Ciasto stracciatella z truskawkami


domowe wypieki,septem.pl,joanna niedobecka,biszkpt,stracciatella z truskawkami,ciasto z truskawkami, latwy biszkopt,proste ciasto,tort z truskawkami,mascarpone,herbaty teekanne,

Napełnij dom aromatem sezonowego ciasta!
Lekki biszkopt z kawałkami czekolady przełożony świeżymi truskawkami i kremem z serka mascarpone i twarogu.
Pyszne, lekkie i orzeźwiające ciasto do wypróbowania zanim skończą się truskawki!

Przepis pochodzi z super książki "Domowe wypieki" autorstwa Joanny Niedobeckiej.

domowe wypieki,septem.pl,joanna niedobecka,biszkpt,stracciatella z truskawkami,ciasto z truskawkami, latwy biszkopt,proste ciasto,tort z truskawkami,mascarpone,herbaty teekanne,

domowe wypieki,septem.pl,joanna niedobecka,biszkpt,stracciatella z truskawkami,ciasto z truskawkami, latwy biszkopt,proste ciasto,tort z truskawkami,mascarpone,herbaty teekanne,

Znajdziesz tu przepisy na wszelkie słodkości, całoroczne i sezonowe: torty malinowe, karmelowe i czekoladowe, w kształcie pociągu czy ula, serniki orzechowe, kajmakowe i dyniowe, ciasta straciatella, makowce i szarlotki, florentynki, muffinki i ptysie, bezy i zapiekany deser lodowy. A jeśli jesteś wielbicielem pralinek, koniecznie przestudiuj ostatni rozdział. Piecz, smakuj i rozpływaj się z zachwytu.

domowe wypieki,septem.pl,joanna niedobecka,biszkpt,stracciatella z truskawkami,ciasto z truskawkami, latwy biszkopt,proste ciasto,tort z truskawkami,mascarpone,herbaty teekanne,

domowe wypieki,septem.pl,joanna niedobecka,biszkpt,stracciatella z truskawkami,ciasto z truskawkami, latwy biszkopt,proste ciasto,tort z truskawkami,mascarpone,herbaty teekanne,

Książka do nabycia W TYM MIEJSCU. Powiem Wam , że warto.
Jasne przepisy zawsze pod ręką.
Z książki poczyniłam przepyszne i lekkie ciasto.
Zniknie w oka mgnieniu. Jest proste w przygotowaniu.

domowe wypieki,septem.pl,joanna niedobecka,biszkpt,stracciatella z truskawkami,ciasto z truskawkami, latwy biszkopt,proste ciasto,tort z truskawkami,mascarpone,herbaty teekanne,

domowe wypieki,septem.pl,joanna niedobecka,biszkpt,stracciatella z truskawkami,ciasto z truskawkami, latwy biszkopt,proste ciasto,tort z truskawkami,mascarpone,herbaty teekanne,

W oryginale ciasto ma kształt
prostokąta o wymiarach 35 x 24 cm, u mnie ma ono kształt tortu o średnicy 27 cm.

domowe wypieki,septem.pl,joanna niedobecka,biszkpt,stracciatella z truskawkami,ciasto z truskawkami, latwy biszkopt,proste ciasto,tort z truskawkami,mascarpone,herbaty teekanne,


domowe wypieki,septem.pl,joanna niedobecka,biszkpt,stracciatella z truskawkami,ciasto z truskawkami, latwy biszkopt,proste ciasto,tort z truskawkami,mascarpone,herbaty teekanne,


1 szklanka to 250 ml
tortownica ma średnicę 27 cm

Składniki na biszkopt
  • 6 świeżych wiejskich jaj o temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub skrobi
  • 2 łyżki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g czekolady gorzkiej

Składniki na krem
  • 500 g serka mascarpone
  • 250 g twarogu z wiaderka (naturalnego)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 80 g cukru
  • 4 łyżki zimnego mocnego naparu z herbaty ( niecałe pół szklanki i 2 torebki) u mnie Teekanne
  • 300 g słodkiej śmietany 30-36%
  • 100 g gorzkiej czekolady

dodatkowo
  • trochę czekolady do posypania
  • 1,5 kg truskawek
  • 300 g słodkiej śmietany 30-36%
domowe wypieki,septem.pl,joanna niedobecka,biszkpt,stracciatella z truskawkami,ciasto z truskawkami, latwy biszkopt,proste ciasto,tort z truskawkami,mascarpone,herbaty teekanne,

Nagrzej piekarnik na 180 stopni.Przygotuj biszkopt.Czekoladę posiekaj na małe kawałeczki, jeśli chcesz biszkopt jasny, bez czekolady- pomiń ten krok.Wymieszaj obie mąki i przesiej je do naczynia.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i ciągle ubijając dodawaj stopniowo cukier, aż do jego wyczerpania. Następnie nie przerywając miksowania dodawaj po jednym żółtku. Zmiksuj.Przestań miksować i dodaj do masy jajecznej obie przesiane mąki, nie miksuj ich,ale delikatnie wmieszaj w masę jajeczną drewniana łyżką lub szpatułką. Tylko do chwili połączenia się wszystkich składników. W międzyczasie dodaj wodę.
Na końcu wmieszaj delikatnie czekoladę.
Przelej masę do formy i delikatnie wygładź powierzchnię.
Wstaw formę do piekarnika i piecz biszkopt przez 30 minut.
Po upływie czasu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw biszkopt na 15 minut, po czym wyciągnij go z piekarnika i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie wyciąg z formy.
Po czym przekrój na dwa blaty, odłóż.
Truskawki umyj ,osusz i pozbaw szypułek.
Mascarpone, twaróg,cukier, cukier waniliowy oraz herbatę zmiksuj na gładką masę. Czekoladę posiekaj i wmieszaj do kremu.
Osobno ubij 300 g śmietany na sztywno i dodaj do sera.Wymieszaj bardzo delikatnie.
Dolny spód ciasta włóż ponownie do formy i wyłóż 1/3 kremu, wyrównaj.Na kremie układaj truskawki na przemian, jedna szpicem do góry, druga szpicem na dół.
Na truskawki wyłóż resztę kremu.Przykryj drugą połową ciasta.
300 g śmietany ubij i wyłóż na cieście. Posyp czekoladą. Włóż do lodówki ,najlepiej na noc.

Smacznego!

domowe wypieki,septem.pl,joanna niedobecka,biszkpt,stracciatella z truskawkami,ciasto z truskawkami, latwy biszkopt,proste ciasto,tort z truskawkami,mascarpone,herbaty teekanne,

domowe wypieki,septem.pl,joanna niedobecka,biszkpt,stracciatella z truskawkami,ciasto z truskawkami, latwy biszkopt,proste ciasto,tort z truskawkami,mascarpone,herbaty teekanne,

Komentarze

  1. Przepraszam ale nigdzie nie doczytałam w jakiej temperaturze piec biszkopt i czy jest nie potrzebny proszek do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje już poprawiam, zgubiłam 180 stopni. Proszek do pieczenia nie jest potrzebny :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!