Krokiety z pieczarkami

krokiety z pieczarkami,olej ryżowy,Olitalia, VOG,pieczarki,


Któż z nas nie lubi krokietów? Są pyszne, rozpływają się w ustach i nawet jeśli pracochłonne, to ich smak wynagradza wszystko.
Nie są skomplikowane w przygotowaniu.


Składniki
- usmażone naleśniki
  • 500 g pieczarek
  • tarty ser żółty ok. 70 g
  • 2 cebule
  • natka pietruszki
  • jajo
  • bułka tarta
  • masło około 1 łyżka
  • olej ryżowy u mnie Olitalia Index Food
krokiety z pieczarkami,olej ryżowy,Olitalia, VOG,pieczarki,

krokiety z pieczarkami,olej ryżowy,Olitalia, VOG,pieczarki,

Pieczarki umyj i poszatkuj.Ser zetrzyj na grubych oczkach.Cebulę pokrój w kosteczkę, a pietruszkę drobno posiekaj.
W rondlu rozgrzej olej ryżowy i wrzuć pieczarki. Posól lekko, aby szybciej puściły wodę.Gdy odparuje woda dodaj łyżkę masła.
Cebulę możesz dodać teraz lub jeśli chcesz usmaż ją na osobnej patelni i dodaj potem do pieczarek.
Gotowy farsz powinien lekko przestygnąć. Dodaj pietruszkę i starty ser. Całość farszu dosmacz pieprzem i solą.
Naleśniki wysmaruj równomiernie farszem i zwijaj jak gołąbki – czyli najpierw wszystkie brzegi do środka, a potem w rulonik.
Gotowe krokiety obtaczaj najpierw w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej.
I smaż powoli na oleju ryżowym, tak aby się zezłociły, a nie przypiekły za mocno.
Smacznego!
Soczyste krokiety gotowe.
Podałam je z glassą sojową z dodatkiem octu balsamicznego z Modeny.
Pyszne!

krokiety z pieczarkami,olej ryżowy,Olitalia, VOG,pieczarki,

krokiety z pieczarkami,olej ryżowy,Olitalia, VOG,pieczarki,







Komentarze

  1. Takie krokieciorki jak lubię :) Pieczarkowy farsz jest pyszny i niezwykle mi przypadł do gustu, choć przyznam, że takie krokiety jadłam już dawno. Stanowczo zbyt dawno :( Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie. Uwielbiam takie krokiety :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!