Miodownik z kremem z kaszy manny (Stefanka)

miodownik,stefanka,ciasto z miodem,miód,powidła śliwkowe,ciasta na święta,



Odkąd pamiętam ten miodownik zawsze był u nas na każdych świętach. Smakował wyśmienicie, a co więcej, im dłużej leżał ,tym lepiej smakował.
To genialne ciasto.


Warto go zrobić, bo nie jest trudny, tylko raczej pracochłonny gdyż trzeba upiec oddzielnie cztery blaty ciasta, następnie zrobić krem, przełożyć i gotowe!
Czas przygotowania całego ciasta - ok. 40 minut plus pieczenie ok. 60 minut

miodownik,stefanka,ciasto z miodem,miód,powidła śliwkowe,ciasta na święta,

miodownik,stefanka,ciasto z miodem,miód,powidła śliwkowe,ciasta na święta,


Ciasto
500 g mąki pszennej
130 g cukru pudru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200 g masła
3 łyżki płynnego miodu
2 jajka
szczypta soli

Krem
8 łyżek kaszy manny
750 ml mleka 2%
120 g cukru
200 g masła
100 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Dodatkowo- powidła śliwkowe

miodownik,stefanka,ciasto z miodem,miód,powidła śliwkowe,ciasta na święta,

Ze składników na ciasto wyrabiamy jednolitą i elastyczna kulę ciasta.
Dzielimy na 4 równe części i zawijamy w folie do żywności, wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Blachę, u mnie 23x23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wałkujemy jedno z czterech ciast i wkładamy do blachy.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ,nie dłużej niż 15 minut.
Obserwujcie, ciasto ma być złote.
Wyjmujemy, przekładamy na kratkę i tak kolejno pieczemy pozostałe kawałki ciasta.
Odstawiamy do wychłodzenia.
Robimy masę. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch.

Masło ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem pudrem.Gotujemy kaszę mannę na mleku tak aby zgęstniała.
Następnie ściągamy z palnika i zostawiamy do kompletnego wychłodzenia.
Do ubitego na puch masła dodajemy porcjami nasz ugotowany grysik (kaszę mannę) i miksujemy dotąd, aż nasza masa będzie jednolita.
Na koniec dodajemy ekstrakt.
Pierwszy blat wkładamy do blachy smarujemy powidłami śliwkowymi a na to wykładamy 1/3 kremu i przykrywamy blatem i tak do końca.
Ostatnią warstwę z kremem posypałam tartymi orzechami włoskimi.

Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Wspaniałe w trzecim dniu!

Smacznego! 

miodownik,stefanka,ciasto z miodem,miód,powidła śliwkowe,ciasta na święta,

Komentarze

  1. Uwielbiam miodowniki. A ten krem musi być pyszny :) Pięknie się ciacho prezentuje. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super miodownik, uwielbiam to ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciasto, bardzo lubię ten krem :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne ciasto ,piekę podobne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nic tylko delektować się kawałek po kawałeczku

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!