Babeczki z jogurtem i owocami
Pogoda
nie rozpieszcza, ulewy i silny wiatr. Dodatkowo jakby ciemniej i
jakoś jesiennie.To na pewno nie są greckie wakacje!
W
takich wypadkach całkiem fajnie współpracuje z nami piekarnik.
Można
go włączyć bezstresowo i bez obawy ,że w domu nagle zrobi się za
ciepło.
Dziś
na tapecie babeczki z jogurtem, przepis Teo Vafidis.
Babeczki
z jogurtem są pyszne. Jedyną ich wadą jest to, że szybko znikają
jeszcze ciepłe.Są słodkie. Bo słodycze powinny być słodkie .
Wszystko
jest dla ludzi. Ważny jest umiar, by cieszyć się ze słodkich
smakołyków w codziennej diecie.
Składniki
- 3 wiejskie jaja
- 250 g cukru u mnie Sweet Family
- 125 g jogurtu greckiego
- 220 g mąki pszennej
- otarta skórka z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- parę garści owoców, u mnie mieszanka owoców zamrożonych
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Jaja
ubij z cukrem do białości na puszystą masę. Zatrzymać miksowanie
i stopniowo dodawać jogurt, skórkę z cytryny oraz przesianą mąkę
z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie
wymieszać masę, a następnie przełożyć do foremek do muffinek.
Dekorować
owocami, które de facto i tak zostaną pochłonięte w ciasto.
Piec
w nagrzanym na 160-170 stopni piekarniku około 30 minut.
Można
podawać z syropem różanym oraz posypane cukrem pudrem!
Smacznego!
Wspaniałe babeczki. Moja córeczka też mi zawsze pomaga w takich wypiekach ;)
OdpowiedzUsuńNo fakt, przy takiej pogodzie to tylko serwować takie pyszności na poprawę nastroju ;)
OdpowiedzUsuń