 15 minut.Po tym czasie obierz łatwo ze skórki.
Pokrój w kosteczkę, dodaj orzechów, octu balsamicznego, oliwy, tymianku.wymieszaj, odstaw.
Zrób pesto.
Na suchej patelni upraż słonecznik. Przełóż go do naczynia wraz z pozostałymi składnikami i zblenduj.
Jeśli jest za gęste, dodaj odrobinkę wody mineralnej, aby konsystencja była właściwa.
Do miski wsyp kasze jaglaną, dodaj pesto- wystarczy 1 łyżka.
Wymieszaj.
Jeśli chcesz możesz dodać więcej pesto.
Dodaj paprykę, listki bazylii.
Smacznego i na zdrowie!


Inspirowałam się książką Marka Zaremby "Jaglany detoks"- tam podejrzałam przepis i chcę przekazać go Wam, bo warto!





Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!