Zupa kokosowa z ciecierzycą, marchewką , dynią i jarmużem
Moi
Drodzy , bardzo się ucieszyłam, kiedy do mojej biblioteczki
zawitała część druga słynnej książki Marka Zaremby "Jaglany
detoks" Wydawnictwa Pascal.
Pierwszą
część - "Jaglany Detoks" przeczytały tysiące osób,
które zmieniły całe swoje życie. Dlaczego? Bo książka ta ma
niesamowitą moc, a wszystko to zasługa kaszy jaglanej - pomaga
schudnąć, oczyścić organizm, pozbyć się alergii pokarmowych,
zmęczenia i infekcji. Pomaga żyć!
Z
tej książki dowiesz się:
-jak
przeprowadzić detoks i co jeść po detoksie
-jak uporać się z infekcjami
-jak zaplanować detoks po ciąży
-jak połączyć bieganie z detoksem.
-jak uporać się z infekcjami
-jak zaplanować detoks po ciąży
-jak połączyć bieganie z detoksem.
Nigdy
nie jest za późno ,aby zadbać o siebie i o swoich bliskich.
Książka
jest niesamowitą wskazówką i inspiracją dla każdego, kto pragnie
zmienić całe swoje życie, nie bojąc się prawdziwej rewolucji,
która wyjdzie na pewno na zdrowie!
Dziś
przygotuję jeden z przepisów Marka, zmieniając jeden składnik.
Ale to tylko dlatego, że miałam niesamowitą ochotę na tę właśnie
zupę, ale pod ręką nie miałam czerwonej soczewicy.
Zastąpiłam
ją natomiast gotowaną wcześniej ciecierzycą.
Dołożyłam
pół szklanki pieczonej dyni Hokkaido.
Ta
zupa to prawdziwy hit. Zapadnie Wam na pewno w pamięci.
Możecie
zajadać się nią na kolację lub zabierać na lunch.
Składniki
- pół szklanki pieczonej dyni Hokkaido (opcjonalnie)
- szklanka jarmużu
- 2 puszki pomidorów konserwowych
- 1 duża czerwona cebula
- 1-2 marchewki
- 1 cukinia
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2-4 cm startego świeżego kłącza imbiru
- 6 ząbków czosnku
- opcjonalnie kilka nasion kolendry
- 1 płaska łyżka curry
- 1 mała łyżeczka kurkumy
- pół szklanki gotowanej ciecierzycy ( w oryginale pół szklanki gotowanej czerwonej soczewicy )
- sól morska do smaku
- 1 litr wody
- łyżka syropu z agawy
- świeża bazylia lub kolendra do dekoracji
Jarmuż
zalej wrzątkiem i trzymaj 4 minuty, następnie osącz z wody i
odstaw na bok.
Czosnek
posiekaj na plasterki, cebulę w piórka,a marchewkę, cukinię w
centymetrowe plasterki.
Upiecz
dynię w kostce.
Wszystko
odłóż na bok.
W
garnku rozgrzej olej kokosowy, obsmaż delikatnie imbir,cebulkę,
czosnek i przyprawy.
Po
chwili dodaj ciecierzycę (lub soczewicę) i pozostałe składniki.
Wlej
mleko kokosowe i 2 szklanki wody, dosmacz solą i syropem z agawy.
Gotuj
15 minut z jarmużem.Pod koniec dodaj dynię.
Podawaj
z listkami świeżej kolendry lub bazylii.
Smacznego
!
O mniam, miseczki takiej zupy bym nie odmówiła :)
OdpowiedzUsuńMam pierwszą część jaglanego detoksu. Jest cudowna. Może skuszę się na kolejną część?
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/2016/11/11/kluski-dyniowe-z-indykiem-pieczarkami-i-porem/
Super pyszna :) już niedługo też taką zrobię, na pewno! Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuń