Słoneczna tarta brzoskwiniowa Mistrza Małeckiego



Kochani, dziś po kilku dniach pełnych deszczu wyszło słońce, więc postanowiłam zrobić słoneczną tartę z książki "Cukiernia Lidla".
Przepis jest na formę o średnicy 24-26 cm a jego przygotowanie zajmie Wam zaledwie 130 minut .
Warto ją zrobić , gdyż jest banalnie prosta i niesamowicie pyszna!

tarta,Młynomag,Vog,Diamant,Cukiernia Lidla,Mistrz Małecki,brzoskwinie,

tarta,Młynomag,Vog,Diamant,Cukiernia Lidla,Mistrz Małecki,brzoskwinie,


Składniki na kruche ciasto
  • 200 g maki pszennej tortowej u mnie Młynomag
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 12 %
  • 70 g cukru pudru . Ja zmiksowałam w młynku do kawy drobny cukier biały Diamant
tarta,Młynomag,Vog,Diamant,Cukiernia Lidla,Mistrz Małecki,brzoskwinie,

tarta,Młynomag,Vog,Diamant,Cukiernia Lidla,Mistrz Małecki,brzoskwinie,

Składniki na masę waniliową
  • 200 ml mleka 3.2%
  • 2 żółtka
  • 1 jajo
  • 60 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego u mnie zLidl
  • 2 łyżeczki mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • niewielka ilość cukru pudru
tarta,Młynomag,Vog,Diamant,Cukiernia Lidla,Mistrz Małecki,brzoskwinie,

Dodatkowo
  • puszka brzoskwiń u mnie VOG
tarta,Młynomag,Vog,Diamant,Cukiernia Lidla,Mistrz Małecki,brzoskwinie,

  • cukier puder, bita śmietana i dekoracja czekoladowa z Lidl

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, mieszamy z mąką i dodajemy resztę składników. Mieszamy i zagniatamy elastyczną kulę. Nie wyrabiamy zbyt długo, gdyż ciasto zacznie się kleić.

tarta,Młynomag,Vog,Diamant,Cukiernia Lidla,Mistrz Małecki,brzoskwinie,

Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu lub 170 z termoobiegiem.
Gdy ciasto będzie już dobrze schłodzone, wyjmujemy je z lodówki i i rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 4-5 mm.
Wykładamy na formę do tarty posmarowaną masłem. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Na przygotowaną formę z ciastem kładziemy pognieciony papier do pieczenia ,a następnie obciążamy np.grochem.

tarta,Młynomag,Vog,Diamant,Cukiernia Lidla,Mistrz Małecki,brzoskwinie,

Pieczemy około 20 minut, po czym ściągamy obciążenie i pieczemy 5 minut. Wyciągamy ciasto, które ma być niedopieczone gdyż, za chwilkę włożymy je ponownie do piekarnika.
Na razie odstawiamy na bok i zaczynamy robić masę waniliową.
Składniki na masę miksujemy i połowę masy wylewamy na spód od tarty, układamy brzoskwinie.
I ponownie wylewamy masę.


Pieczemy w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem lub 160 stopni bez termoobiegu około 30 minut.
Wychłodzoną tartę posypujemy cukrem pudrem. Pamiętajcie aby była wychłodzona, ja swoją posypałam jak była jeszcze ciepła i "stopniał mi w oczach" cukier .
Dekorujemy bitą śmietaną i czekoladą jeśli chcemy.

Smacznego!

tarta,Młynomag,Vog,Diamant,Cukiernia Lidla,Mistrz Małecki,brzoskwinie,

tarta,Młynomag,Vog,Diamant,Cukiernia Lidla,Mistrz Małecki,brzoskwinie,

tarta,Młynomag,Vog,Diamant,Cukiernia Lidla,Mistrz Małecki,brzoskwinie,

Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!