Ciasto stracciatella z truskawkami
Napełnij
dom aromatem sezonowego ciasta!
Lekki
biszkopt z kawałkami czekolady przełożony świeżymi truskawkami i
kremem z serka mascarpone i twarogu.
Pyszne,
lekkie i orzeźwiające ciasto do wypróbowania zanim skończą się
truskawki!
Przepis
pochodzi z super książki "Domowe wypieki" autorstwa
Joanny Niedobeckiej.
Znajdziesz
tu przepisy na wszelkie słodkości, całoroczne i sezonowe: torty
malinowe, karmelowe i czekoladowe, w kształcie pociągu czy ula,
serniki orzechowe, kajmakowe i dyniowe, ciasta straciatella, makowce
i szarlotki, florentynki, muffinki i ptysie, bezy i zapiekany deser
lodowy. A jeśli jesteś wielbicielem pralinek, koniecznie
przestudiuj ostatni rozdział. Piecz, smakuj i rozpływaj się z
zachwytu.
Książka
do nabycia
W TYM MIEJSCU.
Powiem Wam , że warto.
Jasne
przepisy zawsze pod ręką.
Z
książki poczyniłam przepyszne i lekkie ciasto.
Zniknie
w oka mgnieniu. Jest proste w przygotowaniu.
W
oryginale ciasto ma kształt
prostokąta o
wymiarach 35 x 24 cm, u mnie ma ono kształt tortu o średnicy 27 cm.
1
szklanka to 250 ml
tortownica
ma średnicę 27 cm
Składniki
na biszkopt
- 6 świeżych wiejskich jaj o temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub skrobi
- 2 łyżki wody
- 1 szklanka cukru
- 100 g czekolady gorzkiej
Składniki
na krem
- 500 g serka mascarpone
- 250 g twarogu z wiaderka (naturalnego)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 80 g cukru
- 4 łyżki zimnego mocnego naparu z herbaty ( niecałe pół szklanki i 2 torebki) u mnie Teekanne
- 300 g słodkiej śmietany 30-36%
- 100 g gorzkiej czekolady
dodatkowo
- trochę czekolady do posypania
- 1,5 kg truskawek
- 300 g słodkiej śmietany 30-36%
Nagrzej piekarnik na 180 stopni.Przygotuj
biszkopt.Czekoladę posiekaj na małe
kawałeczki, jeśli chcesz biszkopt jasny, bez czekolady- pomiń ten
krok.Wymieszaj obie mąki i przesiej je do naczynia.
Oddziel
białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i ciągle
ubijając dodawaj stopniowo cukier, aż do jego wyczerpania.
Następnie nie przerywając miksowania dodawaj po jednym żółtku.
Zmiksuj.Przestań miksować i dodaj do masy jajecznej obie przesiane
mąki, nie miksuj ich,ale delikatnie wmieszaj w masę jajeczną
drewniana łyżką lub szpatułką. Tylko do chwili połączenia się
wszystkich składników. W międzyczasie dodaj wodę.
Na
końcu wmieszaj delikatnie czekoladę.
Przelej
masę do formy i delikatnie wygładź powierzchnię.
Wstaw
formę do piekarnika i piecz biszkopt przez 30 minut.
Po
upływie czasu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw biszkopt
na 15 minut, po czym wyciągnij go z piekarnika i zostaw do
całkowitego ostygnięcia. Następnie wyciąg z formy.
Po
czym przekrój na dwa blaty, odłóż.
Truskawki
umyj ,osusz i pozbaw szypułek.
Mascarpone,
twaróg,cukier, cukier waniliowy oraz herbatę zmiksuj na gładką
masę. Czekoladę posiekaj i wmieszaj do kremu.
Osobno
ubij 300 g śmietany na sztywno i dodaj do sera.Wymieszaj bardzo
delikatnie.
Dolny
spód ciasta włóż ponownie do formy i wyłóż 1/3 kremu,
wyrównaj.Na kremie układaj truskawki na przemian, jedna szpicem do
góry, druga szpicem na dół.
Na
truskawki wyłóż resztę kremu.Przykryj drugą połową ciasta.
300
g śmietany ubij i wyłóż na cieście. Posyp czekoladą. Włóż do
lodówki ,najlepiej na noc.
Smacznego!
Przepraszam ale nigdzie nie doczytałam w jakiej temperaturze piec biszkopt i czy jest nie potrzebny proszek do pieczenia?
OdpowiedzUsuńDziękuje już poprawiam, zgubiłam 180 stopni. Proszek do pieczenia nie jest potrzebny :-)
UsuńUwielbiam takie ciasta ❤️
OdpowiedzUsuń