Szybki ucierany placek z jabłkami a' la szarlotka z kokosową nutą
witam
wszystkich patriotycznie i świątecznie, podając przepis na bardzo
pyszne i szybkie ciacho z jabłkami. Zrobicie teraz ,a za niecałą
godzinkę już możecie się cieszyć wspaniałym smakiem.
Podaje
proporcje na zwykłą prostokątną blachę. W ciągu trzech dni
zrobiłam takich 4 sztuki, za każdym razem na innym rozmiarze , więc
nie wiem jaki rozmiar blachy. Każda będzie dobra, placek będzie
różnił się tylko tym ,że będzie niższy lub po prostu wyższy.
Ilość jabłek? Im więcej tym lepiej.
Składniki
- ok. 20 jabłek
- cynamon,kardamon lub przyprawa do jabłek
- 4 -6 łyżek oleju kokosowego rozpuszczonego i wychłodzonego
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- pół szklanki mąki kokosowej
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- herbatniki lub cienkie ciasteczka piernikowe na spód
- cukier puder do posypania
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jeśli
chodzi o mąkę, to ogólnie ma być jej 2 szklanki, od Was zależy
czy dacie więcej pszennej czy kokosowej. Jeśli dacie więcej
kokosowej to musicie zwiększyć ilość oleju kokosowego i dołożyć
jeszcze jedno jajeczko.
Jabłka
obierzcie , pokrójcie w ćwiartki i poszatkujcie na
plastry.Wymieszajcie z cynamonem, kardamonem.
Zmiksujcie
cukier z jajami na puch. Dodajcie mąki z proszkiem do pieczenia
miksujcie. Następnie wlejcie olej i połączcie wszystko. Raz ciasto
wyjdzie rzadkie, raz może wyjść kremowe. To bez znaczenia, ważne
by dało się rozprowadzić na jabłkach i już.
Blachę
wyłóżcie papierem do pieczenia, na dnie rozłóżcie pierniki lub
herbatniki tak, aby stykały się ze sobą i utworzyły warstwę
ciasteczkową. Na to wysypcie jabłka i wyrównajcie. Następnie
wyłóżcie i wyrównajcie ciasto.
Włóżcie
do piekarnika i pieczcie około 50 minut. To zależy od piekarnika.
Sprawdzajcie do suchego patyczka. Wyciągnijcie i chwilkę wystudzcie
a następnie wyciągnijcie z blachy i zostawcie do całkowitego
wychłodzenia. Posypcie cukrem pudrem. Ot i cala filozofia.
Placek
robię już na pamięć, nie liczę jabłek, mieszam mąki. Jedno
jajo więcej, jedno mniej i tak będzie pysznie.
Ciasto podałam do śniadania z naparem z CZYSTKA
Smacznego!
takie szybkie placki są najlepsze
OdpowiedzUsuńJako niepoprawny łasuch przyznaję - mam ochotę! :)
OdpowiedzUsuńciężko się oprzeć:)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto. Robię często podobne, choć dziś postawiłam na sernik.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Poproszę duuuuży kawałek :-)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam ciasta ucieranego... Trzeba to zmienić. Takie z jabłkami lubię najbardziej. Wspaniale wygląda. Pyszności. Idealne na wolny weekend, aby się relaksować w towarzystwie pyszniutkich słodkości domowych. Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńW ilu stoniach piec?
OdpowiedzUsuń160-175 stopni, to zależy od piekarnika. W elektrycznym piekłam w 160, a w gazowym u mamy na oko bo nie ma podziałki
Usuń