Kaszotto z warzywami, jajem i parmezanem
Uwielbiam
takie dania, które powstają w jednej chwili. Które są wynikiem
pragnienia dobrego samopoczucia i energii.
Na
szczęście dobrze zrobiony posiłek, mało przetworzony, to gwarancja
dobrego zdrowia i samopoczucia, to udany dzień i lekko , lekko nie
tylko na duszy ,ale i na ciele.
Proponuję wspaniały posiłek, na pyszny , wiosenny obiad tudzież kolację.
Składniki
- 200 g kaszy pęczak
- 200 gramowy batat
- pół czerwonej cebuli
- opakowanie warzyw mrożonych z brokułem i mini marchewką
- natka pietruszki do woli
- garść ugotowanej ciecierzycy
-
- oliwa z oliwek u mnie Olitalia z dodatkiem bazylii IndexFood
- ugotowane jaja
- pomidorki koktajlowe
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, kurkuma do smaku
To
danie wymaga odpowiedniego traktowania,dlatego do jego wykonania
użyłam patelni z linii WOLL Szafir
Wypędzlowałam
patelnię oliwą, rozgrzałam i na dość ciepłą wsypałam obraną
i pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Wsypałam kaszę i
delikatnie podprażyłam.Podlałam odrobiną bulionu warzywnego.
Przykryłam patelnie pokrywą i zostawiłam do podduszenia się.
Obrałam
batata, pokroiłam, dodałam do kaszy wraz z ciecierzycą.Przykryłam.
Kiedy
potrawa wchłonęła bulion dodałam warzyw i dolałam
bulionu,powtarzałam czynność do momentu, kiedy wszystko ładnie
zmiękło.
Pod
koniec wsypałam bazylię i pomidorki koktajlowe.
Doprawiamy
jak lubimy. Ja dodałam dość sporą ilość świeżo utartego
parmezanu , natki pietruszki bazylii.
Podałam
z jajami ugotowanymi na twardo.
Pyszne!
A
co najważniejsze zdrowe.
Potrawa
zostawiona samej sobie nie wymagała żadnego mieszania i
kontrolowania z mojej strony.
Zawsze śmieszyła mnie ta nazwa "kaszotto". Ale potrawka jak najbardziej na plus. Lubię takie i często robię :) z wszystkiego, co jest pod ręką :D Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńTa tekturka z nazwą producenta patelni dodała smaku potrawie? Do jakiego momentu ją smażyć? Tylko z czosnkiem czy można jeszcze dusić ją z warzywami,żebu smakowały lepiej? Ja mam patelnię z Floriny i niepotrzebnie wyrzuciłam te tektury z opakowania, skoro można je wykorzystać do gotowania pysznych potraw tak jak u pani.
OdpowiedzUsuńOch Anonimie, jak zauważyłeś przepis jest sponsorowany jak Twoje piwko w w gazetce, czy kosmetyki w TV ;-) ale cieszę się, że tu jesteś, bo widocznie szukałeś czegoś u mnie wnikliwie :-)
OdpowiedzUsuń