Krokiety z pieczarkami
Któż
z nas nie lubi krokietów? Są pyszne, rozpływają się w ustach i
nawet jeśli pracochłonne, to ich smak wynagradza wszystko.
Nie
są skomplikowane w przygotowaniu.
Składniki
-
usmażone naleśniki
- 500 g pieczarek
- tarty ser żółty ok. 70 g
- 2 cebule
- natka pietruszki
- jajo
- bułka tarta
- masło około 1 łyżka
- olej ryżowy u mnie Olitalia Index Food
Pieczarki
umyj i poszatkuj.Ser zetrzyj na grubych oczkach.Cebulę pokrój w
kosteczkę, a pietruszkę drobno posiekaj.
W
rondlu rozgrzej olej ryżowy i wrzuć pieczarki. Posól lekko, aby
szybciej puściły wodę.Gdy odparuje woda dodaj łyżkę masła.
Cebulę
możesz dodać teraz lub jeśli chcesz usmaż ją na osobnej patelni
i dodaj potem do pieczarek.
Gotowy
farsz powinien lekko przestygnąć. Dodaj pietruszkę i starty ser.
Całość farszu dosmacz pieprzem i solą.
Naleśniki
wysmaruj równomiernie farszem i zwijaj jak gołąbki – czyli
najpierw wszystkie brzegi do środka, a potem w rulonik.
Gotowe
krokiety obtaczaj najpierw w rozbełtanym jajku a następnie w bułce
tartej.
I
smaż powoli na oleju ryżowym, tak aby się zezłociły, a nie
przypiekły za mocno.
Smacznego!
Soczyste
krokiety gotowe.
Podałam
je z glassą sojową z dodatkiem octu balsamicznego z Modeny.
Pyszne!
Takie krokieciorki jak lubię :) Pieczarkowy farsz jest pyszny i niezwykle mi przypadł do gustu, choć przyznam, że takie krokiety jadłam już dawno. Stanowczo zbyt dawno :( Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńPysznie. Uwielbiam takie krokiety :-)
OdpowiedzUsuń