Krem z dyni z nutą kokosa i imbiru z migdałami
To
świetna i dobrze rozgrzewająca zupa , w sam raz na takie dni jakie
mamy- na jesień!
Będziecie
zaskoczeni jaka jest pyszna!
Składniki
- 1 mała dynia, najlepiej hokkaido
- 2 średnie marchewki
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- pół szklanki mleka kokosowego
- 3 cm kłącza świeżego imbiru
- 1 łyżeczka curry
- pół łyżeczki kurkumy
- olej kokosowy do smażenia
- sól morska bądz himalajska
- szczypta cynamonu
- migdały 100 % organic SYMBIO
Rozgrzej
piekarnik do 180 stopni. Dynię pokrój w kostkę, jeśli jest to
hokkaido, pokrój ją w łupinie. Jeśli jest to inny rodzaj, obierz
ze skóry. Wyłóż na blachę pokrytą pergaminem, dopraw solą i
piecz około 15 minut.
Odstaw
na bok.
Umyta
marchewkę pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej tłuszcz, wrzuć
posiekaną w piórka cebulę , posyp przyprawami i smaż około 3
minut ciągle mieszając. Wrzuć dynię i marchewkę, uzupełnij
wodą – około 5 cm poniżej poziomu dyni. Dosmacz solą.
Gotuj
pod przykryciem około 15 minut.
Wlej
mleko kokosowe. Gotuj 5 minut na małym ogniu.
Zmiksuj,
spróbuj, dopraw.Podawaj z siekanymi migdałami , około łyżki na
talerz. Przed podaniem dodaj szczyptę cynamonu.
Smacznego! Jeśli przygotujecie więcej tej zupy, możecie ją przechowywać kilka dni w lodówce, jeśli będzie za gęsta, dolejcie wody .
(Inspiracja-
"Jaglany Detoks" Marek Zaremba)
krem dyniowy mogę jesc codziennie w każdych ilościach!
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł na krem :)
OdpowiedzUsuńWczoraj jadłam krem z dyni hokkaido z pieczoną papryką. Podoba mi się twoja wersja :-)
OdpowiedzUsuńLubię ją!
OdpowiedzUsuń