Idealny biszkopt stracciatella
Biszkopt
to wypiek, który spędza sen z powiek wielu osobom za każdym razem.
Podaję przepis na idealny biszkopt, który zawsze wychodzi. Biszkopt
z kawałkami gorzkiej czekolady. Biszkopt stracciatella. Jest
puszysty, delikatny, nie opada i nadaje się jako baza pod torty lub
inne wypieki .
Wykonanie
tego biszkopta jest bezstresowe.
1
szklanka = 250 ml
tortownica- średnica 27 cm
tortownica- średnica 27 cm
Składniki
- 6 dobrych dużych wiejskich jaj w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki letniej wody
- 100 g gorzkiej czekolady
Nagrzej
piekarnik na 180 stopni. Przygotuj formę o wymiarach ok. 35 x 25
lub standardową okrągłą tortownicę- pokryj ja papierem do
pieczenia.
Czekoladę
posiekaj na małe kawałeczki, jeśli chcesz biszkopt jasny, bez
czekolady- pomiń ten krok.Wymieszaj obie mąki i przesiej je do
naczynia.
Oddziel
białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i ciągle
ubijając dodawaj stopniowo cukier, aż do jego wyczerpania.
Następnie nie przerywając miksowania dodawaj po jednym żółtku. Zmiksuj.
Przestań miksować i dodaj do masy jajecznej obie przesiane mąki,
nie miksuj ich,ale delikatnie wmieszaj w masę jajeczną drewniana
łyżką lub szpatułką. Tylko do chwili połączenia się
wszystkich składników. W międzyczasie dodaj wodę.
Na
końcu wmieszaj delikatnie czekoladę.
Przelej
masę do formy i delikatnie wygładź powierzchnię.
Wstaw
formę do piekarnika i piecz biszkopt przez 30 minut.
Po
upływie czasu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw biszkopt
na 15 minut, po czym wyciągnij go z piekarnika i zostaw do
całkowitego ostygnięcia. Następnie wyciąg z formy.
Po
czym przekrój na dwa lub trzy blaty.
Smacznego!
Wygląda niesamowicie apetycznie:)
OdpowiedzUsuńW przepisie nie ma proszku do pieczenia
OdpowiedzUsuńPrawdziwy biszkopt nie ma proszku do pieczenia :-)
Usuńbez proszku?
OdpowiedzUsuńPrawdziwy biszkopt nie ma proszku do pieczenia :-)
Usuń